PRP: vampirski tretman za dužu mladost

PRP tretman (Platelet Rich Plasma) je procedura podmlađivanja i regeneracije kože sopstvenom krvlju pacijenta i, zahvaljujući prirodnoj supstanci na kojoj je baziran, pronašao je široku primenu. Lice, vrat, dekolte, šake, koža glave, ali i intimna regija kod žena mogu biti tretirani na ovaj način, dok je rezultat višestruko podsticanje unutrašnjih procesa koji obnavljaju tkiva te čine da koža deluje kao nova. Zbog toga je PRP trenutno najpopularniji u antiejdž medicini, a sve više se koristi i u ginekologiji. Ovo je sigurno jedan od najprirodnijih načina podmlađivanja i obnavljanja kože, jer se tokom procedure ne koriste sintetičke supstance, što za pacijenta znači – nema neželjenih dejstava, alergija, infekcija, deformiteta i slično.

Naše telo ima čarobne moći – za neke odavno znamo, a činjenica je da je svaki organizam sposoban da, u nekim aspektima, samostalno vrši regeneraciju i druge procese koji održavaju naše zdravlje. S tim u vezi, potencijal koji ima čovekova krv nije novina u svetu medicine, ali smo ga iznova otkrili sa sve popularnijim PRP tretmanom koji je naročito omiljen kod žena, i to u estetske svrhe, a proslavile su ga brojne slavne ličnosti. Iako smo možda bili začuđeni nad fotografijama lica prekrivenog krvlju, zapravo je reč o potpuno neinvazivnom tretmanu. U vezi sa ovim neobičnom procedurom postoje i oprečna mišljenja i studije koje pokazuju da benefiti nisu baš u toj meri veliki koliko kozmetički centri pokušavaju da nas uvere, međutim, PRP polako uzima primat u antiejdž medicini, i zato nije zgoreg upoznati se sa ovom metodom.

Kako se vrši PRP tretman?

Iako možda ne deluje tako, PRP zapravo podrazumeva jednostavnu, minimalno invazivnu nehirurušku mezoterapijsku metodu implementiranja krvi pacijenta u određene regije lica, vrata ili dekoltea, na kožu glave ili u intimnu regiju. Pre samog tretmana, od pacijenta se uzima mala količina krvi (procedura slična uobičajenom vađenju krvi), koja se odlaže u specijalne epruvete, a koje se dalje stavljaju u jaku centrifugu kako bi se izdvojila krvna plazma bogata trombocitima i faktorima rasta, koji su zapravo i glavno oružje ovog tretmana. U epruvetama se, pored krvi pacijenta, nalazi i separatorni gel sa aktivnim supstancama koji tokom procesa centrifuge aktiviraju faktore rasta.

Pre početka tretmana, na željenu regiju se nanosi anestetik u vidu gela (što je korak istovetan kao i kod svih drugih tretmana koji se vrše putem igala), a sama procedura se vrši tankim iglicama koje dobijenu plazmu implementiraju u određenu regiju. Ovo je jedan od retkih estetskih tretmana koji nema ograničenja kada je u pitanju doba godine te se često primenjuje i leti, pa i neposredno pre početka letovanja zarad pripreme kože za sunce, što znači da je apsolutno pogodan i za ostale periode i adaptaciju kože, bez straha od fotosenzitivnosti i drugih posledica.

Kako dobijena plazma deluje na kožu?

Krvna plazma se dugi niz decenija koristi u medicini, na primer, u kardiologiji ili ortopediji, jer ima moć regeneracije tkiva, odnosno pomaže njihovom zarastanju. Kasnije su oktrivene prednosti krvne plazme za regeneraciju kože i podmlađivanje, a onda i za problem gubitka kose i funkcionalne probleme intimnog područja kod žena, zbog čega je sve popularniji tretman i u ginekologiji. Plazma dobijena centrifugalnim delovanjem ima posebnu moć – na ovaj način stvara se lekovit serum bogat trombocitima i faktorima rasta (do četiri puta više trombocita i faktora rasta se nalazi u ovom serumu nego što ih ima u krvi), a ovi sastojci utiču na produkciju novog kolagena, obnavljanje i stvaranje novih krvnih sudova, obnavljanje barijere, umanjivanje znakova starenja.

Koje probleme rešava PRP tretman?

PRP tehnika preporučljiva je ženama i muškarcima čije lice pokazuje prekomerni umor, znakove starenja u vidu finih linija ili dubljih bora, koji imaju tamne kolutove ispod očiju i podočnjake, opuštenu kožu lica, loš ten i slabu strukturu kože, proširene pore, opuštenu kožu vrata ili izboran dekolte i slično. Osim toga, PRP tretman je pogodan za kožu glave, kod onih osoba koje pate od ozbiljnijeg gubitka kose jer će plazma regenerisati folikule dlaka i ojačati postojeću te podstaći rast nove kose. Spomenuli smo i primenu PRP tretmana u ginekologiji, gde se koristi za probleme vaginalne suvoće i drugih tegoba, čestih kod žena u periodu pre, tokom i nakon menopauze.

Rezultat ovog vampirskog ili Drakulinog tretmana, kako se kolokvijalno naziva, jeste osvežen tonus kože, eliminacija plićih bora, ublažavanje pora i ožiljaka, ujednačavanje tena, postepeno uklanjanje fleka na koži (hiperpigmentacija), pojačan rast nove kose i poboljšan kvalitet postojeće, kao i poboljšane funkcije i olakšanje tegoba intimne regije, što ide u korist i boljem seksualnom životu. Da biste postigli potpun efekat, najbolje je primeniti seriju tretmana, najčešće se radi o tri procedure tokom mesec dana, a onda je dovoljno otići na tretman jednom godišnje kako bi rezultat bio dugotrajniji.

Koliko zaista pomaže?

Najpre, nijedan tretman koji nije invazivan i koji se bazira na tehnikama implementiranja različitih koktela ne može da napravi čudo posle samo jednog tretmana i zato se i primenjuju u serijama. Za razliku od kućne nege, ovakvi tretmani omogućavaju brže prodiranje sastojaka zahvaljujući profesionalnim tehnikama, jačoj koncentraciji sastojaka, primenu proizvoda koje ne možete naći u slobodnoj prodaji, niti biste ih mogli samostalno koristiti, zbog čega i jesu nezamenljivi. Međutim, efikasnost tretmana je najpre individualna i zavisi od osobina kože pojedinca, a onda zavisi i od same stručnosti profesionalca koji ga primenjuje. Marketinške zablude postoje u svakoj oblasti, pa tako i u estetskoj i antiejdž medicini, gde treba dobro proveriti metode i supstance koje navodno mogu da vam promene izgled.

U slučaju PRP tretmana, postoji određena neusaglašenost u vezi sa samim izvođenjem procesa, gde nailazimo na mezoterapijsku metodu, ali i na korišćenje dermapena pre procedure, a onda naknadno premazivanje plazme preko regije čime se želi postići dublje prodiranje. Moć krvne plazme dokazana je odavno, ali još uvek postoji mali broj studija koje potvrđuju estetske benefite i konkretne rezultate, dok  se javlja i nedoumica oko količine plazme koja se primenjuje prilikom PPP-a. Drugim rečima, postoje pitanja u vezi sa tehnikom primene, a onda i njenom punom efikasnošću, što ni u kom slučaju ne znači da ovo nije koristan tretman koji podstiče brojne procese ispod površine kože.

Nauka se nije negativno izjasnila prema ovom tretmanu – naprotiv, svako ispitivanje može da potvrdi pozitivne efekte za kožu, ali bi trebalo obratiti pažnju najpre kod koga primenjujete tretman, a onda i koliko često i da promislite koji tačno efekat želite da postignete, pa da se odlučite za odgovarajuću proceduru.

Da li je PRP tretman pravi izbor za vas?

Za one koji bi želeli da preventivno deluju na starenje kože, PRP je efikasno rešenje koje će pružiti osveženje vašoj koži, bez nuspojava koje mogu doneti agresivniji tretmani. Naveli smo rezultate koje donosi PRP procedura, ali željeni efekat ćete postići najpre u dogovoru sa stručnim licem koje će umeti da proceni prirodu vašeg problema, a onda i preporuči određeni tretman. PRP metoda je univerzalna, možemo reći prirodna, metoda, o čemu govori njena široka primena, tako da se postavlja pitanje konkretnog cilja koji želite da postignete. Ono što je sigurno, jeste da tretman sopstvenom krvlju ima širok spektar prednosti zbog prirodne supstance koja se, obogaćena određenim sastojcima, vraća u organizam.

Tretman se ne primenjuje kod trudnica, malignih i autoimunih oboljenja, kod akutnih bolesti, bolesti jetre, prilikom primene antikoagulantne terapije, kod primene antiupalnih lekova, određenih oboljenja jetre i bubrega, kao ni prilikom primene kortikosteroida.

 

Foto: Freepik

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka