Spavanje na suncu je dermatološka noćna mora

Spavanje na suncu može vam se učiniti kao odlična ili pak bezazlena ideja, ali to ne znači da je i dobra ideja. Naprotiv, spavanje na suncu sa sobom može da nosi i ozbiljne zdravstvene posledice.

Spavanje na suncu zapravo može uzrokovati velika oštećenja. Krema za sunčanje vas ne može učiniti otpornima na sunce, posebno na onim područjima koja ste nenamerno preskočili ili pak pretanko namazali.

Takođe, krema za sunčanje se može ukloniti znojenjem, stoga bi je trebalo nanositi najmanje svaka dva sata. Dakle krema s SPF faktorom bi trebalo da bude jedna od zaštita od sunca, ali ne i jedina.

Dermatolozi savetuju da nosite zaštitnu odeću i sklonite se u hlad. Važno je imati na umu da se jednom nanesena oštećenja na koži ne mogu poništiti, pa ako ste na plaži i osećate se umorno, sklonite se sa sunca u hlad.

Svi znamo koliko je važno nošenje SPF-a, a mnogi ljudi sada čak i uživaju u nanošenju izabrane kreme za sunčanje zahvaljujući modernim formulacijama koje nisu guste i ne ostavljaju beli trag. Ali budimo iskreni, verovatno nemamo svi naviku da nanosimo kremu onoliko često koliko bi trebalo. Pa čak i da imamo, teško da ćemo svakom delu kože posvetiti jednaku pažnju.

Oštećenja kože, kako estetska, tako i zdravstvena, lako je zadobiti tokom dremke na terasi, u bašti, na plaži ili parku. Doktorka Tivi Marutapu kaže za Glamour da je spavanje na suncu ‘dermatološka noćna mora’.

Izlažete se riziku od opekotina jer niste svesni koliko je sunce jako i verovatno nećete toliko često nanositi kremu za zaštitu od sunca koliko bi trebalo. Ako ipak želite da odspavate, pronađite mesto u hladu, nanesite SPF i pokrijte se UPF zaštitnom odećom (garderoba koja je testirana prema SPF standardima), gde god je to moguće. Bilo bi dobro i da postavite alarm na telefonu kako ne biste predugo dremali. I obavezno obilno stavljajte kremu s ​​SPF-om svakih nekoliko sati„, savetuje ona.

Postoje i drugi rizici

Telo mora da reguliše svoju unutrašnju temperaturu da bi unutrašnji organi pravilno radili. To čini na nekoliko različitih načina, a jedan od njih je znojenje. Znojenje može uzrokovati dehidrataciju, a od dehidratacije možete osećati slabost, umor, glavobolju i vrtoglavicu. Jaka dehidratacija pak može biti fatalna. Stoga pripazite da pijete dovoljno vode kad je napolju vruće i izbegavajte spavanje na suncu.

Druge ozbiljne tegobe koje treba uzeti u obzir su toplotni udar i povećana mogućnost od razvoja karcinoma kože.

 

Foto: Lara from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka