Sasi voda: Da li je ovo čarobni napitak za mršavljenje?

Svima nam je preko glave trikova za brzo mršavljenje, sigurno ste ih isprobali barem jednom, a ako i ima efekta, uglavnom je kratkotrajan. Sasi voda se u poslednje vreme izdvojila kao napitak koji radi posao i koji će doprineti da vam stomak bude ravan, ali i da izgubite koji kilogram. Naziv je dobio po Sintiji Sas, koautorki knjige Dijeta za ravan stomak, a koja je i kreatorka Sasi dijete. Nutricionistkinja po struci, Sasi je u svojoj knjizi dala nekoliko dobrih saveta za gubitak kilograma, među kojima je i dovoljan unos tečnosti, zbog čega je Sasi voda i postala toliko popularna. Razni napici, suplementi u ishrani, stroge dijete, gladovanja, obećavaju brz gubitak kilograma, ali su uglavnom kratkog daha i stvaraju jo-jo efekat, gde je mnogo manje vremena potrebno da se kilogrami vrate, nego da ih izgubite. Ipak, neki trikovi vam mogu pomoći da uz izbalansiranu ishranu postignete još bolji efekat, što znači da treba da ih prihvatite kao pomoćno sredstvo, a ne kao glavno rešenje koje će otopiti višak kilograma. 

 Šta je Sasi voda?

Sasi voda je kombinacija obične vode i svežih sastojaka koji pozitivno utiču na metabolizam, čisti telo od toksina i oslobađa vas nagomilane tečnosti u organizmu. Zato je ovo dobar početak svake dijete i dobar saveznik u zdravoj ishrani. Imajte na umu da ukoliko želite pun efekat, morate redukovati ishranu tokom konzumiranja Sasi vode, te jesti 4-5 manjih obroka u danu i smanjiti kalorije – u prvih 4 dana dozvoljen je unos od 1200 kalorija, a nakon toga možete povećati na 1600.

Sasi voda se konzumira mesec dana, tokom kojih ćete paziti na ishranu, a rezultati su uglavnom više nego uspešni. Moguće je da ćete već tokom prve nedelje izgubiti oko tri kilograma, a nakon mesec dana i do 12 kilograma.

Velika prednost Sasi vode je i njen prijatan ukus zbog čega vam neće biti teško da se na nju naviknete.

Sasi voda lekovitost

 

Sasi voda se smatra lekovitom jer zbog korisnih sastojaka pozitivno utiče na imunitet i prosto vas tera da popijete dovoljnu količinu tečnosti tokom dana, što je jedan od uslova izbalansirane ishrane. Ova obogaćena tečnost utiče na mršavljenje, topi masne naslage i celulit i čisti organizam od toksičnih elemenata, usput smanjujući nadutost stomaka zbog čega važi za lek za ravan stomak.   

Đumbir je osim za mršavljenje, pogodan za redukovanje krvnog pritiska i ima antivirusna i antigljivična dejstva. Krastavac redukuje holesterol i pozitivno utiče na varenje, dok o benefitima limuna znamo manje-više sve – ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo, jača imuni sistem, utiče na digestivni trakt, čisti jetru i slično. Ne treba zaboraviti ni benefite nane, koja umiruje stomak jer aktivira rad pljuvačnih žlezda, što olakšava varenje.

 

 Sasi voda za mršavljenje

Zbog korisnih sastojaka, Sasi voda utiče na mršavljenje i ubrzava proces topljenja kilograma. Najpre, đumbir ubrzava metabolizam i poboljšava varenje hrane i izbacivanje štetnih materija iz organizma, ali i redukuje holesterol. Krastavac ima jako malo kalorija i deluje kao diuretik, tako da ćete početi u većoj meri da izbacujete tečnost iz organizma, dok nana zbog osvežavajućeg mirisa i ukusa smanjuje želju za hranom i umirujuće deluje na digestivni sistem. 

Iako se Sasi voda koristi mahom tokom Sasi dijete, zbog svojih benefita pri mršavljenju možete je piti uobičajeno, umesto obične vode tokom dana.

 Sasi voda za celulit

Sasi voda i te kako utiče na gubitak celulita, jer je poznato da je jedan od glavnih uzroka njegovog nastanka nagomilavanje tečnosti u organizmu. Kako je Sasi voda odličan diuretik, a usput topi i masti, sigurno ćete primetiti razliku i u količini celulita.

 

 Kako pripremiti Sasi vodu – recept

Sasi voda je kombinacija vode, svežeg krastavca, limuna, đumbira i mente. Ova kombinacija sastojaka vam sigurno zvuči poznato, ali ako je koristite kako treba, provereno je da ima brojne benefite. Sve što treba da uradite je da operete krastavac, ogulite ga i isečete na tanke kolutove. Limun dobro operite jer ne treba da ga ogulite, a potom ga isecite na kolutove. Očistite koren đumbira i narendajte ga. Iako postoji opcija i da nađete đumbir u prahu, što je adekvatna zamena, bolje je da koristite koren. Na kraju, dodajte listove sveže mente, otprilike 15-ak listova i sve sipajte u 2 l vode, a poželjno je da vodu prokuvate i ostavite da se ohladi pre nego što ubacite sastojke. Sasi voda je spremna za konzumiranje.Ovako pripremljena voda treba da odstoji jedan dan.

Ovu količinu vode ispijte u celosti tokom sutrašnjeg dana, počevši sa prvom čašom pre prvog obroka, a onda je ravnomerno rasporedite tokom celog dana.

 Koliko dugo se pije Sasi voda

Sasi vodu treba piti najmanje 4 dana i već nakon ovog perioda ćete primetiti rezultate. Ukoliko kombinujete Sasi vodu sa istoimenom dijetom, vodu ćete konzumirati mesec dana. U prvih 4 dana, vodu ćete piti u količini od 2 litre dnevno, a kasnije možete nastaviti sa istom količinom ili je prilagoditi svojim potrebama. Sasi voda se dozira u odnosu na obroke, te je treba piti pre doručka, ručka i večere, a ostatak u toku dana prema sopstvenim potrebama. Nakon maksimum mesec dana, napravite jednu veću pauzu u konzumiranju napitka kako ne biste izazvali probleme sa želucem.

 Da li Sasi voda može da se pokvari?

Sasi voda ne može da se pokvari ako je pijete blagovremeno i ne ostavljate prethodno spremljenu količinu tečnosti da stoji duže od jednog dana. Za efikasnost Sasi vode važno je da sastojci budu sveži i da odstoje barem desetak sati pre konzumiranja, kako bi svi sastojci delovali. Sastojke nemojte koristiti više puta, odnosno za pravljenje nove ture napitka jer gube na kvalitetu.

 Sasi voda u trudnoći

Sasi voda nije preporučljiva tokom trudnoće jer može doći do kontraindikacija usled povećane kiselosti ovog napitka. Tako da, kako bi se izbegao rizik sa problemima u želucu i kako se vaš metabolizam ne bi dodatno forsirao tokom trudnoće, Sasi vodu bolje ostavite za period nakon trudnoće, kada možda bude bilo potrebe da svoj organizam i telo vratite u top formu.

 Sasi voda i dojenje

Slično kao i za trudnice, važi i za dojilje – izbegavajte Sasi vodu tokom dojenja jer se radi o uslovno rečeno agresivnijem napitku, koji zbog svojih sastojaka izaziva različite reakcije organizma, te mogu delovati i na kvalitet vašeg mleka. 

Da li se Sasi voda može kupiti gotova i koje su cene?

Sasi voda se može pronaći u specijalizovanim radnjama ili ponekim apotekama, ali nema potrebe da izdvajate novac za ovu vrstu proizvoda, koji često i nije tako jeftin. Ovakvim proizvodima često se zbog dugotrajnosti dodaju i neki sastojci koji produžavaju njegovu svežinu, ali umanjuju efikasnost i jednostavno, nisu potpuno prirodni. Kako napitak treba da bude svež, odnosno njegovi sastojci, najbolje je da kupite šta vam treba i sami napravite Sasi vodu.

 

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka