Propolis kapi uvek treba imati u kući

Namena propolisa je toliko široka, a sami proizvodi lako i povoljno dostupni na tržištu, da bi bila šteta ne posedovati ih u svojoj kuhinji. Njegova dejstva su blagotvorna u toj meri da ga nazivaju antibiotikom 21. veka.

Kapi propolisa su u tom smislu najpopularniji proizvod koji se može nabaviti u svakoj prodavnici zdrave hrane i svakoj apoteci, a samo nekoliko kapi dnevno može znatno  uticati na poboljšanje opšteg stanja organizma

Propolis sam predstavlja prirodnu mešavinu koju proizvode pčele, odnosno skupljaju ga sa biljaka – drveća i cveća koji luče smolu, potom se smola meša sa pljuvačnim žlezdama pčela i tako nastaje ova lekovita smesa gorkog ukusa. Prema nekim istraživanjima, korisnije je upotrebljavati propolis nego antibiotike, jer ne stvara rezistenciju, ne remeti crevnu floru i ne uništava dobre bakterije u organizmu.

S obzirom na sastav – veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata, konzumiranje propolisa se preporučuje protiv raznih tegoba. Kako je tinktura propolisa u većoj meri koncentrovana i zahteva posebnu primenu, propolis se uglavnom koristi razblažen u etil alkoholu ili prirodnom ulju.

Šta su propolis kapi?

Kapi propolisa se uglavnom sastoje od propolisa u rastvoru od desetoprocentnog etil alkohola. U zavisnosti od toga koji problem se tretira propolisom, može se koristiti u različitim oblicima: kapima, kremama, sprejevima, mastima, vaginaletama, tabletama i slično, a danas su sve popularnije i kesice propolisa spremne za direktno konzumiranje čak i bez razblaživanja vodom.

Upotreba propolis kapi

Propolis kapi najčešće su namenjene oralnoj upotrebi i razblažuju se u čaši vode, a mogu se koristiti i eksterno u vidu raznih sprejeva i kao dodaci kremama i sličnim proizvodima.

Blagodeti su brojne: jačanje imuniteta, antiupalno dejstvo, ubrzavanje varenja, lečenje čireva i rana, dezinfekcija usne duplje, otklanjanje rana, žuljeva, gljivica, opekotina i bradavica, sprečavanje tromboze i zakrčenja krvnih sudova, pospešivanje kod izbacivanja sekreta iz pluća, nega kože lica, mršavljenje, nega kose, delovanje protiv prehlade i gripa.

Kao saborac protiv raznih infekcija, propolis se koristi od davnina, a njegova pozitivna dejstva su u savremenoj medicini veoma rasprostranjena. Tako se sprej propolisa koristi za probleme sa grlom i nosem, gel za rane, akne, ekcem, posekotine, a mast se primenjuje protiv žuljeva, kurijih očiju i za suvu kožu.

Propolis kapi protiv kandide

Kao gljivica koja živi u ljudskom organizmu u malim količinama (u crevima i ustima), kandida pomaže pri varenju i apsorpciji hrane, no kada se prekomerno razmnoži, izaziva razne tegobe, pre svega probavne. Prekomeran unos ugljenih hidrata, alkohola, korišćenje kontracepcije i drugo, neki su od brojnih uzroka kandide, a nevolja je što je ova gljivica veoma uporna i teško ju je savladati.

Kao prirodni lek, kapi propolisa i ovde ispoljavaju svoja dejstva, a mogu se koristiti i kod dece. Kapi propolisa mogu čak biti i specijalno namenjene za ovu terapiju, tako da na tržištu postoje proizvodi koji kombinuju kapi propolisa sa različitim ekstraktima, tako da efikasnije regulišu tegobe, imaju antigljivično dejstvo, zaustavljaju rast gljivica, eliminišu toksine iz tela, regenerišu sluzokožu digestivnog trakta, a pritom najčešće nema nikakvih neželjenih dejstava.

Propolis kapi i alergija na polen

Alergija na polen sezonski pravi velike probleme onima koji su joj skloni, a upravo unošenjem određene količine polena u organizam tokom cele godine, dolazi do ublažavanja same alergije, odnosno ublažavanja reakcije organizma na polen. Iako se ne može izlečiti u potpunosti, alergija na polen se da ublažiti putem antioksidanasa i kvercetina (biljnog pigmenta) iz propolisa koji deluju protivupalno, blokiraju nekoliko početnih stadijuma upalnog procesa, takođe i simptome polenske alergije i bolesti disajnih organa.

propolis kapi

Propolis kapi i gastritis

Propolis je našao svoju primenu i u gastroenterologiji. U slučaju gastritisa, koristi se kao terapija uz tradicionalne lekove, a blagotvorno deluje jer normalizuje metaboličke procese, poboljšava stanje sluzokože, ublažava upalu, normalizuje mikrofloru i smanjuje broj helikobakterije koja je uzročnik lošeg stanja želuca (upale i infekcije), te koja uzrokuje gastritis. Takođe, propolis će ublažiti povećanu kiselost koja se javlja s gastritisom. Kapi propolisa se i ovde mogu konzumirati u uobičajenoj dozi.

Dnevna doza

Ako se kapi propolisa koriste kao suplement za jačanje imuniteta, preporučena doza je uglavnom po dvadesetak kapi, tri puta dnevno, a ova terapija se primenjuje oko mesec dana. Sve što je potrebno, jeste da u čašu vode nakapate propisanu količinu kapi i odmah je popijete.

Da li trudnice smeju da piju propolis kapi?

Konzumiranje kapi propolisa je preporučljivo i tokom trudnoće, naročito ako se radi o prehladi ili kijavici jer se ne preporučuje korišćenje uobičajenih lekova. Takođe, eksterno se može koristiti kod različitih upala, svraba i sličnih reakcija na koži. Ipak, preporučuju se manje količine nego inače i svakako se treba posavetovati s lekarom.

Propolis kapi za decu

Deci se često preporučuju kapi propolisa zbog jačanja imuniteta i zarad izbegavanja drugih lekova, no ono što ih mahom razlikuje od redovnih kapi jeste to da se ne mešaju sa alkoholom. Kapi propolisa za decu su uglavnom bezbojne da ne bi oštetile odeću ili posuđe, a često se koriste i u formi spreja ako dete pati od bolova u grlu. Kapi se mogu nakapati i u hranu – mleko, jogurt i slično, što je takođe korisno u slučaju konzumiranja kod dece s obzirom na prilično neprijatan ukus koji karakteriše propolis.

Da li propolis kapi imaju rok trajanja?

Iako sam propolis ima neograničen rok trajanja, kapi propolisa uglavnom bi trebalo upotrebiti u roku od tri godine od proizvodnje, ukoliko se čuvaju na sobnoj temperaturi i zaštićene od svetlosti. Svakako, nakon otvaranja ih je poželjno upotrebiti u kraćem roku. U kućnim uslovima je moguće da se pčelinji proizvodi kvare zbog nekvalitetnih proizvoda, visoke vlažnosti prostorije, temperaturnih razlika i jake sunčeve svetlosti ako su im proizvodi izloženi, tako da gube lekovitost, te ih ne treba koristiti nakon isteka roka.

Cene propolis kapi

Propolis kapi su izuzetno pristupačne, a od zavisnosti od proizvođača i dodatih sastojaka u samim kapima, cene variraju između 200 i 400 dinara. Ukoliko želite, uprkos dostupnosti i niskoj ceni, da sami napravite kapi – i to je prilično jednostavno

Za jednu meru potrebno vam je oko 10 grama propolisa, 100 mililitara alkohola (70%) i staklena teglica. Smesu propolisa, odnosno smolu, potrebno je zalediti i zaleđenu usitniti što je više moguće. Potom usitnjen propolis staviti u teglicu, preliti alkoholom i zatvoriti.

Prva dva-tri dana smesu u teglici treba ostaviti da odmiruje, a potom nekoliko puta dnevno blago promućkati da se ne bi napravila pena i čekati da se propolis potpuno istopi. Što je propolis sitniji, brže će se istopiti. Takođe, uz jači alkohol se propolis brže otapa, ali je po dejstvo kapi na organizam bolje da se koristi slabiji alkohol.

Na tržištu su dostupne propolis kapi sa i bez alkohola, mada se mnogo češće primenjuju ove iz prve grupe.

Propolis kapi bez alkohola

Drugo rešenje za rastvaranje propolisa, jeste propilen glikol koji se koristi kao rastvarač i kao konzervans. Zato ga ne treba koristiti na duže staze. Bezalkoholne kapi propolisa primenjuju se kod dece i za spoljnu upotrebu kao balzam za usta, usnu sluzokožu i slično.

Takođe, u nekim receptima za bezalkoholnu tinkturu propolisa koristi se i sojin lecitin koji se može pronaći u vidu kapsula u bilo kojoj apoteci, a postupak je vrlo sličan kao kod pripreme propolis kapi sa alkoholom – u izmrvljeni propolis preliven vodom,  dva puta se u deset dana dodaje po 15 grama sojinog lecitina, koji rastvara smesu. Nakon ovoga, smesa treba da odstoji mesec dana, da se blago mućka 2-3 puta dnevno, ali bez otvaranja posude sve vreme. Tako je dobijena bezalkoholna tinktura propolisa koja se dalje može koristiti ili obraditi. 

 

Foto: Bee Naturalles; Enrique Vidal Flores on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka