Šta je bolje za pamćenje – pisanje rukom ili kucanje na tastaturi?

Istraživači sa Univerziteta Prinston i Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu sproveli su niz studija kako bi dokazali razlike između studenata koji su kucali svoje belške i onih koji su ih pisali rukom.

Mnogi su pisanje zamenili kucanjem u vremenu modernih tehnologija. Stručnjaci su nakon sprovedenog istraživanja došli do zanimljivih zaključaka i otkrića koji su od dva načina beleženja informacija bolji za mozak.

Studenti koji su svoje beške pisali rukom, bolje su razumeli smisao lekcije od onih koji su svoje beleške kucali na računaru.

U istraživanjima su učestvovali studenti koji su predavanja kucali na računaru i pisali rukom na papiru. Posle perioda od 30 minuta morali su da odgovore na pitanja sa predavanja i onda da sve to ponove nedelju dana kasnije.

Pročitajte i: Šta je moždana magla i da li patite od nje

Autori studije su se fokusirali na to koliko računar ometa koncentraciju u radu. Pisanje rukom pokazalo se korisnije. Oni koji kucaju imaju veći kapacitet za uzimanje belški i mogu da zabeleže više reči u odnosu na pisanje rukom, pa su ponekad mogli i da prekucaju celo predavanje, od reči do reči.

Studenti koji su pisali rukom morali su brzo da obrade lekciju, koju su prepisali, što im je dalo prednost u dugoročnom pamćenju novih pojmova.

U testu koji su učesnici istraživanja rešavali nedelju dana kasnije, rezultati su bili slični kao i nakon prvog testa.

Oni koji su pisali rukom i dalje su razumeli smisao lekcije, a pokazalo se i da su otvoreni prema razumevanju novih ideja, što je pokazalo da pisanje rukom zaista može da poboljšava funkcije mozga, preneo je RTS.

 

Foto: NeONBRAND on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka