Šta je triptofan i zašto je toliko zdrav za nas

Triptofan je jedna od devet esencijalnih aminokiselina – materija koje grade proteine neophodne našem telu da bi ono pravilno funkcionisalo.

To znači da naše telo ne može da ga proizvede već da moramo da ga konzumiramo kako bi mogao da proizvodi proteine. Ovo su ključne stvari koje treba da znate o triptofanu i načinu na koji koristi našem telu.

Kako vaše telo koristi triptofan

Telo ovu aminokiselinu koristi kako bi stvorilo tri važna jedinjenja:

  1. Melatonin, hormon koji pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i budnosti
  2. Serotonin, neurotransmiter koji kontroliše raspoloženje i početak sna
  3. Niacin, poznat i kao vitamin B3. Jetra koristi triptofan za proizvodnju niacina, koji pomaže u regulisanju metabolizma.

Triptofan je posebno važan za novorođenčad kako bi njihov mozak razvio ciklus spavanja i budnosti.

Postoje dve vrste ove aminokiseline: L-triptofan i D-triptofan. Njih možete posmatrati kao slike u ogledalu ili na primer levu i desnu ruku. Naime, iako je hemijski sastav identičan, izmenjena orijentacija može da utiče na potenciju, metabolizam i telesnu raspodelu. L-triptofan se razrađuje sporije od D-triptofana i nalazi se u većini namirnica.

Triptofan i spavanje

Da li vam triptofan može pomoći da bolje spavate? Apsolutno da. Ali onaj osećaj pospanosti koji dobijete nakon obimnog i teškog obroka nije zbog triptofana. Verovanje da nas ova aminokiselina uspavljuje donekle je zasnovano na nauci, a donekle je mit.

Pročitajte i: Suplementi za bolji san

Mnogo je verovatnije da se osećaj pospanosti nakon obroka javlja zbog prejedanja – potrebno je mnogo energije da vaše telo „obradi“ toliko hrane.

Nauka kaže da se triptofan u našem telu hemijski pretvara u serotonin, regulišući tako ciklus spavanja i budnosti. Ali taj proces proizvodnje seratonina traje čak pet sati, zato nemojte kriviti triptofan za pospanost nakon obilnih prazničnih obroka.

Hrana bogata triptofanom

Većina nas svakodnevno unosi triptofan kroz sledeće namirnice: živinsko meso poput ćuretine i piletine, jaja, kikiriki, mleko, pasulj ili sojino mleko.

Prosečna raznovrsna ishrana trebalo bi da zadovoljava naše osnovne potrebe za triptofanom, ali uvek se može uzimati i kao dodatak ishrani, uz konsultaciju sa lekarom.

Zdravstvene prednosti triptofana

Naučnici proučavaju da li se suplementi triptofana mogu koristiti za lečenje mentalnih bolesti, uključujući depresiju i anksioznost. Do sada je potvrđeno da suplementi triptofana mogu poboljšati pažnju i pamćenje, kao i da je depresija povezana sa niskim nivoom serotonina.

U retkim slučajevima, konzumiranje previše triptofana povezano je sa sindromom eozinofilije-mialgije, poremećajem koji utiče na organe i izaziva bol i slabost.

Zbog toga je Uprava za hranu i lekove (FDA) od 1990. do 2005. zabranila upotrebu suplemenata L-triptofana. Iako su ti suplementi ponovo dostupni, ne treba ih uzimati „na svoju ruku“, bez prethodne konsultacije sa lekarom.

 

Foto: EKATERINA BOLOVTSOVA from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka