Sedentarni način života ubija: 10 trikova kako da budete fizički aktivniji na poslu

Većina zaposlenih danas vodi sedentarni način života. Dugo sedenje i činjenica da veći deo dana niste fizički aktivni ozbiljno narušavaju vaše zdravlje. Otkrijte na koje sve jednostavne načine možete da budete aktivniji kako ne biste osetili ozbiljnije posledice rada za računarom.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, procenjuje se da se 3,2 miliona smrtnih slučajeva može pripisati nedostatku fizičke aktivnosti.

Većina ljudi dobar deo dana provodi sedeći. Sedimo u automobilu ili autobusu na putu do posla, a kad dođemo na posao ponovo sednemo i u tom položaju ostajemo veći deo dana. Na kraju dana budemo toliko umorni da, kada dođemo kući, samo se ispružimo na kauč i nismo se ni okrenuli, a već je došlo vreme za spavanje.

Sve ovo povećava rizik od dijabetesa, srčanih i mnogih drugih bolesti. Sedentarni način života uzrokuje i loše držanje tela jer gledanje u ekran računara dovodi do naprezanja leđa i očiju što može da uzrokuje išijas i druge fizičke probleme.

Ako nemate vremena za treninge to ne znači da ne možete biti fizički aktivni. Isprobajte ove male trikove:

  1. Istezanje je odličan način za opuštanje tela. Pravite nekoliko kratkih pauza tokom dana da biste se istegnuli. To su jednostavni pokreti, poput dodirivanja nožnih prstiju rukama. Predložite kolegama da svi zajedno imate „pauze za razgibavanje“.
  2. Da li ste razmišljali da se, npr. odreknete stolice sa naslonom i umesto nje stavite loptu za pilates? Ne samo što će vam pomoći u boljem držanju tela nego ćete time aktivirati i trbušne mišiće.
  3. Kada želite da odete do toaleta, birajte onaj koji je najudaljeniji od vašeg radnom mesta.
  4. Umesto besomučnog slanja mejlova i poruka vašim saradnicima, prošetajte ponekad do kolege i lično mu kažite šta imate. Naravno, ne zaboravite da stavite masku i držite distancu.
  5. Ne parkirajte se ispred ulaza u firmu već pronađite parking mesto koje je udaljeno barem desetak minuta od posla – tako ćete morati malo da prošetate.
  6. Još bolja varijanta je da, umesto automobila, na posao dolazite biciklom, ako ste u mogućnosti.
  7. Iskoristite pauzu za ručak da prošetate. Čak i kratkotrajna šetnja donosi benefite.
  8. Obratite pažnju na držanje tela dok sedite za stolom. Celim stopalima se oslonite na pod, kolena savijte pod uglom od 90 stepeni, a leđa držite u uspravnom položaju.
  9. Koristite stepenice umesto lifta.
  10. Kada imate telefonski poziv, ustanite, prošetajte. Time nećete ometati svoje kolege, a vašem telu će značiti da promeni položaj.

 

Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka