Zašto Japanci sede na podu dok jedu

Možda vam je udobno dok opušteno sedite za stolom i jedete, ali to ne znači da je taj položaj najbolji za zdravlje.

Mnogo vremena na poslu provodimo sedeći, a kući se vraćamo sedeći u automobilu ili sredstvima javnog prevoza. Potom ulazimo u kuhinju i sedamo za sto kako bismo večerali.

Japanci, za razliku od većine ljudi, sede na podu dok jedu, pa u ovoj zemlji stolice najverovatnije nećete pronaći čak ni u restoranima s pet zvezdica. Ova navika ima i brojne prednosti za zdravlje, a opšte je poznato da su Japanci narod koji ima dug životni vek.

Za bolju probavu

Kad sedite na podu skrštenih nogu i jedete, u isto vreme radite jogu. Ovaj položaj naziva se „laka poza“ ili sukhasana, a veruje se da povećava protok krvi u želucu, pomažući vam da svarite hranu i dobijete više vitamina i hranljivih materija.

Kada se sagnete unapred kako biste uzeli hranu s tanjira, a zatim se vratite u početni položaj da biste je progutali, jačate stomačne mišiće, što može sprečiti nadutost.

Za lakše mršavljenje

Sedenje na podu dok jedete pomaže vašem vagus nervu da bolje funkcioniše. Kad vaš probavni sistem oslobađa hormon zvan leptin, on šalje signal vagusnom nervu da ste siti. Pravilna funkcija ovog nerva pomaže da se ne prejedate.

Za fleksibilnost i elastičnost

Sedenje na podu isteže kolena i bokove. Ovaj položaj sprečava vas da se previše saginjete i jača leđa i ramena. Osim toga, sedenje na podu omogućava vam istezanje kukova i članaka, čineći zglobove fleksibilnijima.

Pročitajte i: Telo nas opominje kada predugo sedimo

Neki sedeći položaji, poput klečanja i čučanja, teraju mišiće da rade i kad se odmarate, jer vas podstiču da angažujete mišiće koji nisu aktivni dok sedite na stolici.

Za dug život

Ako se lako možete podići iz položaja prekrštenih nogu, bez ikakve pomoći, velike su šanse da ćete možda živeti duže. Čini se da je sedenje na podu dok jedete a potom ustajanje jedan od najjednostavnijih načina da svom životu dodate nekoliko godina.

Za pravilno držanje

Kad stolica ne podupire vaša leđa, to vas podstiče da angažujete svoje osnovne mišiće, što zauzvrat koristi držanju tela.

Za zdrav um

Sedenje na podu dok jedete takođe vam smiruje um. A kada vam je um spokojan, možete više uživati u hrani i jesti dok ne osetite sitost.

 

Foto: Klara Avsenik on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka