Rozacea

 

Svi smo sigurno iskusili pojavu toplote i crvenila u predelu lica, bilo da se radi o stresnim situacijama, uzbuđenju, boravku na hladnom vazduhu, nagloj promeni temperature kada ulazimo u zagrejanu prostoriju, nakon tuširanja toplijom vodom i slično. To su mahom prolazne reakcije na licu koje same od sebe nestaju sa prestankom dejstva unutrašnjih ili spoljašnjih faktora. Ipak, logično pitanje je i zašto dolazi do ove pojave i zašto je toliko snažna na licu. Koža lica je tanja i osetljivija od kože drugih delova tela, pa su reakcije kože u ovom delu i znatno vidljivije. Međutim, crvenilo i toplota u predelu lica uglavnom ukazuju na još jedan problem, a to je oslabljenost kožne barijere, kao i oslabljenost kapilara i drugih krvnih sudova, što dalje dovodi do trajnih oštećenja i do pojave rozacee, kožnog oboljenja za čije lečenje je potrebno dosta strpljenja i koje ume psihički da optereti jer se manifestuje u vidu crvenila koje se javlja u dužim epizodama, pa čak i kao višak tkiva u kasnijim stadijumima.

Po čemu je karakteristična rozacea?

Crvena koža čela, nosa, obraza, oko očiju, pa čak i ispupčenja koja liče na akne, promena u strukturi površine lica pri kojima je koža grublja i hrapavija, zakrvavljene oči (ako se javlja crvenilo u ovom predelu) ukazuju na simptome rozacee. Vrelina koja prati crvenilo je još jedan simptom ovog oboljenja. Ono što je takođe karakteristično za ovu bolest jeste da se radi o hroničnom i zapaljenskom tipu bolesti, potrebno ju je lečiti čim uočite ovakve promene jer postoji nekoliko stadijuma rozacee, kao i to da pogađa mahom žene, dok se kod muškaraca znatno ređe javlja. Oko 10 % stanovništva pati od ovog oboljenja i radi se o odraslom stanovništvu (javlja se između 20. i 50. godine života, jako retko se razvija kod dece). Važno je napomenuti i to da se radi o progresivnom tipu bolesti, koja pokazuje različite simptome u različitim stadijumima, gde je pomenuto crvenilo početni stadijum, a nastanak viška tkiva već predstavlja krajnji stepen rozacee.

Koji su uzroci nastanka rozacee?

Nije tajna da se kožnim bolestima često jako teško ulazi u trag i da jasan uzrok zapravo ne može ni da se otkrije. Slično je i sa rozaceom, gde se pretpostavlja da svaka preosetljivost kože može biti preduslov za nastanak ovog oboljenja, što znači da ima i mnogo faktora na osnovu kojih možete proceniti da li ste mu skloni. Uočeno je da se rozacea mnogo češće javlja kod osoba svetle puti i onih sa svetlim očima, neka istraživanja su pokazala da je rizična krvna grupa A+, dok se od drugih unutrašnjih faktora izdvajaju i migrene, gastritis, loše varenje, labilno psihičko stanje. Kada je reč o spoljašnjim faktorima, klimatski uslovi, neadekvatna kozmetika, kućna hemija i terapije koje se koriste takođe igraju važnu ulogu. Osim navedenog, genetika i ovde ima svog udela te se smatra da nasledni faktor predstavlja određeni stepen rizika za nastanak rozacee.

Kako da prepoznate rozaceu?

Ako ste zapazili da prilikom snažnijih emotivnih reakcija reaguje i vaše lice, da određeni vremenski uslovi (bilo toplo ili hladno) izazivaju crvenilo, da se lako zacrvenite kada konzumirate alkohol – to mogu biti neki od pokazatelja da postoji eritem. Eritem predstavlja ujedno i prvu fazu ove bolesti (emocionalni i facijalni eritem) i znak je osetljive kože i, verovatno, određenog stepena oslabljenosti kapilara. U ovom slučaju, crvenilo nestaje nakon nekog vremena, ali je svakako simptom koji ne bi trebalo ignorisati. Naime, ovakve reakcije dovode do postepenog slabljenja zidova krvnih sudova, što znači da u početku kratke epizode mogu da se pretvore u crvenilo koje traje nekoliko sati ili dana.

Razlikuju se eritemo-teleangiektatični tip (crvenilo sa proširenim kapilarima i hrapavom kožom, stanje praćeno toplotom u predelu lica), papulo-pustulozni tip (crvenilo lica, prošireni kapilari i gnojnice), fimatozni stadijum (uvećan nos, sa zadebljalom kožom) i okularna rozacea (prilično zastupljena kod obolelih, a odlikuje je svrab, peckanje, suvoća očiju, često liči na konjuktivitis).

Kako se razvija oboljenje?

Nakon što smo ustanovili da je ono što nazivamo osetljivošću lica zapravo možda prvi stadijum rozacee, treba znati prepoznati i druge simptome koji su u stvari dalji stadijumi oboljenja. Najpre dolazi do nastanka proširenih kapilara koje ćete lako uočiti na površini lica (crvenkase ili plavičaste mreže kapilara), što bi bio drugi stepen rozacee. Dalje, ako primetite da se uz tzv. upaljeno lice javljaju i tvrde bubuljice, u nekim slučajevima i gnojne, koje mogu nestati i javljati se iznova, reč je o uobičajenoj pojavi kod rozacee u uznapredovalom (trećem) stadijumu. Naravno, ova ispupčenja nemojte lečiti sami, nego se obratite dermatologu ili kozmetologu. Poslednji stepen rozacee donosi trajna oštećenja u vidu zadebljale kože lica u pojedinim regijama, pa čak i do nastanka viška tkiva (npr. na nosu). Premda rozacea zahvata najčešće pripadnice lepšeg pola, ovakva zadebljanja u pojedinim delovima lica su karakteristična za rozaceu kod muškaraca.

Kako da reagujete i kako se leči rozacea?

Najpre, ne pokušavajte da rešite stvar kremama koje vam se čine pogodnim – poput različitih masti, kortikosteroida i slično. Rozacea zahteva ozbiljniji dermatološki i kozmetološki pristup tako da se naoružajte strpljenjem i sprečite komplikaciju oboljenja tako što ćete već nakon pojave naglih epizoda zajapurenosti pri navedenim uslovima posetiti odabrano stručno lice. Najverovatnije će biti potrebna kombinacija različitih tretmana, pa čak i medikamenata, kako biste uspešno zalečili rozaceu.

Već prvi pregled kod dermatologa može da ukaže na pojavu rozacee te u tom smislu nema mnogo dilema kada je ovo oboljenje u pitanju. Dermoskopski pregled (putem specijalnog aparata koji može da ustanovi sve benigne i maligne promene na koži) ili čak klasičan klinički pregled, predstavljaju prvi korak u lečenju rozacee.

Antiupalni lekovi ili kreme (antibiotici), u nekim slučajevima i antigljivična terapija (antimikotici) verovatno će biti polazna tačka terapije. Dermatolog ili kozmetolog može primeniti i retinoide u jačim koncentracijama, kao i azelaičnu kiselinu (nikako nemojte posegnuti odmah za retinolom ili azelaičnim serumom koje možda koristite u svojoj dnevnoj rutini jer se ne radi o istoj nameni, niti o istoj vrsti proizvoda), a što se tiče svakodnevne nege – verovatno ćete morati da se odreknete mirišljavih proizvoda, a pogotovo onih koji u svom sastavu sadrže alkohol  i da pređete na medicinsku kozmetiku koja je prilagođena vašem stanju i tipu kože.

Koji tretmani pomažu?

Laserski tretmani pokazali su se veoma efikasnim u lečenju rozacee i garantuju dugotrajne rezultate. Procedura je minimalno invazivna i bezbolna, a rezultat su smanjene tegobe koje pacijent oseća tokom akutnog stanja: peckanje, osećaj vreline, crvenilo – polako nestaju. Tretman najbolje rezultate daje u serijama, otprilike od tri do pet tretmana je potrebno primeniti tokom mesec dana kako bi rezultati bili potpuni. Laser deluje direktno na kapilare (koji su u ovom slučaju prošireni i oštećeni) i praktično ih čini nevidljivim, usput delujući na sveukpnu regeneraciju kože.

U pogledu kozmetičkih tretmana, brojni su oni koji zahvaljujući bogatom hidriranju i hranljivim supstancama mogu da preduprede simptome rozacee, ali i da olakšaju akutno stanje. Uz savet iskusnog kozmetologa, pronaći ćete i osvežavajuće rešenje za vašu kožu koje može podstaći i brojne druge korisne procese ispod površine kože.

Kako se negovati kod kuće i kako način života utiče na rozaceu?

Vaš način života može umnogome pomoći izlečenju ili makar kontrolisanju rozacee. Pod tim se ne podrazumeva samo nega u vidu kozmetike, nego i vrsta hrane i pića koju unosite. S tim u vezi, ljuta hrana, alkohol (čak i manje količine), začini, cigarete, naporni treninzi – nisu prijatelji ovog oboljenja i trebalo bi ih izbegavati. U pogledu nege, i ovde je nezaobilazna zaštita od sunca – tako da, nanosite SPF proizvode na lice i onda kada vam se čini da sunca nema.

Tokom dnevne rutine nege budite nežni prema svom licu, bez mehaničkih tretiranja, izbegavajte kućne pilinge i slične eksperimente i dobro proverite sastav proizvoda koji koristite. Voda kojom se umivate mora biti optimalne temperature jer direktno utiče na oslabljene krvne sudove te se savetuje da bude mlaka, kakvi treba da budu i napici koje konzumirate.

 

Foto: Freepik

 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka