U kom položaju bi trebalo da spavam u trudnoći?

Pronalaženje najudobnijeg, ujedno i najsigurnijeg položaja za spavanje u trudnoći, naročito u poslednjim mesecima, predstavlja veliki izazov za svaku trudnicu. Međutim, to je izuzetno važno za pravilan odmor i nesmetan razvoj bebe. Evo šta kažu stručnjaci.

Sve buduće mame znaju da je kvalitetan noćni san jedan od najvećih izazova tokom trudnoće. To se naročito odnosi na završno tromesečje, kada zbog težine tela, smanjene fleksibilnosti, ograničenosti pokreta i učestalog uriniranja zaista nije lako pronaći udoban položaj za spavanje. Iskustvo pokazuje da se više od polovine trudnica suočava s ovim problemom.

U ranim fazama trudnoće fetus se još razvija u karličnoj šupljini. To znači da položaji koje zauzimate tokom spavanja ne utiču na bebu. Stvari se menjaju u trećem tromesečju, kad veličina stomaka i uvećana telesna težina onemogućavaju zauzimanje svih položaja. U poslednje četiri do šest nedelja neretko se dešava da trudnice zamene krevet za udobnu fotelju, u kojoj jedino mogu da spavaju u poluležećem položaju.

Značaj udobnog položaja

Eksperti napominju da trudnice treba da ostvare oko osam sati kvalitetnog noćnog sna. Razumljivo, uslov da se to postigne jeste pronalaženje najudobnijeg položaja za spavanje. Ipak, treba da znate da nedostatak sna u završnom tromesečju neće naškoditi bebi. Iako ćete vi možda biti iscrpljeni, razdražljivi i neraspoloženi zbog toga, važno je da znate da beba spava čak i kad ste vi budni (i dok s mukom pokušavate da zaspite!).

Najbolja pozicija

U završnom tromesečju trudnoće beba ubrzano raste i dobija na težini. Zbog toga mora da dobije dovoljnu količinu krvi bogate neophodnim hranljivim sastojcima. Rezultati nekoliko skorašnjih studija pokazali su da će beba biti bolje “opskrbljena” važnim nutrijentima ukoliko mama spava na boku, dok će spavanje na leđima otežati taj proces.

Idealan položaj za spavanje jeste onaj na levom boku, jer omogućava optimalnu cirkulaciju, a time i maksimalan priliv krvi i nutrijenata do placente. Takođe, u ovom položaju otežala materica manje pritiska jetru, a bubrezi efikasnije eliminišu višak tečnosti i nusprodukata metabolizma iz tela, pa se tako smanjuje i otečenost skočnih zglobova, stopala i šaka.

Ovo su razlozi zbog kojih stručnjaci savetuju da se već na samom početku trudnoće počne stvarati navika spavanja na levom boku.

Nepovoljni položaji

Kad uđete u drugo tromesečje, izbegavajte spavanje na leđima. U tom položaju materica pritiska venu koja vraća krv u srce. Ukoliko u tom položaju provodite više sati, onda se znatno smanjuje količina krvi i nutrijenata koji dospevaju do placente. Posledično, možete osetiti mučninu, vrtoglavicu i pad krvnog pritiska.

U ekstremnom slučaju smanjen dotok krvi može da uslovi pojavu hipotenzije u trudnoći, što negativno utiče na bebu. A spavanje na stomaku apsolutno nije opcija zbog vrlo jasnih razloga – uvećanje stomaka čini ovu poziciju teško izvodljivom i rizičnom, a u zadnjim fazama trudnoće i nemogućom.

Položaj na desnom boku uvek je bolja opcija od spavanja na leđima tokom zadnjih meseci trudnoće, ali je ipak bolje, sudeći prema mišljenju eksperata, da se odlučite za levi bok.

Počnite na vreme

Pokušajte da steknete naviku spavanja na levom boku već na samom početku trudnoće, što će obezbediti postupno usvajanje optimalnog položaja za vas i vašu bebu. Ležanje na boku, s nogama savijenim u kolenima, obično je najudobniji položaj za većinu budućih majki.

Takođe, dok ste na levom boku, isprobavajte različite položaje uz upotrebu jastuka kao oslonca ili amortizera. Obično je najbolje kad se jastuk postavi između kolena, a možete da koristite još nekoliko jastuka, kao dodatni oslonac za glavu, ili stomak, ili da ga postavite iza leđa, kao amortizer pritiska koji osećate u kukovima. Postoje i specijalno dizajnirani jastuci za trudnice koji će vam pomoći da pronađete najudobniji položaj u trudnoći.

Probudili ste se na pogrešnoj strani?

Preduzeli ste sve mere da biste spavali na levom boku, u ovom položaju ste i zaspali, ali jutro dočekujete na desnom boku? Nema razloga za paniku! Objektivno, ne postoji ništa što će vam pomoći da kontrolišete položaje tela tokom noći. Ne brinite, potencijalni problemi ne pojavljuju se preko noći. Ukoliko većinu noći provodite na levom boku, sve će biti OK. Takođe, svaki put kad se probudite tokom noći i registrujete da ste na desnom boku, jednostavno se okrenite na levi, savetuje Mamaibeba.

 

Foto: Sergiu Vălenaș on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka