Škripanje zubima tokom noći – Šta je uzrok?

Sigurno ste barem jednom čuli neuobičajene zvuke tokom sna, kada vam se čini da osoba šrkipi zubima. Ova pojava često ostavlja veoma neprijatan utisak jer malo ljudi zna o čemu je zapravo reč. Stoga šrkipanje i stiskanje zuba tokom noći može biti shvaćeno kao posledica snova, ali zapravo se radi o poremećaju kojem je podložan veliki broj ljudi. Ova pojvav se naziva bolešću modernog doba, a evo o čemu se radi.

 Šta je bruksizam?

Bruksizam je naziv za parafunkcije (radnje koje se odvijaju bez funkcionalne svrhe i podsvesno), regulisane na nivou centralnog nervnog sistema i najčešće se vezuje za posebna psihička stanja (stres i slično). Podrazumeva škripanje zubima, najćešće tokom noći, kao i stiskanje zuba. Bruksizam se uglavnom vezuje i za poremećaje sna, kada se mnogi procesi odvijaju nesvesno. Ovakvi poremećaji pogađaju široku populaciju – i decu, i odrasle, a ređe i populaciju stariju od 65 godina.

 Šta uzrokuje bruksizam?

Bruksizam uzrokuju brojni faktori, a kao glavni se ističu psihološki, odnosno emocionalni uzroci. Stres, krizne situacije, anksioznost, strah, depresija, neurotičnost, poremećaji ličnosti, dovode do različitih fizičkih manifestacija, koje se mahom ispoljavaju podsvesno, a jedan od primera za ovakve manifestacije stresa je upravo bruskizam. Uzroci se takođe nalaze i u fizičkim poremećajima vilice ili samih zuba, pa ako se radi o nedostatku pojedinih zuba, nepravilnom položaju zuba ili vilice, mođe doći do preuranjenog kontakta gornje i donje vilice, odnosno do bruksizma. Genetska predispozicija i dugotrajne terapije su još neki faktori koji mogu uzrokovati ovaj poremećaj. 

Škripanje zubima u toku spavanja

Škripanje zuba događa se najčešće noću, tokom spavanja. Problem kod ove pojave jeste upravo to što se događaju u snu i što se odigrava bez naše volje, a jedan od načina da prepoznate ovaj poremećaj kod sebe jeste jutarnji bol u vilici, koji se javlja kao direktna posledica bruksizma. Druge negativne posledice su oštećenja zuba, pa čak i ispadanje plombi, frakture, smanjenna vidljivost zuba, labavljenje zuba, povlačenje desni, osetljivost zuba na toplo i hladno, s obzirom na to da sila kojom grizete u snu može biti i do deset puta jača od iste radnje u svesnom stanju. Zbog toga trpe i zubi, ali i ceo zglobni i mišićni sistem. 

 Celodnevno škripanje zubima

Bruksizam se može javiti i preko dana, naročito pri teškim fizičkim aktivnostima, dizanju tegova, fizičkim poslovima i slično, kada se emocionalna tenzija pretvara u motorički govor i u ovom slučaju se radnja odvija nesvesno.

 Da li se bruksizam leči?

Na bruksizam možete delovati kontrolom stresa – promenama životnih navika, posetama terapeutu i slično, ali i direktnim specijalizovanim metodama koje podrazumevaju upotrebu lekova za opuštanje mišića, fizikalnu terapiju, primenu štitnika za zube koji se izrađuje kod stomatologa, a u zavisnosti od stepena destrukcije zuba, stomatolog će odrediti na koji način može da ublaži tegobe. Jedan od načina je i ubrizgavanje botoksa u vilične mišiće.

  Kako sprečiti škripanje zubima kod dece?

Bruksizam kod dece se u neku ruku razlikuje u odnosu na bruksizam kod odraslih. Naime, kod dece može doći do poremećaja usled već postojećih fizičkih problema kao što su problem s krajnicima, problem sa sinusima i slično. Ipak, bruksizam kod dece i te kako može biti uzrokovan psihološkim faktorima – problemima u porodici i slično. Ovaj problem ćete rešiti najpre razgovorom sa detetom, ako smatrate da je stres uzrok bruksizma, ali i tako što ćete ga odvesti kod stomatologa ako primetite da problem predugo traje i da se javljaju bolovi u vilici i zubima. Takođe, postoje i brojne gumene igračke, odnosno ogrlice za žvakanje, koje mogu biti dobra zanimacija za zube, a svakako su manje štetni za zube. 

 Gume protiv škripanja zubima

Gume protiv šrkipanja zubima se izrađuju prema obliku vaše vilice i zuba, dakle za ovaj vid pomoći morate se obratiti stomatologu. Gume se nose najčešće tokom noći, a njihova svrha je da ne dopuste vilicama da se dodiruju, te da spreče trenje zuba. Ovakve gume ne uzrokuju nikakav bol, štaviše izazivaju prijatan osećaj u ustima. Sve što je potrebno jeste da posetite stomatologa, koji će uzeti otisak vaših zuba i izraditi gume po vašoj meri.

 

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka