10 razloga zašto ne možete da se otarasite masnih naslaga sa stomaka

Gubljenje suvišnih kilograma nikada nije lako, pogotovo u području stomaka. Previše masnih naslaga na abdomenu doprineti razvoju zdravstvenih problema, poput bolesti srca i dijabetesa.

Male promene u onome što radite i konzumirate svaki dan mogu da budu vaši idealni saveznici koji će ‘napasti’ salo na stomaku sa svih strana.

Ishrana sa niskim udelom masti. Da biste istopili salo na stomaku, morate da jedete masti – pogotovo mononezasićene masti. Kako biste osigurali dovoljan unos ovih masnoća, pojedite šaku oraha, kašiku maslinovog ulja ili četvrtinu avokada uz svako jelo ili međuobrok.

Osećate se depresivno u poslednje vreme. Dokazano je da žene koje imaju simptome depresije imaju i više masnih naslaga na stomaku. Uz depresiju idu i smanjena fizička aktivnost i loše prehrambene navike. To možete rešiti vežbanjem jer fizička aktivnost oslobađa hemikalije u mozgu koje regulišu masti u metabolizmu, kao i raspoloženje.

Jedete „zapakovanu“ hranu. Jednostavni ugljeni hidrati (poput čipsa) i dodati šećeri (npr. u zaslađenim napicima) uzrokuju nagli rast nivoa šećera u krvi, što je pokretač za ‘navalu’ insulina – hormona koji podstiče jetru da skladišti salo. Umesto da se fokusirate na izbacivanje takve hrane sa vašeg menija, probajte se koncentrišete na dodavanje zdrave hrane u svaki obrok, poput pozamašne količine salate uz i slično.

Premalo magnezijuma u ishrani. Magnezijum reguliše više od 300 telesnih funkcija. Nije ni čudo da je jedna studija iz 2013. godine. pokazala kako su ljudi koji su ga redovno uzimali imali manji šećer u krvi i nivo insulina. Zato najmanje dva puta dnevno posegni za hranom bogatom magnezijumom poput tamnog listanog povrća, banana i soje.

Zavisni ste o dijetalnim gaziranim napicima. Jedno istraživanje časopisa Obesity pokazalo je kako konzumenti dijetalnih gaziranih pića pre razviju salo na stomaku od ostalih.

Volite da jedete burgere. Burgeri i slična hrana s crvenim mesom puni su zasićenih, „loših“ masti. Zamenite ih verzijamas ribom, povrćem ili sojom – izvorima proteina s niskim nivoom zasićenih masti, kako biste smanjili unos crvenog mesa.

Uvereni ste da žene ne mogu da imaju „pivski stomak“. Iako pivo ponekad prija, pogotovo u vrućim mesecima koji su pred nama, istraživanja su pokazala da unos bilo koje vrste alkohola kod žena doprinosi gomilanju kilograma. Najbolje je smanjiti unos tih pića.

Ne vežbate jogu. Promene u telu koje su vezane za menopauzu otežavaju skidanje masnih naslaga sa stomaka. Ali, dinamična joga pomaže da s suzbiju ti efekti. Ako nemate vremena za jogu, pomoći će i sat vremena opuštanja dnevno. Za to vreme radite ono što volite kako biste kontrolisali hormon stresa.

Nedostaje vam šarolikost u obrocima. Voće i povrće jarkih boja puno je vitamina C, koji smanjuje kortizol, hormon stresa. Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition pokazalo je kako su ispitanici koji su jeli više hrane u crvenoj, narančastoj i žutoj boji imali manji obim struka od ostalih.

Ne trenirate kako treba. Istraživanja su pokazala kako HIIT treninzi mogu da eliminišu salo na stomaku jer pomažu u smanjenju nivoa insulina, triglicerida i kortizola te sagorevaju više kalorija za manje vremena. Ukratko – morate dobro da se oznojite ako želite da stešete salo na stomaku.

 

Foto: Andres Ayrton from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka