Koji proteinski suplementi su dobri za žene

Proteinski suplementi ne sadrže nikakve nedozvoljene supstance u sebi, iako iz mnogi iz neznanja nazivaju “hemijom”. Protein je kao hrana i tako treba gledati na njega. Uglavnom je proteinski izvor surutka, ali postoje i drugi – mlečni protein (kazein), jaja, soja itd.

Protein jeste glavni gradivni materijal za mišić, ali proteinski suplementi ne znače da ćete postati bodibilder. Da bi žena dobila na mišićnoj masi potrebno je mnogo truda s obzirom na to da su testosteroni kod žena prisutni u drastično manjoj količini. To znači da bi joj uporedo bila potrebna i ishrana bogata proteinima, uz adekvatan trening.

Koji proteinski suplementi su dobri za žene

Najbolje je odabrati protein surutke koji ne sadrži ugljene hidrate, laktoze i masti. Prema načinu dobijanja, proteini surutke se dele na koncentrate, izolate i hidrolizate. Tehnologijom dobijanja koncentrata otklanja se veći deo mlečne masti i laktoze. Procenat proteina je oko 70 odsto jer su ostali i procenti masti i šećera.

Upotreba koncentrata proteina surutke kod žena je najbolja između obroka i pred spavanje kada je cilj održavanje visokog unosa aminokiselina u krvi duže vreme. Izolat je dobijen postupkom kojim se iz mleka izvuku gotovo sami proteini, te je procentualni sastav ovakvog proteina 90 – 94 odsto.

Upotreba izolata proteina surutke kod žena se preporučuje odmah po ustajanju kada je nizak nivo aminokiselina u krvi i nakon napornog treninga kada je neophodno zaštititi telo od katabolizma i pokrenuti anaboličke procese.

Hidrolizat proteina surutke je najlakše svarljiv, jer je već delom obrađen. Proteini surutke su hidrolizacijom podeljeni na manje delove-peptide, zatim se peptidi preko mikrofiltera izoluju. Ovi preparati donose sve prednosti izolata, a uz to se lakše i brže apsorbuju posle uzimanja.

Upotreba hidrolizata zbog brze apsorpcije i dejstva se kod žena preporučuje odmah po ustajanju i neposredno nakon treninga, piše Stetoskop.

 

Foto: Alora Griffiths on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka