Rast zuba kod beba: Od prvog zubića do prve posete stomatologu

Nicanje zuba je proces tokom kojeg bebini zubi izbijaju, odnosno probijaju desni. Rast zuba kod beba traje obično od šestog meseca pa do dve godine starosti, ali važno je napomenuti da je svako dete drugačije i da su odstupanja veoma česta, pa tako neka deca na prvom rođendanu nemaju nijedan zub! Kojim redosledom bebama niču zubi, koji su najčešći simptomi i kako ih ublažiti, kako negovati mlečne zube? Ovo su neka od najčešćih pitanja koja roditelji postavljaju, a mi ćemo vam dati odgovore na njih.

Kada počinju da rastu zubi kod beba?

Da li ste znali da beba može da se rodi sa zubima? To su takozvani natalni zubi, ali su uglavnom klimavi jer im je koren slab. Ova pojava je veoma retka a bebe se rode sa jednim ili dva donja sekutića.

Prvi zub može da se pojavi između četvrtog i desetog meseca starosti, a najčešće izbije kada beba navrši šest meseci. Mlečni zubi su belji i sitniji od stalnih zuba. Obično detetu na svakih šest meseci izrastu četiri nova zuba, kako bi do druge godine imalo sve mlečne zube. No, ne opterećujte se ako vaše dete „odstupa“ od standarda jer to ne znači da će imati lošije ili bolje zube od deteta kojem su zubi nicali „po knjizi“. Takođe, devojčicama obično brže izbijaju zubi nego dečacima.

Redosled rasta zubića

Bebe se rađaju sa 20 mlečnih zuba: 4 centralna sekutića, 4 bočna sekutića, 4 očnjaka, 4 prva kutnjaka i 4 druga kutnjaka. 

Zubi obično izbijaju sledećim redosledom: 

 • donji centralni sekutići (6 – 10 meseci)
 • gornji centralni sekutići (8 – 12 meseci) 
 • gornji bočni sekutići (9 – 13 meseci) 
 • donji bočni sekutići (10 – 16 meseci)
 • gornji prvi kutnjaci (13 – 19 meseci)
 • donji prvi kutnjaci (14 – 18 meseci)
 • gornji očnjaci (16 – 22 meseci)
 • donji očnjaci (17 – 23 meseci)
 • donji drugi kutnjaci (23 – 31 mesec)
 • gornji drugi kutnjaci (25 – 33 meseci)

Kako dete raste, raste i vilica pa tako stalni zubi zamenjuju mlečne. To se dešava oko detetove 6. godine.

Simptomi rasta zuba kod dece

Simptomi mogu biti razni i ne mora nužno da znači da će beba da ima sve simptome, ali oni mogu da uključuju:

 • otečene, osetljive desni
 • trljanje desni i želja za grickanjem tvrđih predmeta 
 • nervoza i nemir praćeni plačem
 • blago povišenu temperaturu (do 38 stepeni Celzijusa)
 • pojačano lučenje pljuvačke, često praćeno osipom oko usana
 • kašljanje
 • trljanje obraza i povlačenje ušiju
 • promene u ishrani ili spavanju (slabiji apetit i isprekidan san)
 • guranje ruku u usta

Izbijanje zubića često je bolno, ali nije bolest. Stoga, ako primetite da vaše dete ima temperaturu višu od 38 stepeni Celzijusa, dijareju, osip po celom telu, ako povraća i kašlje, a uz to mu je i nosić začepljen, obratite se pedijatru jer ovo nisu uobičajeni znaci izbijanja zuba.

Temperatura i rast zuba kod beba

Iako neki roditelji veruju da rast zuba kod beba može da izazove groznicu, nema dokaza koji to potvrđuju. Tačno je da nicanje zuba može da uzrokuje blago povišenu telesnu temperaturu, ali ne višu od 38 stepeni Celzijusa. Odnosno ne dovoljno visoku da bi došlo do groznice.

Ako vaša beba ima ima visoku temperaturu u vreme kada joj izbijaju zubići, verovatno je uzrok nešto drugo. To mogu da budu virusi, bakterijske infekcije, određena medicinska stanja koja utiču na imuni sistem, ili pak neka ozbiljnija medicinska stanja. Zbog toga je najbolje obratiti se pedijatru u ovakvim situacijama.

Simptomi groznice (temperature koja je viša od 38 stepeni Celzijusa) najčešće su: znojenje, drhavica, razdražljivost, bolovi u telu, malaksalost, gubitak apetita i dehidratacija.

Postarajte se da vaša beba pije dovoljno tečnosti, da se odmara i nipošto je nemojte utopljavati. Naprotiv, raskomotite je.

Kako ublažiti neželjene simptome?

Rast zuba kod beba obično je bolan i težak proces, kako za bebe tako i za roditelje jer bebe mogu da budu veoma nervozne i plačljive u tom periodu. 

Neki korisni saveti za ublažavanje neželjenih simptoma, po preporuci stomatologa su:

Masiranje bebinih desni čistim prstom ili vlažnom pamučnom pelenom. Blagim pritiskanjem desni možete ublažiti bebin bol.

Masažni prsten za žvakanje takođe može da pomogne. Ovi prstenovi namenjeni su ublažavanju bola pri nicanju zubića i napravljeni su od tvrde gume. Glodalice ispunjene tečnošću mogu da puknu, odnosno beba može da ih pregrize.

Zamrznuta krpa ili peškir. Ukoliko imate frotirsku tkaninu manjih dimenzija, pokvasite je i stavite u zamrzivač da se stvrdne. Potom dajte bebi da gricka.

Ukoliko ništa od ponuđenog ne prija bebi, možete koristiti i lekove protiv bolova, ali samo uz konsultaciju sa pedijatrom

Gel za rast zuba kod beba

Gelovi za zube su efikasni, ali samo ne na duge staze. Oni samo trenutno pomažu bebi u ublažavanju bola. Ukoliko se odlučite da isprobate i ovaj metod, koristite gelove za zube koji su namenjeni isključivo za decu. Ovi gelovi dostupni su samo u apotekama, stoga se konsultujte sa farmaceutom.

Pri apliciranju gela pratite uputstvo za upotrebu i vodite računa da ne dođe do predoziranja, odnosno nemojte stavljati više gela od preporučenog jer će beba višak gela progutati, što naravno nije preporučljivo.

Da li treba prati prve zube bebama?

Stručnjaci savetuju da bebi peremo zube čim počnu da izbijaju. U početku je dovoljno da koristite četkicu za zube za bebe i samo trljate, kako bi beba stekla naviku pranja zuba.

Ne brinite ako ne uspete mnogo da četkate, za početak je dovoljno steći rutinu, a tome možete doprineti i tako što ćete dozvoliti bebi da vas gleda dok perete zube.

Kako pravilno očistiti mlečne zubiće?

Za decu do 3 godine starosti koristite veoma malu količinu paste za zube namenjenu tom uzrastu, dok za decu uzrasta 3 – 6 godina dovoljna količina paste veličine zrna graška.

Postepeno temeljnije perite zube svom detetu, pokrivajući celu površinu zuba, i to najmanje dvaput dnevno. Moguće je da ćete naići na negodovanje, ali morate biti uporni i dosledni. Zube četkajte manjim kružnim pokretima i podstičite dete da ispljune ostatke paste.

Kada je vreme za prvu posetu stomatologu?

Možda će vam zvučati prerano, ali prva poseta stomatologu savetuje se u roku od 6 meseci od trenutka kada nikne prvi zub, odnosno već oko prvog rođendana.

Čak i bebama može da se desi da imaju karijes, stoga se uspavljivanje uz flašicu ili dojku ne preporučuje. Ostali razlozi za posetu stomatologu mogu da budu pojava belih tačkica na zubima, lezije u ustima, modrice na mestu gde zub treba da izbije ili problemi sa jezikom.

Održavanje i higijena mlečnih zuba je veoma važna, bez obzira na to što nisu u pitanju stalni zubi.

Da li se mlečni zubi popravljaju?

Mlečni zubi počinju da ispadaju sa 6 – 7 godina, ali neki ispadnu tek oko detetove 12. ili 13. godine. Možda će vas neko savetovati da ne popravljate pokvarene mlečne zube jer će svejedno ispasti. 

Ovo je potpuno pogrešno jer karijes, osim što izaziva bol i postepeno dovodi do tamnjenja zuba, loš je za celokupno zdravlje deteta.

Obično se mlečni zubi vade samo ako su ozbiljno oštećeni i inficirani. Stoga, uz odgovarajuću negu i pravilnu higijenu, neće biti potrebe za vađenjem mlečnih zuba vašeg deteta.

 

Foto: Colin Maynard on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka