Radiotalasni lifting lica: Sve što treba da znate o popularnoj metodi “peglanja” bora

Radiotalasni lifting lica je nehirurška metoda zatezanja kože kojom se pomoću energetskih talasa zagreva srednji sloj kože (dermis) i na taj način se stimuliše proizvodnja kolagena. Kolagen je protein koji se već nalazi u telu i koži pruža elastičnost. No, kako starimo tako naše ćelije proizvode sve manje kolagena što kao rezultat ima naboranu kožu. 

Kako radiotalasni lifting deluje na lice?

Postoji nekoliko tehnologija, ali sve rade po istom principu – radiotalasi zagrevaju dermis na temperaturu između 50 i 75 stepeni Celzijusa. Ranije studije pokazale su da održavanje temperature kože preko 46 stepeni Celzijusa duže od tri minuta stimuliše telo da oslobađa proteine toplotnog stresa. Ti proteini stimulišu vaše telo da stvara nova kolagenska vlakna.

Radiotalasi su oblik zračenja, tačnije oslobađanje energije u obliku elektromagnetnih talasa. U zavisnosti od količine oslobođene energije postoje niskoenergetski i visokoenergetski talasi. Na primer, u radiotalase visoke energije spada rendgen, dok se radiotalasi smatraju niskoenergetskim i emituju oko milijardu puta manje energije od rendgenskih zraka.

Kako se zapravo izvodi radiotalasni lifting lica? 

Na očišćeno lice se nanosi gel, a potom kozmetičar sondom prelazi preko lica. Sama procedura traje oko 40 minuta i ne zahteva posebnu negu ili mirovanje, već možete da nastavite sa svakodnevnim aktivnostima.

Koliko često se sme raditi radiotalasni lifting lica?

Rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana. Ukoliko do sada niste radili radiotalasni lifting lica, potrebno je da uradite seriju od minimum tri tretmana. Rade se otprilike na dve nedelje. Obično se uradi od tri do pet vezanih tretmana u prvoj seriji, a nakon toga se se radi po jedan tretman na dva meseca.

Pripreme za radiotalasni lifting

Priprema počinje razgovorom sa kozmetičarem koji je sertifikovan da radi radiotalasni lifting lica i koji će proceniti koliko tretmana vam je potrebno. Nakon toga će vam uzeti anamnezu i detaljno vas upoznati sa procedurom.

Pre samog tretmana lice se mora očistiti kako bi se uklonili tragovi prljavštine i šminke. Kozmetičar će iscrtati linije na području koje će biti tretirano, a zatim nanati gel i spremni ste za tretman. Aparat kojim se radi radiotalasni tretman lica takođe je neophodno očistiti pre upotrebe. 

Radiotalasni lifting lica i kontrandikacije

Ova metoda obično se smatra bezbednom, ako ga izvodi sertifikovani stručnjak. Ukoliko ga izvodi nestručno lice, moguće su opekotine.

U neželjene efekte najčešće se ubrajaju otok, crvenilo i trnci, ali svi ovi efekti traju samo privremeno. Ljudi tamnije puti u većem su riziku od ovih neželjenih efekata. Iako dugoročni efekti niskoenergetskog značenja za sada nisu poznati, ne postoje dokazi koji ukazuju da radiotalasni lifting lica predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.

Radiotalasni lifting lica – cene

Cene tretmana variraju u zavisnosti od toga da li radite celo lice, vrat ili samo čelo i zonu oko očiju. Cena po tretmanu je od 3000 do 5000 dinara.

 

Foto: Amanda Dalbjörn on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka