Soda bikarbona nije zamena za prašak za pecivo

Mnogi ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar te ih često upotrebljavaju u istu svrhu u kuhinji i domu. Ipak, korisno je znati da su različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zameniti jer imaju drugačiju svrhu i dejstvo.

Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom baking soda, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno baking powder.

Soda bikarbona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljen-dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost. Nije ga potrebno mešati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica.

Pročitajte i: Luk jedemo gotovo svakodnevno, ali većina nas pravi ove greške

Dakle, soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva.

Imajte na umu, kada pečete kolače i poslastice i koristite se sodom, da bi trebalo dodati neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali i kako bi recept uspeo.

 

Foto: Nathan Dumlao on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka