Psorijaza: kako da je držite pod kontrolom?

U susret Svetskom danu borbe protiv psorijaze, koji se obeležava 29. oktobra, trebalo bi da obratimo pažnju na ovu sve učestaliju bolest kože. Statistika kaže da u našoj zemlji od psorijaze boluje više od 150.000 ljudi, a oni koji spadaju u tu grupu znaju i koliko je ovo oboljenje ćudljivo i uporno. Upravo smena godišnjih doba, te jesenji period koji je pred nama, može da pogorša simptome psorijaze koji su se tokom leta verovatno umirili. Naime, reč je o hroničnoj bolesti kože, koja ima različite oblike i stepene ispoljavanja, a simptomi se u određenim periodima godine smiruju i pogoršavaju. Ono što je zajedničko svim oblicima ove dermatoze, jeste da zahtevaju ozbiljnu posvećenost i promenu rutine nege, pa i samog načina života. Iako ju je teško potpuno izlečiti, psorijaza se može držati pod kontrolom, tako da u većoj meri ne ugrožava kvalitet života, a prva stanica već kod prvih simptoma psorijaze je svakako dermatolog, koji će na osnovu kliničke slike utvrditi i adekvatnu terapiju.

Uzrok

Kao i kod svakog kožnog oboljenja, veoma je teško precizno utvrditi uzrok psorijaze. Drugim rečima, okidači su toliko raznovrsni, da se često kaže da uzročnici psorijaze zapravo nisu poznati, te da se radi o polietiološkoj bolesti, koja je posledica kombinacije različitih faktora. Ono što je izvesno, jeste da simptome izazivaju T-ćelije, zadužene za imunitet organizma, koje počinju da napadaju ćelije same kože, umesto drugih agresora poput bakterija i virusa. Šta izaziva ovakvu reakciju?  Najpre, psorijaza može biti genetski uslovljena, tako da oni koji u porodici imaju slučajeve ovog oboljenja, imaju i veće šanse za pojavu psorijaze u nekom životnom dobu. Najčešće se radi o starosnim grupama od 16 do 30 godina, i od 50 do 60 godina. Za neke od osnovnih uzroka, pored genetike, uzimaju se infektivni agensi, stres, hronična mikroiritacija (povrede, izloženost štetnim materijama i slično), određeni lekovi, odnosno terapija, gojaznost, nedostatak određenih vitamina i minerala u organizmu, izmenjene vrednosti masnoća u krvi, zapaljenska oboljenja creva, psihološki i psihijatrijski problemi, cigarete i alkohol.

Kako prepoznati psorijazu: razlika u odnosu na ekcem

Izgledom, psorijaza se može pobrkati sa ekcemom i sličnim dermatološkim oboljenjima, no postoje određene karakteristike koje ukazuju na njihovu diferencijaciju. Psorijaza se uglavnom javlja u vidu crvenih pečata, praćenih peckanjem i jakim svrabom, koji se jasno razlikuju od okolne kože, i vremenom dobijaju suve, ljuspaste, bele naslage. Psorijatične regije zahvataju čak i krvne sudove I dublje slojeve epidermisa. Pečati mogu biti različitih oblika i veličina, mogu se javiti na bilo kom delu tela (uključujući i kožu glave, pa čak i lice), a najčešće se javljaju na pregibima tela (u ovom slučaju, ljuspice na koži su slabije izražene). Teži slučajevi psorijaze zahvataju skoro čitavu površinu kože na telu, uz osećaj toplote, a ovakvi slučajevi zahtevaju ozbiljnije, bolničko lečenje, kako ne bi došlo do drugih zdravstvenih problema uzrokovanih ovakvim stanjem. Stvari slično stoje i kod ekcema, koji se ispoljava u vidu velikih suvih pečata, ali se ovde uglavnom ne ispoljavaju beličaste ljuspe, kao što je slučaj kod psorijaze. Takođe, ekcem je često praćen otokom ili plikovima na oboleloj regiji kože, dok su kod psorijaze ovi delovi izraženije crveni (upaljeni) i zadebljali. Veliki suvi pečati ekcema lako pucaju, tako da se mogu stvoriti i prilično duboke ranice na površini kože. Suštinska razlika između psorijaze i ekcema utvrđuje se zapravo ispitivanjem okidača – jer kod psorijaze dominiraju genetski faktor, infekcije, lekovi, dok kod ekcema primarne uzroke čine iritanti iz spoljašnje sredine, alergeni, klimatski faktori i slično. Osim toga, za ekcem je karakteristično da se javlja već u najranijim životnim dobima, npr. i kod novorođenčadi, te da se nakon određenog vremena povuče, dok se psorijaza javlja u odraslom dobu.

Lečenje psorijaze

Ono što se mora imati na umu, to je da psorijaza ne može ni u kom slučaju nestati preko noći, čak i ako se dogodi da se preko noći, uz pomoć određene terapije, umiri. Upravo u tome i jeste glavni cilj terapije, da uspava iritirajuće simptome i što duže ih održi u stanju mirovanja, ali se mogućnost ponovne pojave akutnih simptoma ne može garantovati. Najčešće, terapiju čine kortikosteroidi u vidu krema i masti, koje nanosimo na kožu, a u nekim slučajevima se prepisuju i kortikosteroidi u vidu tableta, za konzumiranje oralnim putem. Za ublažavanje plakova, odnosno ljušćenja kože, preporučuju se mahom topijski keratolici u koje spadaju salicilna kiselina, urea, rezorcin i slično. U slučaju da se utvrdi da je reč o zapaljenskom procesu unutar organizma koji je izazivač simptoma, dermatolog može prepisati i terapiju antibioticima, uz korišćenje i topikalne terapije. Ipak, i antibiotici, ali i kortikosteroidi, mogu se koristiti samo u kratkom vremenskom periodu, ne duže od dve nedelje. Zato je veoma važno da, nakon smirenja simptoma, obratite pažnju na proizvode za svakodnevnu higijenu.

Preciznija dijagnoza zahteva čak i biopsiju kože, koja podrazumeva struganje manjeg uzorka sa obolele regije, a daljom analizom se potvrđuje priroda oboljenja. Biopsija kože nije procedura koja se izvodi zbog sumnje na maligna oboljenja, nego se njome dobija mikroskopski nalaz koji utvrđuje da li ima gljivičnih i drugih oboljenja.

U pogledu nege, biće potrebno da promenite svoju rutinu i pažljivo birate proizvode – od sapuna, preparata za lice, preko gelova za kupanje, šampona za kosu i mleka za telo – sve bi trebalo da podredite ovom stanju kože, kako sastojci agresivnih, mirišljavih i obojenih preparata ne bi dodatno pogoršali simptome. Sve dermokozmetičke kuće u ponudi imaju linije proizvoda namenjene psorijazi i sličnim oboljenjima kože, tako da nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za gelove i kreme iz ovih linija. Čak is uobičajeni šamponi za kosu mogu da imaju negativno dejstvo na ovakvo stanje kože, naročito ako se psorijaza pojavila na koži glave, tako da se radije odlučite za neki od šampona koji je posvećen ovom problemu ili seboroičnom dermatitisu. Ono što ove proizvode razlikuje od uobičajenih, npr. drogerijskih proizvoda, jeste kombinacija adekvatnih hidrirajućih i umirijućih sastojaka, kao što su emolijenti (zadržavaju vlagu na površini kože), keratolitici (sredstva za razaranje rožnatih regija, odnosno ljuspica), zatim termalna voda, različta ulja i drugi. Ovakvi preparati su mahom bez mirisa, čime se otklanja mogućnost iritacije kože, i spadaju u nešto viši cenovni rang u odnosu na drogerijske, ali imaju blagotvorno dejstvo koje ćete primetiti već nakon prvog korišćenja, bez osećaja zatezanja i svraba kože.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka