Špargla: Prikriveno vitaminsko blago

Špargla je povrće veoma popularno u svetu, ali ne i u Srbiji, iako se čini da njegova popularnost poslednjih godina polako raste i u našoj zemlji. Dolazi u različitim bojama (zelena, bela i ljubičasta) i koristi se u raznim jelima. Saznajte koliko je ovo povrće zapravo zdravo i kakve benefite donosi vašem organizmu.

Da se bolje upoznamo – gajenje špargle

Špargla koja se najčešće koristi u kuhinji (Asparagus officinalis) samo je jedna od nekoliko jestivih vrsta. Veruje se da ovo lekovito povrće potiče iz istočnomediteranskih zemalja i Male Azije. Najbolje uspeva uz obale reka i jezera, pa čak i blizu slane morske vode. 

Pre nego što je počela da se upotrebljava u kuhinji, špargla je važila kao prirodni lek „za sve“. Od sprečavanja uboda pčela, preko bolesti srca do zubobolje.

Špargla je višegodišnja biljka i, ukoliko ima dobre uslove uzgoja, može da opstane i bude produktivna do 30 – 35 godina. Može da opstane i u nepovoljnim uslovima, a seme špargle veoma sporo klija. Imajući to u vidu, zemljište je pre sađenja potrebno pripremiti nekoliko meseci ranije. Kod nas je najbolji period za branje tokom maja i juna meseca.

Špargla i zdravlje

Špargla je niskokalorična namirnica prepuna zdravih nutrijenata. Samo pola šolje kuvane špargle (oko 90 grama) sadrži svega 20 kalorija. Obiluje proteinima i vlaknima, a sadrži i vitamine C, A, K i E, ali i folate, kalijum, fosfor, gvožđe i cink.

S obzirom na to da je bogata folnom kiselinom, odlična je hrana za trudnice i od vitalnog je značaja za zdravu trudnoću, rast ćelija i formiranje DNK.

Špargla je bogata i antioksidansima, jedinjenjima koja štite ćelije od štetnih efekata slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

Kao dobar izvod vlakana, špargla je odlična za zdravlje probave i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Kako sadrže izuzetno malo kalorija i čak 94 odsto vode, špargla može da vam pomogne i u skidanju kilograma.

Da li šparglu treba jesti sirovu?

Odgovor je DA – špargla može da se jede sirova, ali najpopularniji način pripreme je kuvanje jer time omekšavate biljna vlakna što ovo povrće čini lakšim za žvakanje i varenje. No, uz odgovarajuću pripremu sirova špargla može biti jednako ukusna kao i kuvana.

Najpre nožem ili ljuštilicom oljuštite šparglu – baš kao i što biste uradili da je spremate za kuvanje. Što je povrće tanje biće lakše za žvakanje. Možete da napravite i marinadu od maslinovog ulja i limunovog soka ili sirćeta kako biste omekšali tvrde delove stabljike, a i kako biste poboljšali ukus.

Kuvanjem poboljšavate antioksidativno dejstvo, ali gubite nivo vitamina C, koji je osetljiv na toplotu. Svakako, bilo da se odlučite za sirovu ili kuvanu varijantu, uključivanje špargle u ishranu je odličan i nadasve zdrav izbor.

Ukusna jela sa šparglama

Šparglu možete i da pečete u rerni. Dovoljno je da je poređate u pleh, prelijete mešavinom maslinovog ulja i belog luka, i na kraju dodate rendanu mocarelu.

Možete je upotrebiti i u pravljenju karbonare, pa umesto testenine iskoristiti zelenu šparglu. Ukoliko želite zdraviju varijantu pice, špargla je odličan izbor za nadev, a uz šampinjone daje jelu posebnu teksturu i ukus.

Često se koristi za pripremu fritate jer odlično ide u kombinaciji sa jajetom, ali i tikvicama, krompirom, feta sirom, lososom, tunom, piletinom, junetinom, kao dodatak pastama ili potažima.

Gde kupiti špargle?

Šparglu možete kupiti u svim bolje opremljenim supermarketima. Kod nas se uglavnom može naći zelena špargla. Postoji u svežem i zamrznutom obliku. Cena varira od 1200 do 1700 dinara po kilogramu. Na pijacama se obično mogu naći jeftinije nego u marketima. Zamrznuta špargla košta oko 1500 dinara po kilogramu.

 

Foto: joah brown; Christina RumpfUnsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka