Šta je glikolna kiselina?

Bacite pogled na svoju kolekciju proizvoda za negu kože. Sigurni smo da ćete među sastojcima na većini preparata pronaći nešto što se zove glikolna kiselina. Ona je poznata i kao hijaluronska ili salicilna kiselina, a neophodna nam je za meku, blistavu kožu.

Šta je glikolna kiselina?

Glikolna kiselina je alfa hidroksilna kiselina (AHA) koja se dobija iz šećerne trske, ali se može naći i u biljkama i voću poput repe, ananasa i grožđa.

AHA rastvaraju mrtve ćelije koje se nalaze na površini kože tako što se nežno ljušte, otkrivajući glatku, svetlu kožu ispod. Glikolna kiselina je najpopularnija iz porodice AHA jer ima molekule najmanje veličine, što joj olakšava da se probije kroz mrtve ćelije kože. Rastvorljiva je u vodi i deluje na površini kože. Za razliku od beta hidroksilne kiseline (BHA), koja je rastvorljiva u ulju, AHA molekuli prodiru u pore i sposobni su da deluju kako na površini kože, tako i unutar pora„, objasnila je za Pure Wow dermatološkinja Hedli King.

Koje su prednosti glikolne kiseline?

Bori se protiv akni. Glikolna kiselina neophodna je koži skloni aknama. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima čisti pore te može da pomogne u lečenju akni pilingom i uklanjanjem ostataka keratina koji bi inače mogli da začepe pore. Osim što ih čisti, glikolna kiselina i umanjuje pore.

Poboljšava teksturu kože. Budući da deluje kao piling, očekujte da ćete se otarasiti mrtvih ćelija kože i da če ih zameniti nove. Kada se glikolna kiselina redovno koristi, primetićete pozitivne promene u teksturi kože i tenu.

Smanjuje hiperpigmentaciju. Kao što je već pomenutno, glikolna kiselina „otkriva“ svetlu kožu, odnosno umanjuje vidljivost tamnih mrlja, ožiljaka od akni i hiperpigmentaciju. Iako ne može da ukloni ove tragove u potpunosti, sigurno će ih učiniti suptilnijima.

Da li je glikolna kiselina dobra za sve tipove kože?

Ovaj moćan piling odličan je za normalnu, mešovitu i masnu kožu. Osobe sa suvom ili osetljivom kožom možda bi trebalo da zaobiđu ovaj sastojak jer može da dođe do iritacije i crvenila.

Kako da koristim glikolnu kiselinu u svakodnevnoj rutini?

Glikolna kiselina se nalazi svuda – u sredstvima za čišćenje lica, tonerima, pilinzima, hidratantima itd. Ako je pak prvi put koristite, prvo testirajte kako će vaša koža reagovati na ovaj sastojak tako što ćete je naneti na malu površinu kože.

Ako ne dođe do reakcije, razmislite da uzmete neko sredstvo za čišćenje lica koje sadrži 5 – 10 odsto glikolne kiseline. Ako ni to ne bude imalo neželjenih efekata, isprobajte tonik, hidratantnu kremu ili serum. Samo pazite da ne koristite previše proizvda na bazi glikolne kiseline odjednom jer to može isušiti kožu.

Da li smem da koristim glikolnu kiselinu u svakodnevnoj nezi?

Sve zavisi od vašeg tipa kože, jačine proizvoda koji koristite i vašeg okruženja. Ako ste tek počeli, dovoljno je jednom do triput nedeljno dok se koža ne navikne, a onda je postepeno možete dodati svakodnevnoj beauty rutini.

Najbolje vreme za upotrebu glikolne kiseline je noć. S obzirom na to da se radi o hemijskom pilingu, može kožu učiniti osetljivijom na sunce.

 

Foto: Fleur Kaan on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka