Seks je važan korak u nezi kože

Zdrav seksualni život ne samo što poboljšava izgled vaše kože, nego smanjuje stres i čini još mnogo stvari koje su dobre za telo.

Upravo iz tog razloga Ejmi Veksler, psihijatrica i dermatološkinja, svojim pacijentima postavlja pitanja o sekusalnom životu kada dođu na konsultacije ili pregled. I to obično na njihovo iznenađenje, piše MBG.

Zašto je seks neizostavan deo nege kože

Ono što se dešava sa vašom kožom duboko je povezano sa onim što se generalno dešava sa vašim životom. Na primer, stres i neprospavane noći mogu negativno uticati na nežnu kožu, a sa druge strane, odvajanje vremena za sebe i treniranje pažnje (mindfulness) mogu vratiti život vašem tenu.

Seks je dobar za vašu kožu i smanjuje stres, postoje i studije koje ovo potvrđuju.

Postoji brojni benefiti koje vam donosi zdrav seksualni život, a ovo su samo neke od njih:

Povećava nivo hormona koji su dobri za kožu. Istraživanja su pokazala da seksualno aktivne žene imaju viši nivo estrogena jer se nivo tog hormona povećava tokom orgazma. Estrogen je ključan za normalno funkcionisanje kože, krvnih sudova, folikula dlake, lojnih žlezda i melanocita (ćelija koje proizvode pigmente).

Smanjuje stres. Orgazam oslobađa oksitocin, što smanjuje nivo stresa. Manje kortizola dovodi do manje razgradnje kolagena i elastina, što dovodi do manje bora. Jedna studija je otkrila da su muškarci i žene koji su imali seks barem triput nedeljno izgledali čak 7 – 12 godina mlađe.

Poboljšava cirkulaciju. S obzirom na to da možemo reći da je seks oblik fizičke aktivnosti, on takođe može da pojača oslobađanje azotnog oksida, koji povećava protok krvi i kiseonika u telu.

 

Foto: Toa Heftiba on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka