Sojino mleko: Da li je zaista zdravo i kakve benefite imamo od njega?

Sojino mleko je svima dobro poznata zamena za kravlje mleko, odnosno zamena za mlečne proizvode bez laktoze. Čitavu deceniju unazad polemiše se o tome da li je i koliko ovo mleko zaista zdravo, u kojoj meri je bezbedno za naše zdravlje i da li uzrokuje karcinom dojki.

Soja je poslednjih godina stekla lošu reputaciju, pa ćete neretko čuti da konzumiranje ove namirnice povećava rizik od raka dojke i da je posebno opasna za osobe koje su već imale rak dojke. Ove informacije pojavile su se posle studija koje su rađene na životinjama i koje su pokazale da su glodari koji su konzumirali velike doze izoflavona imali veći rizik od raka dojke. Međutim, Američko društvo za borbu protiv raka dojke ističe da glodari prerađuju hranu drugačije od ljudi, te da isti rezultati nisu primećeni kod ljudi. Takođe, istraživači su hranili glodare velikim količinama soje, koju ljudi ne bi dobili umerenim unosom hrane. Prema preporuci stručnjaka, ljudima je dovoljno da dnevno konzumiraju jednu do dve porcije namirnica od soje, uključujući i mleko. Na primer, ako planirate uveče da jedete tofu, slobodno možete da popijete šolju sojinog mleka uz doručak. 

Koji su zapravo benefit sojinog mleka i za koga?

U sojinom mleku nalazi se mnoštvo vitamina, minerala i antioksidanasa koji su važni za celokupno zdravlje. Na primer, vitamini B kojih ima u sojinom mleku važni su zdravlje nervnih ćelija i održavanje DNK. Takođe su dobri u borbi protiv anemije, što može umanjiti umor i iscrpljenost.

Proteini na biljnoj bazi pomažu u održavanju mišića i organa zdravim. Pored navedenih, sojino mleko ima još nekoliko zdravstvenih benefita:

Za mozak

Obiluje omega-3 masnim kiselinama, odnosno zdravim mastima koje naše telo ne može samo da proizvede. Omega-3 umanjuju rizik od demencije i Alchajmera, a soja je jedan od najboljih biljnih izvora ovih zdravih masnoća.

Za srce

Pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sistema. Dobar je izvor kalijuma, a poznato je da ovaj mineral snižava krvni pritisak i stabilizuje puls. 

U menopauzi

Sadrži izoflavone, odnosno jedinjenja poznata pod nazivom fitoestrogeni. Oni deluju u telu kao slab oblik estrogena, a studije su potvrdile da sojino mleko i drugi proizvodi od soje pomažu u smanjenju simptoma menopauze, kao što su valunzi.

Sojino mleko u prahu

Tečno sojino mleko, kao i sojino mleko u prahu dobijaju se na isti način – filtriranjem zrna soje pomoću vode. Međutim, sojino mleko u prahu uključuje dodatni korak, a to je dehidratacija. Za razliku od sojinog mleka u tečnom stanju koje je najsvežije nedelju dana nakon otvaranja, mada može trajati i nekoliko nedelja, sojino mleko u prahu može imati neograničen rok ako ga čuvate u frižideru ili zamrzivaču.

Oba oblika sojinog mleka nude veliku količinu proteina koji su dobri za kosti, kožu i mišićna tkiva. U sojinom mleku u prahu obično nema šećera i dodatnih aroma, ali kada se pomeša sa vodom tekstura je poput peska ili krede, a ukus lošiji u poređenju sa komercijalnim sojinim mlekom.

Sojino mleko u prahu možete koristiti kao dodatak kafi a najčešće se upotrebljava u receptima za veganske poslastice. Još jedna njegova prednost, u poređenju sa tečnim sojinim mlekom, jeste znatno niža cena.

Da li je sojino mleko u prahu zdravo

Sojino mleko u prahu jeste zdravo, ali ga treba konzumirati umereno, kao i sve ostale namirnice. Pogodno je za vegane i vegetarijance jer ne sadrži sastojke životnjskog porekla, ali previše sojinog mleka može izazvati nadimanje i dijareju.

Takođe se savetuje oprez ukoliko uzimate neke lekove. Na primer, ne savetuje se osobama koje su pod terapijom za lečenje tumora ili štitne žlezde jer može negativno da utiče na hormone. Ne preporučuje se ni osobama koje imaju kandidu ili probleme sa bubrezima.

Sojino mleko za mršavljenje

Sojino mleko je moćna namirnica za mršavljenje jer suzbija apetit i podstiče metabolizam. Osim toga, sadrži vrlo malo kalorija i šećera. Jedna šolja punomasnog sojinog mleka sadrži oko 80 kalorija i upola manje šećera u poređenju sa kravljim mlekom.

Kao što smo već napomenuli, bogato je zdravim masnim kiselinama koje vas pružaju duži osećaj sitosti, a sadrži i vitamine koji sagorevaju masti te ne čudi što je ova namirnica čest sastojak zdravih obroka.

Šolja sojinog mleka sadrži i 7 grama proteina, a sojin protein smatra se jednim od najboljih izvora proteina koji su dobri za zdravlje mišića i tkiva. Ranije studije pokazale su da redovan unos proizvoda od soje, uz redovne treninge, može dovesti do smanjenja telesne mase i većeg procenta mišića.

Sojino mleko za bebe

Sojino mleko se ne preporučuje bebama pre navršene prve godine (kao ni kravlje mleko). Sva deca (osim onih koji su alergični na soju) smeju da ga konzumiraju, naravno u normalnim količinama. Međutim, sojino mleko može da smanji asorpsiju kalcijuma jer sadrži fitate, kao i druge mahunarke, pa bi unos kalcijuma trebalo bi nadoknaditi drugim namirnicama poput brokolija, kelja, jogurta i sira.

Da li je sojino mleko posno?

Da, sojino mleko se dobija filtracijom zrna soje vodom, tako da ne sadrži namirnice životinjskog porekla.

 

Foto: Mae Mu on Unsplash; Polina Tankilevitch from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka