Seboroični dermatitis – Zašto nastaje i kako ga sprečiti?

Seboroični dermatitis (seboreja) predstavlja kožno oboljenje koje karakteriše pojava žućkastih ljuspi, uglavnom praćenih crvenilom, a javlja se na koži glave i lica. U ređim slučajevima može zahvatiti i druge delove tela. Uzročnici nastanka seboroičnog dermatitisa su, kao i kod drugih kožnih oboljenja, brojni i ponekad im je teško stati na put, jer se radi kako o spoljašnjim agensima koji deluju na kožu, tako i o promenama koje se događaju unutar našeg organizma. Dobra vest je da se ovo oboljenje može kontrolisati uz pravilnu negu i blagovremeno savetovanje sa dermatologom.

Šta je seboroični dermatitis?

Seboroični dermatitis, ili kako se još naziva – seboreja i seboroični ekcem je veoma učestalo, hronično i iritirajuće kožno oboljenje. Odlikuje ga pojava ljuspica žućkasto-bele boje, koje su masne strukture i najčešće ćete ih primetiti na koži glave i lica (oko nozdrva, na kapcima, u obrvama), gde se mogu širiti, pa zahvatiti i kožu čela i predeo oko ušiju. Druga mesta na kojima možete primetiti seboreju jesu regija ispod grudi i jama ispod pazuha, lakta ili kolena. Ispitivanja su pokazala da se seboroični dermatitis može javiti i kod odojčadi, kada se brzo povlači, ali i kod osoba zrele dobi, kada se uglavnom pretvara u upornu kožnu bolest. 

Seboroične ljuspice prate crvenilo i svrab, koža se ljušti i javlja se osećaj peckanja.

Češće pogađa muškarce nego žene. Bolest nije zarazna, te se ne prenosi i neće ugroziti opšte stanje vašeg organizma. Utiče na izgled i stanje kože, tako da je i estetski problem, a kada je u pitanju koža glave može doći i do opadanja kose.

 Kako nastaje seboroični dermatitis?

Uzročnici seboroičnog dermatitisa su najčešće vezani za masnoću kože, odnosno količinu sebuma, kao i gljivice koje iritiraju kožu, hormonske poremećaje, imunološke poremećaje, loše životne navike, stres, ekstremne klimatske uslove ili neodgovarajuću kozmetiku. Takođe, seboroični dermatitis nosi i genetsku predispoziciju.

 Koji su sigurni simptomi seboroičnog dermatitisa?

Ukoliko na nekim od gorepomenutih regija primetite promene na koži u vidu crvenila, svraba i ljušćenja kože, sasvim izvesno je da da se radi o simptomima seboroičnog dermatitisa. Koža je masna, uglavnom i sjajna, prošireni su otvori lojnih žlezda u kojima se nalaze mrke formacije (komedoni). Kada je reč o simptomima na koži glave, javljaju se krupna perut i crveni pečati, vlasište počinje da svrbi i poprima neprijatan miris. Pojavu često prati i pojačano znojenje.

 Metode lečenja seboroičnog dermatitisa?

Najpre treba konsultovati dermatologa kako bi se utvrdilo koji su uzroci pojave, pa samim tim i kako treba lečiti seboroični dermatitis.

Ono što je skoro izvesno, to je da će biti potrebno da promenite kozmetiku koju koristite, te je prilagodite trenutnom stanju kože. To podrazumeva korišćenje losiona, sapuna i drugih proizvoda koji sadrže sumpor, salicilnu kiselinu, rezorcin i slične sastojke. Prepopručuje se i povremeno izlaganje suncu, kao i kontrolisana upotreba kortikosteroida. 

Tu su svakako i prirodni lekovi koji pomažu stanju seboroične kože, a za kožu glave primenjuje se čak i LED fototerapija koja ima antibakterijski efekat.

 Šampon za seboroični dermatitis

Na tržištu postoje brojni šamponi namenjeni koži glave, ali i celom telu, koji vas mogu rešiti simptoma seboroičnog dermatitisa. Ovakvi šamoni mogu biti od potpuno prirodnih sastojaka ili pripadati tipu medicinske kozmetike, te im je i sastav regulisan na osnovu dermatoloških testiranja i nisu isključivo na biljnoj bazi.

Kada je reč o koži glave, kod seboroičnog dermatitisa može pomoći i šampon protiv peruti koja i jeste jedna od čestih posledica ovog problema.

Važno je da su šamponi koje koristite bez sulfata, da sadrže antigljivične sastojke, kao što su cink piriton, ketoknazol, selen sulfid i slično.

Neki od najpopularnijih prirodnih šampona protiv peruti su onaj iz linije Angel Therapy, dok se od proizvođača medicinske kozmetike izdvajaju Bioderma, Vichy, Eucerin, koji su i skuplji u odnosu na potpuno prirodne šampone.

Jabukovo sirće i seboroični dermatitis

Jabukovo sirće je jedan od poznatijih prirodnih lekova za seboroični dermatitis, a pokazalo se da je najefektnija oralna upotreba. Potrebno je da pre doručka popijete rastvor od mlake vode i kašičice jabukovog sirćeta – dovoljna je jedna čaša vode i jedna kašičica sirćeta u prvoj nedelji, tokom druge nedelje povećajte količinu jabukovog sirćeta na dve kašičice, a tokom treće se vratite na prvobitnu dozu. Nakon ovog perioda trebalo bi da primetite i prve rezultate na koži.

Ukoliko vam ne prija konzumiranje jabukovog sirćeta, a imate seboroični dermatitis na koži glave, možete ga koristiti i u vidu prirodnog rastvora, tako što ćete razmutiti četiri kašike jabukovog sirćeta u dve šolje vode i naneti rastvor nakon pranja kose, a potom dobro isprati. Dovoljno da je ovaj tretman primenjujete jednom nedeljno.

 Multiplaskleroza i seboroični dermatitis – kakva je veza?

Seboroični dermatitis neretko je pratilac i drugih oboljenja, kao što su neka neurološka, pa tako i multipla skleroza. Ovo autoimuno oboljenje javlja se kao posledica oštećenog centralnog nervnog sistema, odnsosno oštećenja mijelinskog omotača neurona u kičmenoj moždini i mozgu. Dokazano je da se seboroični dermatitis javlja češće kod pacijenata koji boluju od bolesti kao što je multipla skleroza, HIV, neke od hormonskih disfunkcija i slično.

 Seboroični dermatitis i hipertireoza

Hipertireoza je bolest preteranog lučenja hormona, odnosno poremećaja u radu štitne žlezde, koji izaziva razne simptome, a jedan od njih je vlažna koža, odnosno preterano lučenje znoja. Ova vrsta bolesti može pogoršati seboroični dermatitis zbog različitih simptoma koji se ispoljavaju na koži. Takođe i seboroični dermatitis i hiperterioza mogu biti neki od uzročnika opadanja kose, tako da ukoliko postoji ovaj simptom treba se posavetovati sa dermatologom kako bi se utvrdio pravi uzrok.

 

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka