Skin cycling: prolazni trend ili savršena rutina nege?

Koliko puta ste pod uticajem TikToka i Instagrama kupili proizvod koji vam ne treba, primenili trik koji ne radi posao i potrčali za preporukom koja vas je skupo koštala? Ako i niste pristalica viralnih savetodavaca, do vas je sasvim sigurno, barem jedanput, stigao neki must have sadržaj za kojim (ni)ste tragali. Skin cycling  jedan je od hitova koji je nedavno zavladao beauty svetom, a zapravo se radi o prilično staroj i dermatološki opravdanoj metodi nege kože, koja je, za razliku od mnogih, pokazala odlične rezultate.

O čemu se zapravo radi?

Kako i samo ime kaže, skin cycling metoda predstavlja cikličan, odnosno kružni redosled primene preparata za negu lica. Drugim rečima, ovo je četvorodnevni princip rutine nege, pri kojem se dve noći koriste aktivni sastojci (eksfolijatori i retionoidi), a druge dve noći koža se odmara i hidrira. Prve noći koristi se blagi piling, odnosno preparat sa dejstvom eksfolijatora. Druga noć je rezervisana za proizvod sa aktivnim sastojcima (prvenstveno se misli na retinol), a treća i četvrta faza podrazumevaju nanošenje sredstava za hidrataciju, poput onih na bazi ulja, hijaluronske kiseline, vitamina C i drugih. Glavni benefit ovakve nege jeste činjenica da skin cycling-om dobijate željeni maksimum od strane aktivnih sastojaka, ali i da svojoj koži dajete dovoljno vremena da se oporavi i umiri nakon ovih, nešto agresivnijih sastojaka. Zbog toga, iako aktivni sastojci jesu važan element ovakve nege, nema rizika od većih problema i iritacija, što je naročito značajno ukoliko ste početnik u korišćenju kiselina i retinola. Kako biste bili sigurni da nećete naškoditi svojoj koži, za svaku fazu ove rutine birajte proverene proizvode i sastojke, za koje ste sigurni da odgovaraju vašem tipu kože.

Kako odabrati proizvode?

Kada je reč o eksfolijaciji, odnosno pilingovanju lica, skin cycling podrazumeva piling na bazi kiselina. To znači da bi, umesto klasičnih mehaničkih pilinga, odnosno preparata sa granulama koje grebu vašu kožu i na taj način stvaraju efekat (koji svakako nije zanemarljiv, samo nije potpuno prigodan za ovaj režim nege), trebalo da se odlučite za neki od seruma na bazi AHA ili BHA kiselina. Ove kiseline vrše dubinsku eksfolijaciju i regenerišu ćelije na dubljem nivou od mehaničkog, koji to čini samo na površini kože. Prednost redovne eksfolijacije kože, odnosno primene kiselina (i onda kada se ne primenjuju u okviru skin cycling-a) jeste u tome što čini kožu zdravijom, otpornijom, otkalanja odumrle ćelije na njenoj površini i na neki način je priprema za bolje upijanje sastojaka iz drugih proizvoda. U zavisnosti od tipa kože, možete odabrati AHA (alfa hidroksi) kiseline u koje spadaju voćne, mlečna i glikolna kiselina ili BHA kiseline (beta hidroksi) koje su rastvorljive u ulju i pogodne su za one sa masnijom kožom, sklonoj aknama i bubuljicama, a među kojima je najpoznatija i najefikasnija salicilna kiselina. Ako do sada niste imali iskustva sa primenom kiselina, obavezno birajte njihove slabije koncentracije u proizvodima kako ne bi došlo do iritacija.

Druga faza podrazumeva upotrebu retinola, koji je postao zlatni standard u oblasti antiejdž nege lica i koji je jedan od retkih sastojaka koji dokazano deluje na znakove starenja, ali ima i preventivno dejstvo na nastanak finih linija i bora. Ukoliko ste već koristili retinol, pri skin cycling-u možete nastaviti sa uobičajenom koncentracijom, no, ako ste početnik, važi isto pravilo kao i pri odabiru kiselina. Iako često posežemo za jačim koncentracijama kako bismo što pre postigli željeni efekat, jedino što se time postiže jesu preterane reakcije kože, za čije saniranje neće biti dovoljna samo redovna hidratacija. U slobodnoj prodaji možemo naći koncentracije od 0,1 do 1 % retinola i, verujte, s razlogom je tako, te za početak birajte one najniže.

U pogledu hidratacije i odmora kože tokom treće i četvrte noći, nećete pogrešiti sa proverenim saveznicima kao što je hijaluronska kiselina, a tu su još i vitamin E, urea, glicerin, ši buter i drugi sastojci koji imaju ulogu da dubinski hidriraju i umire kožu. Prilikom odabira proizvoda za hidrataciju tokom  skin cycling-a obratite pažnju na to da li je bogat emolijensima – jer između sredstava za hidrataciju i emolijenasa ima razlike. Naime, za razliku od, nazovimo, običnih hidrirajućih proizvoda koji su tu da hidriraju kožu, emolijensi imaju zadatak datu vlagu i zadrže na površini kože. Jedan od efikasnijih emolijenasa je pomenuti glicerin, a tu su i prirodna ulja i buteri, dakle nešto „teži” sastojci koji služe kao barijera. Ove proizvode možete nanositi i u vidu seruma, i u vidu kreme, jedan za drugim, bez straha od neželjenih reakcija. Cilj je da se tokom ove dve noći koža nahrani, ojača i bude spremna za novi krug aktivnih sastojaka.

Da li je ovo pravi izbor za vas?

Ako ste odlučili da uvede tzv. aktive, odnosno aktivne supstance u svoju rutinu, skin cycling može biti optimalan izbor jer se koža ovom metodom postepeno navikava na nešto agresivnije sastojke. U jednoj sedmici ćete praktično dva puta koristiti kiseline, dva puta retinol, što je dovoljno za navikavanje kože. Ukoliko imate problematičnu kožu, sklonu bubuljicama i aknama i već koristite aktivne sastojke u svojoj rutini, ovaj redosled sastojaka može biti efektan kada je reč o određenim problemima. Ipak, na posebnom oprezu moraju biti oni koji pate od nekog oblika ekcema, jer je moguće da koža neće dobro reagovati na dva aktiva koja se koriste uzastopno, dve večeri zaredom. U tom slučaju, savetuje se uvođenje jedne aktivne supstance u skin cycling-u, i to tokom nekoliko nedelja. Nakon navikavanja kože može se uvesti i drugi aktiv, odnosno može se početi sa procedurom skin cycling-a koji podrazumeva kiseline i retinol zaredom.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka