Saveti frizera: Kako sprečiti ispiranje boje za kosu

Hemikalije koje sadrže šamponi jedan su od razloga zašto kosa brzo gubi boju. Naime, šamponiranjem se uništava tekstura kose i uklanjaju prirodna, zdrava ulja koja vlasište proizvodi kako bi zaštitilo kosu.

Šampon podstiče žlezde da proizvode još više ulja, što onda rezultira masnom kosom. Zato bi trebalo izbegavati jake šampone koji sadrže mnogo hemikalija poput konzervanasa, sulfata i sintetičkih mirisa„, savetuje poznati frizer Rob Člapka za Mirror.

On preporučuje šampone na bazi esencijalnih ulja s organskim sastojcima koji će očistiti vlasište, a boju ostaviti postojanom. Uz takve proizvode kosa uspeva da se oporavi od farbanja i ostane zdrava, a boja duže traje.

Člapka je otkrio i nekoliko trikova kojim možete „produžiti“ vek boje za kosu.

Nakon farbanja kosu nemojte prati barem 72 sata. Svaki pramen kose sadrži sitne pore (kutikule) koje se kod procesa bojenja otvaraju da upiju novu boju, a nakon nekog vremena se opet zatvaraju. Ako kosu nakon bojenja operete pre nego što prođu ta 72 sata, boja će se s vlasi skinuti i pre nego se pore zatvore.

Farbanu kosu perite hladnijom vodom. Kutikule se otvaraju i oštećuju i od visoke temperature, pa pranje kose mlakom vodom takođe pomaže da boja duže traje.

Pročitajte i: Drevni kineski trik za lakše raščešljavanje kose

Ostavite kosu da se prirodno osuši. Sušenje kose fenom takođe može oštetiti kutikule i boju, pa je najbolje sušiti je na vazduhu, odnosno ostaviti da se suši prirodno.

Izbegavajte feniranje i kovrdžanje farbane kose. Zbog korišćenja alata za oblikovanje kose odmah nakon pranja teme ne stiže da stvori zaštitna ulja, a oštećuju se i pigmenti boje. Ako planirate izlazak, pustite da prođe nekoliko sati između pranja i oblikovanja kose.

Foto: Paul Siewert on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka