Proširene vene – Uzroci, simptomi i rešenja

Da li ste znali da su proširene vene problem skoro trećine svetske populacije? Ovo je jedno od najčešćih oboljenja krvnih sudova koje se javlja i kod muškaraca i kod žena, s tim što je ženska populacija podložnija ovom problemu. Iako su proširene vene smatrane bolešću starije populacije (preko 60 godina), zapravo se sve češće javljaju mnogo ranije, već nakon 30. godine. Jedan od glavnih razloga je pritisak koji se stvara na krvne sudove tokom dugog stajanja, hodanja i slično.

Usled ubrzanog životnog tempa, proširene vene lako mogu postati naš problem.

Prve simptome nemojte zanemariti, kao ni blagovremenu terapiju. Rešenje postoji.

 Šta je zapravo pojam proširenih vena?

Proširene vene predstavljaju oboljenje krvnih sudova, odnosno nepravilno funkcionisanje venskih zalizaka. Problem nastaje kada pod uticajem različitih faktora zalisci prestanu da obavljaju svoj posao u organizmu i dolazi do vraćanja krvi iz dubokih u površinske vene, što se manifestuje na telu u vidu nabreklih vena koje liče na zmijolike izbočine na telu. Obolele vene u tom slučaju više ne obavljaju svoju funkciju – ne pumpaju krv ka srcu. Zato, ukoliko se proširene vene ne leče pravovremeno, može doći do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što je nastanak tromba, plućne embolije i slično.

Najčešće, proširene vene pogađaju donji deo tela, odnosno noge – listove i butine, zato što upravo ovaj deo tela podnosi najveći fizički pritisak.

 Najčešći uzroci nastanka proširenih vena

Kao najčešći uzroci proširenih vena ističu se uspravan položaj čoveka, odnosno dugo stajanje, pa čak i dugo sedenje tokom kojeg noge uglavnom otiču, zatim loše životne navike koje sa sobom povlače i gojaznost, nošenje neudobne obuće (previsoke potpetice ili potpuno ravna obuća), pa čak i neumereno izlaganje sunčevim zracima ili solarijumu. Takođe, rizik da se pojave proširene vene uvećan je tokom trudnoće zbog raznih hormonskih promena u organizmu koje mogu uticati na slabljenje krvnih sudova, a tome svakako doprinosi i telesna težina koja se može drastično menjati u kratkim vremenskim rokovima.

Ipak, i ovde genetika ima značajnu ulogu. Tako da, ukoliko postoji predispozicija da se pojave proširene vene, trebalo bi biti naročito oprezan pri svim promenama koje osetite i reagovati preventivno.

 Gde se najčešće javljaju proširene vene?

Proširene vene se najčešće nalaze na nogama i to na listovima, stopalima ili butinama

Žene su više pogođene ovom bolešću. 

Ipak, kod muškaraca može da se javi problem proširene vene na testisu, ili varikokela. 

U tom slučaju, ako proširena vena ne izaziva nikakve probleme niti simptome što je čest slučaj, ne zahteva lečenje, a problem u funkcionisanju možete otkriti testirajući se na plodnost. U suprotnom, ako izaziva bol mora se odstraniti operativno. Proširene vene na testisu mogu da naruše proizvodnju sperme, tako da ukoliko primetite određene promene, treba pravovremeno reagovati.

Koji su najčešći simptomi?

Najčešći simptomi proširenih vena jesu bol i napetost u nogama, ali i učestala otečenost nogu, naročito u predelu zglobova, kao i pojava grčeva. Svi simptomi nestaju pri ležanju, što je dodatna zamka.

Tako da, iako prvi simptomi zapravo uopšte nisu vidljivi, treba na vreme reagovati.

Fizička aktivnost je dobra prevencija za ovaj problem, umerena šetnja i slično.

Otok nogu može da izazove čak i promene na koži – ako uočite da vam se koža na nogama ljušti, svrbi, crveni – postoji opasnost da se radi o proširenim venama.

A, kada dođe do pojave širenja kapilara i pojave plavkaste mreže ili malih čvorova, to znači da je pravo vreme da reagujete. 

 Stadijumi proširenih vena

U načelu, izdvajaju se četiri stadijuma proširenih vena.

Prvi stadijum: radi se o estetskim promenama koje možete videti na koži, a izgledaju kao končasta ili mrežata proširenja vena. U ovom slučaju ne postoji veći poremećaj u proticanju krvi, niti ima tegoba, osim što može zasmetati na estetskom planu.

Drugi stadijum: karakteriše ga pojava većih proširenja u nogama, uglavnom oko zgloba ili na stopalu. Tu se već javljaju i prve tegobe kao što su bol, napetost i nadutost nogu, povišena lokalna temperatura (osećate da su vam noge zagrejane) i slično. Tegobe se uglavnom manifestuju jače tokom noći ili tokom menstruacije kod žena.

Treći stadijum: ovde se već javljaju značajnija proširenja vena, koje mogu dostići debljinu prsta i postaju jako vidljive na koži. Ukoliko okolna koža promeni boju i ako naoko deluje da postoji neko zaobljenje, moguće je da je došlo do stvaranja ugruška, odnosno tromba.  Ovaj stadijum oštećenja praćen je i simptomima kao što su bol, otoci, oštećenje kože i slično.

Četvrti stadijum: u najtežem stadijumu proširenih vena, javljaju se pre svega i velike promene na koži. Radi se o dermatitičkim, pigmentalnim i drugim oštećenjima kože, a sama koža postaje istanjena ili pak zadebljala, ljuspasta i slično. Vene u četvrtom stadijumu proširenja trpe razne promene i variraju do enormnih uvećanja. Svi pacijenti koji se nalaze u četvrtom stadijumu su umanjenih fizičkih, odnosno radnih sposobnosti, a ova vrsta invalidnosti mora se adekvatno lečiti.

Metode lečenja proširenih vena

Metode lečenja proširenih vena razlikuju se od stadijuma u kojem se vene nalaze. 

U početnom stadijumu nije potrebno podvrgavati se operativnim zahvatima, dovoljno je koristiti lekove ili konzervativna sklerozantna terapija. 

Ukoliko su proširene vene dospele u neki od viših stadijuma, tada se mogu primeniti sledeće metode:

 Klasična metoda lečenja proširenih vena

Ova metoda podrazumeva podvezivanje vene u preponi i hirurško uklanjanje proširene vene, koja se sajlom izvlači napolje. Zbog invazivnosti, mnogi lekari će vam preporučiti nešto drugačije i savremenije metode.

Radiotalasno lečenje proširenih vena

Putem radio-talasa koji obezbeđuju toplotu, povećava se temperatura unutar proširene vene usled čega se vena zatvara. Efekat je isti kao kod klasične metode, ali je sam postupak neuporedivo blaži.

Lasersko lečenje proširenih vena

Uz anesteziju, lasersko uklanjanje proširenih vena se ne razlikuje mnogo od radiotalasnog. Toplota lasera koja se oslobađa iz laserske sonde utiče na promene u zidu venskog suda i dolazi do skupljanja vena. Rezultat je zaustavljanje protoka u tretiranom delu. Uspeh tretmana je zabeležen kod skoro sto odsto pacijenata. Kako je reč o neinvazivnom tretmanu, nakon zahvata se odmah možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.

 Operacija vodenom parom

Ovo je jedan od najmodernijih i najefikasnijih načina da se rešite problema proširenih vena. Operacija se vrši pomoću posebnog aparata koji ubrizgava vodenu paru u obolelu venu, tako da se pod uticajem toplote ona skuplja i zatvara. Ono zbog čega je ova metoda veoma cenjena jeste korišćenje vode, odnosno potpuno prirodne supstance, bez hemikalija, radio-talasa, lasera i slično.

 Kako sprečiti pojavu proširenih vena?

S obzirom na učestalost problema, na tržištu se mogu naći brojni proizvodi koji se mogu koristiti kao dobra prevencija u slučaju da postoji mogućnost pojave proširenih vena. Tako da ukoliko vaš posao, na primer, podrazumeva dugo stajanje ili pak neprekidno sedenje, ako često osećate bolove i druge neprijatnosti u predelu nogu, pravo je vreme da razmislite o nekom od sledećih rešenja.

Čarape za proširene vene korisne su i kao prevencija, ali i za lečenje proširenih vena, ima ih u različitim debljinama, zbog različitog nivoa kompresije, odnosno stadijuma proširenih vena u kom će ih osoba koristiti. Njihova svrha je da stegnu predeo oko zgloba, lista i stopala i da učine da se vaše noge osećaju odmorno, da spreče stvaranje tromboze i otoka nogu. 

U ove svrhe se koriste i različiti melemi i kreme, ali i tablete za proširene vene, koje ukoliko se koriste kao redovan dodatak ishrani, mogu poboljšati cirkulaciju i sprečiti pucanje vena.

Prirodni lekovi za proširene vene su veoma tražena rešenja, ali treba imati na umu da oni ne mogu u potpunosti rešiti problem. Od prirodnih lekova za proširene vene, najčešće se izdvaja jabukovo sirće kao jedan od najefikasnijih. Bogat vitaminima, poboljšava cirkulaciju i doprinosi normalnom cirkulisanju krvi, što će vas osloboditi otoka. Iako jabukovo sirće ne rešava problem proširenih vena, može znatno da olakša sve tegobe i popravi opšte stanje organizma. Možete ga naneti direktno na kožu u manjim količinama i namazati otečeni predeo ili putem natopljene tkanine koju možete ostaviti da stoji sat vremena. S jabukovim sirćetom možete praviti i različite kupke i kreme za stopala koji će vašim nogama odmah doneti olakšanje.

Trebalo bi napomenuti i da ukoliko patite od proširenih vena – morate paziti i na izbor rekreacije. Trčanje je u ovom slučaju predmet čestih sporova – da ili ne u slučaju proširenih vena? Odgovor je negde između – mnogi preporučuju trčanje, ali samo ako je umanjenog intenziteta. Ipak, hodanje je ubedljivo najbolji i najsigurniji izbor, pa i ako imate dilemu – odlučite se za šetnju. Hodanje će usmeriti kretanje krvi u nogama i smanjiti zadržavanje krvi u ekstremitetima.

 

Foto:Pixabay

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka