Puder obrve – sve o najpopularnijoj tehnici trajne šminke

Puder obrve su među najpopularnijim tehnikama trajne šminke danas. Planetarnu popularnost su za relativno kratko vreme dostigle zahvaljujući hiperrealističnom efektu prirodnih, punijih obrva koje izgledaju kao da ste ih osenčili olovkom.

Ova tehnika vodi poreklo iz Azije. Nastala je pre nekoliko decenija, a tokom godina se postepeno poboljšavala. Naročito se preporučuje ženama sa masnom ili kombinovaanom kožom, kao i onima koji svakodnevno nanose olovku ili senku za obrve.

Šta su puder obrve?

Puder obrve često nazivaju i „ombre obrve“. Poslednjih godina, za relativno kratko vreme, dostigle su ogromnu popularnost jer je tehnika bezbednija i bezbolnija, u poređenju sa drugim klasičnim tehnikama trajne šminke. U ovom slučaju nema bojazni od krvarenja, nastanka ožiljaka i drugih negativnih posledica. Oporavak je brz i bezbolan. Ono što je najbolje jeste da nakon tretmana obrve izgledaju kao da ste ih blago zasenčili olovkom.

Iscrtavanje obrva puder tehnikom – postupak

Sam proces nastanka puder obrva mogli bismo da opišemo u nekoliko kratkih koraka:

  1. Najbolje je da se, pre samog tretmana, konsultujete sa stručnjakom koji je sertifikovan za ovu vrstu trajne šminke. Detaljno mu objasnite kakav izgled želite.
  2. Kozmetičar najpre priprema područje oko obrva temeljnim čišćenjem, a zatim vam daje lokalnu anesteziju.
  3. U dogovoru sa stručnjakom, ali i u skladu sa vašom bojom kose i kože, zajedno birate boju obrva koju želite.
  4. Površina obrva se meri uzimajući u obzir crte lica, simetriju, oblik itd. Kozmetičar crta okvir obrva i, ako ste zadovoljni oblikom, započinje aplikaciju.
  5. Sledeća faza je sam proces nastajanja tačkica pomoću specijalizovane mašinice i njihovo prekrivanje pigmentom. Ako u ovoj fazi osetite bilo kakvu nelagodu, osoba koja vam iscrtava obrve može naneti površinsku anesteziju u obliku kreme.
  6. Na kraju sledi završni sloj pigmenta, nakon čega dolazi čišćenje obrva. 

Mašinica za puder obrve

Tehnika se radi mašinicom koja je slična pištolju za tetoviranje. Obučeni kozmetičari koriste malu iglu i brzim pokretima ruke ubacuju pigment u kožu, što rezultira efektom puder šminke, odnosno šminke u prahu. 

Ako se pitate da li sama procedura boli, na to je teško odgovoriti jer je prag bola kod svake osobe različit. Ako redovno depilirate ili čupate obrve, ovaj postupak vam sigurno neće biti bolan. Osim toga, većina kozmetičara koristi anestetik kremu kako bi maksimalno olakšali postupak. Kasnije tokom zaceljenja može se javiti svrab koji je neprijatniji od samog postupka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PMUHub (@pmuhub)

Održavanje puder obrva

Nakon samog postupka najverovatnije ćete osetiti otok i crvenilo, ali ovo bi trebalo da se povuče posle otprilike četiri dana. Važno je napomenuti da obrve mogu izgledati i za 50 odsto tamnije od željenog efekta i da će „prava boja“ biti vidljiva posle mesec dana.

Ako želite da izvučete maksimum, morate znati neke stvari koje se odnose na održavanje puder obrva.

Kozmetičar će vam verovatno dati mast za negu. Obavezno je nanosite prema uputstvima, čistim prstima ili pamučnim tupferom. Nikada ne dodirujte tretirano mesto prstima ako niste prethodno oprali ruke. 

Spavajte na čistoj jastučnici. Nemojte grebati, trljati ili guliti kožu koja zarasta. Pustite je da se sama oljušti i zaraste.

Što se tiče čišćenja, koristite blagi antibakterijski sapun. Nikada ne trljajte obrve jer će to uticati na konačan rezultat. Isperite mlakom vodom a potom osušite nežnim tapkanjem peškirom.

Dok tretirano područje potpuno ne zaceli, obavezno pre tuširanja nanosite tanak sloj masti na obrve. Izbegavajte bilo kakvu šminku, tretmane, izlaganje suncu, plivanje, saunu, znojenje ili bilo koju aktivnost koja vlaži obrve.

Izgled vaših obrva menjaće se tokom perioda lečenja i u nekim fazama neće izgledati baš najbolje. Da biste se psihički pripremili za to, informišite se ili pronađite fotografije koje verodostojno prikazuju proces zarastanja puder obrva, kako biste znali šta možete da očekujete.

Da li puder obrve mogu da izblede?

Iako se ovaj tretman poistovećuje sa tetovažom, ne koristi se mastilo za tetoviranje već organski pigment koji na kraju bledi.

Koliko će da traje efekat u velikoj meri zavisi od vas. Postoje neki faktori koji i te kako utiču da trajnost, zbog kojih puder obrve brže blede. Najvažniji faktori su izlaganje suncu ili boravak u solarijumu. Ostali faktori su masna kože i različita zdravstvena stanja.

Koliko dugo traju puder obrve?

Puder obrve mogu da traju od jedne do tri godine, ali to umnogome zavisi od vašeg tipa kože i načina na koji negujete obrve. 

Kada i kako se radi korekcija puder obrva?

Kako biste postigli željeni izgled, biće vam neophodna dva tretmana. Prvi tretman obično traje 3 – 4 sata i sastoji se iz gorenavedenih koraka. Drugi tretman trebalo bi uraditi otprilike šest nedelja posle prvog, i drugi tretman ne bi trebalo da traje duže od dva sata.

Puder obrve – iskustva

Problem sa kojim se većina žena suočava posle same procedure je – kako da se ne šminkam? Međutim, tretirano područje je vrlo osetljivo i sklono infekcijama nakon tretmana i šminkanje na tom području je zabranjeno. Dozvoljeno je da šminkate druge delove lica, ali pošto šminka vrlo lako može doći do obrva najbolje je ne rizikovati. Savetuje se da se ne šminkate dve nedelje nakon tretmana.

Na ovo bi posebno trebalo da pripaze žene koje imaju masnu kožu jer kod njih lakše, zbog lučenja masnoća, na primer puder može da dođe u dodir sa tretiranim područjem.

Kada se preporučuje tehnika puder obrva?

Puder obrve su pogodne za bilo koji tip kože, a naročito za osobe koje imaju masnu kožu. Ako spadate u grupu ljudi koja svakodenvno crta obrve olovkom, ova tehnika je „spas“ za vas.

Međutim, određena zdravstvena stanja mogu uticati na konačan ishod pa bi trebalo da se konsultujete sa stručnjakom ukoliko imate psorijazu, dijabetes, epilepsiju, autoimunu bolest, virusne infekcije, rak ili ste trenutno na hemoterapiji. Zatim, ako uzimate lekove za razređivanje krvi, ako ste nedavno primili injekcije ili filere botoksa, ako ste trudni ili dojite, i ako ste se nedavno sunčali.

Puder obrve ili japansko iscrtavanje – šta je bolje?

Osnovna razlika između japanskog iscrtavanja (microblading) i puder obrva je u tome što se u prvom slučaju potezi iscrtavanja podsećaju na dlake, a u drugom se iscrtavaju sitne tačke kako bi se postigao efekat praha, to jest pudera.

Da li ćete se odlučiti za japansko iscrtavanje ili puder obrve zavisi isključivo od toga koji stil vam se više dopada. Za razliku od mikroblejdinga, koji pruža prirodni izgled, puder obrve više izgledaju kao da ste ih našminkali, odnosno osenčili. 

Prednost puder obrva u odnosu na japansko iscrtavanje je rok trajanja jer puder obrve duže traju – prosečno dve godine.

Puder obrve – cena?

Cena puder obrva varira od salona do salona, ali neka prosečna iznosi od 100 do 150 evra. U to je najčešće uključena i prva korekcija, dok se svaka naredna korekcija naplaćuje 40 – 50 evra. Savetujemo vam da se, pre nego što odaberete osobu kod koje ćete ići na tretman, dobro raspitate i odaberete nekoga ko je sertifikovan i pouzdan.

 

Foto: Atikh Bana on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka