Od umora do glavobolje: 12 ranih simptoma trudnoće

Glavobolja, nadimanje, umor… simptomi trudnoće su suviše česti i u svakodnevnom životu. Može proći i nekoliko nedelja pre nego što „složite kockice“ i posumnjate da možda imate bebu u stomaku.

Lekari računaju početak gestacije od prvog dana poslednje menstruacije žene, odnosno oko dve nedelje pre stvarnog začeća bebe.

Prvi i najočigledniji znak svakako je izostanak menstruacije, ali nemaju sve žene iste simptome. Najčešći su umor, osetljivost dojki, mučnina i nadimanje.

 1. Izostanak menstruacije
  Kada menstruacija kasni, obično je prva pomisao – trudnoća. Većina žena ima cikluse na 28 dana, ali može se desiti i da imaju nešto kraći ili duži ciklus (od 21 do 40 dana). Izostanak menstruacije može da se javi i kada je telo pod stresom ili je pretrpelo velike oscilacije u težini.
 2. Umor
  Ekstremni umor i nedostatak energije još jedan su znak ranog upozorenja na trudnoću. Vaše telo prolazi kroz velike promene dok se priprema za rast bebe te i ne čudi što je umor najčešći u prvom trimestru. Umor je simptom trudnoće koji može biti povezan i sa anemijom – koja je takođe česta u drugom stanju.
 3. Glavobolja
  Čest simptom u ranoj fazi trudnoće, koji se tokom meseci uglavnom ublažava. Hormonske promene, promena telesne težine, stres, nedostatak fizičke aktivnosti… samo su neki od uzroka glavobolje tokom trudnoće. Glavobolja ponekad može da bude i simptom preeklampsije, ozbiljnog stanja koje obično počinje posle 20. nedelje trudnoće.
 4. Nadimanje
  Kada vam je stomak naduven obično prvo pomislite da ste pretarali sa hranom. Ali to može da bude i rani simptom trudnoće. Iako se trudnički stomačić počinje primećivati tek u drugom tromesečju, nadutost se može javiti i ranije.
 5. Češći ili ređi odlazak u toalet
  Ukoliko češće imate potrebu za malom nuždom, to može da bude rani znak trudnoće uzrokovan porastom nivoa hormona hCG i progesterona. Kako trudnoća odmiče, i ovaj simptom nestaje. U ranoj fazi trudnoće moguć je i zatvor.
 6. Jutarnja mučnina
  Još jedan od poznatijih ranih simptoma trudnoće, koji može u retkim slučajevima da dovede do povraćanja. Promene u telu koje se prilagođava na drugo stanje čini određene mirise i ukuse neprijatnijim.
 7. Krvarenje
  Dve nedelje nakon začeća može se javiti blago vaginalno krvarenje. Žene tada često pomisle da je to početak menstruacije, a zapravo dolazi do implantacije jajašca za matericu. Ovo krvarenje može biti praćeno blagim grčevima, a doživljava ga svaka četvrta trudnica.
 8. Vrtoglavica
  Prvi meseci trudnoće mogu doneti i vrtoglavicu, koja će značajno uticati, odnosno otežati vam obavljanje svakodnevnih zadataka. Ovaj simptom obično se vezuje za pad šećera u krvi ili dehidrataciju, a javlja se oko četvrte nedelje trudnoće.
 9. Osetljivost dojki
  Ukoliko su vam dojke osetljivije nego inače, to najčešće može da ukazuje na početak menstruacije, ali i trudnoće. To se dešava zbog uvećanog nivoa hormona progesterona i estrogena.
 10. Promene raspoloženja
  Promene u raspoloženju može da se javljaju tokom cele trudnoće. Tokom drugog stanja žene su razdražljivije ne samo zbog hemijskih promena u telu već i zbog mentalnog stresa i brige oko roditeljstva
 11. Valunzi
  Valunzi su karakteristični za menopauzu, ali sve više žena ima nalete vrućine ili noćno znojenje tokom trudnoće. Ovi valunzi obično ne traju duže od nekoliko minuta.
 12. Osećaj vrućine
  Možda će vam neko tokom trudnoće reći da „sijate“. Stručnjaci kažu da se trudnice obično osećaju toplije nego inače, a sve to se dešava zbog hormonalnih promena u telu.

 

Foto: Andrew Itaga on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka