Prirodni dezodorans: Šta to uopšte znači i kome se preporučuje?

Prirodni dezodorans je proizvod na koji definitivno treba da obratite pažnju, a ukoliko niste upoznati sa svim prednostima koje pruža, izdvojili smo najvažnije karakteristike ovog, na tržštu sve zastupljenijeg, proizvoda.

Znojenje ispod pazuha je uobičajena neprijatna pojava, čak i ukoliko nemate problem sa prekomernim znojenjem, a dezodorans je svakako jedan od najlakših načina da sprečite neprijatne mirise koje ono izaziva. Međutim, u poslednje vreme se sve više ukazuje na brojne štetne sastojke koje sadrže dezodoransi, a koji se čak povezuju i sa ozbiljnim oboljenjima poput hormonskih poremećaja i kancera. Zato, pri kupovini obratite pažnju na to da li dezodorans sadrži aluminijum (tj. soli aluminijuma), parabene i/ili propilen glikol, jer ovi sastojci nisu prijatelji ni vaše kože, ni organizma u celosti. 

Aluminijum sprečava znojenje, parabeni omogućavaju duže trajanje proizvoda, a propilen glikol služi kao rastvarač, a po sastavu je najsličniji antifrizu – dovoljno dobar razlog da izbegavate bilo koji proizvod koji ga sadrži. 

Prirodni dezodoransi ne sadrže ovakve supstance, ali su očekivano i manje efikasni od običnih”. Ipak, s obzirom na brojne štetnosti pomenutih hemijskih sastojaka, ne bi trebalo da se dvoumite oko izbora dezodoransa i da ubuduće više pažnje obraćate na njihovu deklaraciju.

Prirodni dezodorans napravljen je na bazi biljnih sastojaka koji imaju ulogu da spreče razvoj mikroorganizama, ali ne i da spreče znojenje, tako da ne možete očekivati da ovaj proizvod u većoj meri spreči problem znojenja, ali u svakom slučaju zaslužuje da ga isprobate, a vaša koža će vam sigurno biti zahvalna.

Kome se preporučuje prirodni dezodorans

Uobičajeno da se prirodni dezodorans preporučuje osobama sa osetljivom kožom, jer pri korišćenju redovnih dezodoransa može doći do iritacije kože. Međutim, verovatno ste već slušali o kancerogenim svojstvima aluminijuma i parabena koji se talože u limfinim žlezdama pazuha, što je, prema nekim istraživanjima, kasnije osporeno, a prema drugima pak, postoji poveznica između njih. Takođe, nije retkost da se desi upala pazušnih žlezda, nakon čega će vam doktor sasvim sigurno preporučiti da izbacite „obične” dezodoranse iz upotrebe. Ono što je sigurno, dezodorans, odnosno antiperspirant koji najefikasnije sprečava znojenje, ne treba nanositi nakon brijanja pazuha ili ukoliko postoji bilo kakva rana u tom predelu, jer je sigurno da će sastojci u telo dospeti lakše. Prirodni dezodorans je svakako bezbedniji u tom smislu, te se preporučuje svima.

Ukoliko imate problema sa hiperhidrozom, odnosno poremećajem preteranog znojenja, koji se manifestuje kako ispod pazuha, tako i na rukama i stopalima, ali i drugim delovima tela, teško da će bilo kakav proizvod ovog tipa moći da reši problem. U ovom slučaju, potrebno je konsultovati se sa stručnim licem, a jedan od tretmana koji se preporučuje je botoks. Čak i slučaju prekomernog znojenja, uprkos tome što ne rešava uzrok problema, prirodni dezodorans može pomoći da se osećate prijatnije jer suzbija neprijatne mirise, a sigurno ne može naškoditi.

Prednosti prirodnog dezodoransa

Glavna prednost prirodnog dezodoransa je svakako u tome što se radi o potpuno zdravom i dermatološki bezbednom proizvodu. Iako će biti potrebno neko vreme da se naviknete na ovaj prirodni proizvod, čak može doći i do jačeg znojenja od uobičajenog, na duže staze on doprinosi zdravlju vašeg pazuha. Sva prirodna kozmetika pomaže u ravnoteži limfnih čvorova, a dezodorans, kao proizvod koji se stavlja ispod ruke, gde postoji mnogo limfnih čvorova, u tom smislu je jako važan izbor koji ćete napraviti. Limfni čvorovi su važan deo organizma čiji disbalans može dovesti do najtežih oboljenja, a parabeni iz običnih proizvoda su jedan od većih neprijatelja jer se estrogen putem njih lakše apsorbuje.

Vrste prirodnog dezodoransa

Na tržištu su dostupne brojne vrste prirodnog dezodoransa – svaki od poznatijih proizvođača u ponudi ima dezodoranse koji, ako i nisu u potpunosti na prirodnoj bazi, makar ne sadrže neki od štetnih sastojaka. Mogu biti u stiku ili spreju, mirisa je bezbroj, a cene zavise od brenda koji ih proizvodi, mada ukoliko se radi o potpuno prirodnom dezodoransu, uglavnom se radi i o nešto skupljim proizvodima. 

Prirodni dezodorans bez sode bikarbone

Soda bikarbona se podrazumeva u svakom domaćinstvu, a sigurno vam je poznata njena široka primena. Jedna od njih jeste i ona u prirodnim dezodoransima, s tim što postoje razlozi i za i protiv ovog sastojka u preparatima. Prirodni dezodorans bez sode bikarbone je u prednosti u odnosu na one koji je sadrže zbog iritacije kože – jednostavno, soda deluje abrazivno na kožu, te svakodnevnom primenom prirodnog dezodoransa koji je sadrži, može doći do iritacije jer praktično vršite piling kože pazuha

U nešto komplikovanijim slučajevima, soda bikarbona može poremetiti prirodnu ph vrednost kože jer je naša koža prirodno blago kisela, dok se soda bikarbona alkalna, te dolazi do crvenila, osipa, svraba, peckanja i perutanja kože za koju je soda bikarbona agresivna. Tada dolazi do narušavanja prirodne barijere kože i ona postaje podložna infekcijama i oštećenjima, stradaju i dobre i loše bakterije, koža gubi svoju funkciju i treba joj oko dve nedelje da se vrati u normalno stanje.

S druge strane, soda bikarbona je dobar saveznik pri eliminisanju neprijatnih mirisa i jako dobro upija vlagu, što su svakako glavni razlozi zbog kojih uopšte i koristimo dezodoranse i antiperspirante.

Ipak, ukoliko strahujete od nuspojava, bolje je isprobati neki od recepata koji isključuju sodu bikarbonu kao što je onaj od pola šolje gustina, pola šolje kokosovog ulja, 40 kapi nekog eteričnog ulja (npr. čajevac ili lavanda) i 20 kapi nekog citrusnog ulja (limun ili narandža). Sve sastojke je potrebno pomešati i staviti u staklenu teglicu i nakon što se dobro sjedini, smesa je spremna za upotrebu.

Prirodni dezodorans od kokosovog ulja

Jedan od popularnijih prirodnih dezodoransa jeste onaj od kokosovog ulja, a za njegovo pravljenje vam ne treba mnogo sastojaka, a ni vremena. Potrebni sastojci su 4 kašike kokosovog ulja, 4 kašike sode bikarbone, 2 kašike kukuruznog skroba i 20 kapi nekog eteričnog ulja (npr. od lavande, limuna, ruzmarina…), a onda i silikonski kalup (poput onog koji se koristi za kolače) i metalne posudice u kojima ćete čuvati dezodorans.

U posudi je potrebno pomešati sodu i skrob, zatim dodati kokosovo ulje i mešati viljuškom dok se ne dobije glatka smesa, a onda pomešati eterično ulje sa smesom. U silikonske kalupe treba nasuti ovu smesu i ostaviti da se ohlade, potom istisnuti iz kalupa i pripremiti u metalne kutije, odakle je smesa dalje spremna za upotrebu. Rok trajanja ovog proizvoda je oko godinu dana.

Prirodni dezodorans bez aluminijuma

Prirodni dezodorans bez aluminijuma podrazumeva da se najpre spreče neprijatni mirisi, a onda i znojenje, jer od ovog proizvoda ne možete očekivati istu efikasnost kao kod običnih.

Aluminijum je u poslednje vreme predstavljen kao najštetniji sastojak kozmetičkih preparata, no, kada je u pitanju dezodorans, aluminijum ima efikasnu funkciju – da spreči znojenje i omogući duže trajanje proizvoda. Ipak, ukoliko naprosto ne želite da razmišljate o štetnosti koju može prouzrokovati proizvod koji svakodnevno koristite barem jedanput, preporučujemo vam da se odlučite za neki od prirodnih dezodoransa bez aluminijuma i rešite dilemu. Neki od najpopularnijih brendova uvrstili su baš ovakve dezodoranse u svoje linije, pa tako postoji Nivea Pure&Natural Jasmin Action, Derma Zero Neutro Roberts, Sebamed Sensative Balsam i drugi.

Prirodni dezodorans od čajevca

Eterična ulja su jedan od glavnih sastojaka kad je u pitanju bilo koji prirodni dezodorans, a jedno od popularnijih jeste čajevac. Njegov miris doprinosi osećaju svežine tokom celog dana, a u većini slučajeva ne izaziva nikakve iritacije kože. Čajevac je sličan lavandi, te deluje nežno na kožu i idealan je kao dodatak pri spravljanju dezodoransa kod kuće. Aroma mu je zemljana, tako da se uglavnom kombinuje sa citrusnim notama. Ima jako antibakterijsko dejstvo, koristi se protiv pojave gljivica, a deluje i kao antivirusno sredstvo koje umiruje upalu i stimuliše imunološki sistem.

Prirodni dezodorans u spreju

Prirodni dezodorans u spreju nanosi se isto kao i svaki drugi u tom obliku, ali je drugačije strukture. Uglavnom sadrže alkohol, magnezijumovo ulje, ružinu vodicu i druge hidrolate koji čine tečnu bazu dezodoransa, dok miris dobijaju od esencijalnih ulja koja se u njih stavljaju. U odnosu na prirodne dezodoranse u stiku, sprej možete lako nanositi i na druge delove tela, na primer na stopala koja se takođe često znoje.

Postoji mnogo recepata za pravljenje prirodnog dezodoransa u spreju kod kuće.

Prirodni dezodorans u stiku

Prirodni dezodorans u stiku je čvršće strukture, njegovu osnovu čine šea puter, kokosovo ulje, pčelinji vosak i slični sastojci koji mu daju gustinu, a miris se i u ovom slučaju dobija od esencijalnih ulja koji su jedan od glavnih sastojaka svakog prirodnog dezodoransa. Ponekad se kod ovih dezodoransa može dodati i soda bikarbona

Prirodni dezodorans u stiku zahteva nešto više vremena za apsorpciju, tako da koža mora dobro da ga upije pre oblačenja, u suprotnom će odeća biti isflekana, a samo dejstvo dezodoransa umanjeno.

Recepti za ovu vrstu dezodoransa su brojni, a jedan od najpopularnijih je onaj sa pčelinjim voskom. Sve što vam je potrebno je 10 g pčelinjeg voska, 40 g kokosovog ulja, 40 g sode bikarbone, 20 g kukuruznog skroba i neko od eteričnih ulja. 

Potrebno je da se pčelinji vosak otopi na pari, a zatim mu treba dodati kokosovo ulje. Kada se i ono otopi, smesi se dodaje soda bikarbona, kukuruzni skrob i nekoliko kapi eteričnog ulja. Sve sastojke treba sjediniti u homogenu smesu i dok je još u tečnom stanju staviti je u ambalažu nekog starog stika. Kada se smesa stvrdne, spremno je za korišćenje.

Gde kupiti prirodni dezodorans?

Prirodni dezodoransi sada su široko rasprostranjeni na tržištu, pa ih možete kupiti u svakoj drogeriji, apoteci, pa čak i u prodavnicama zdrave hrane koje u ponudi imaju i kozmetiku.

Cene prirodnih dezodoransa

Cene prirodnih dezodoransa su nešto više od onih običnih. U zavisnosti od proizvođača, cene se kreću između 600 i 2000 dinara.

Najbolji prirodni dezodoransi na tržištu

Prema odnosu kvaliteta i cene, kao najbolji i najtraženiji prirodni dezodoransi na tržištu pokazali su se:

Alverde Naturkosmetk Deo Roll-on

Sigurno znate za Alverde, podbrend DM-a, koji predstavlja liniju veganske kozmetike i koji se pokazao kao izuzetno kvalitetan, i to po veoma povoljnim cenama. Jedan od proizvoda ovog brenda je i prirodni dezodorans sa različitim mirisima. Iskustvo je pokazalo da se dezodorans brzo upija, a da je zaštita celodnevna. Neki od prirodnih dezodoransa iz linije Alverde ne sadrže čak ni alkohol.

Sofi prirodni dezodorans

Sofi je jedan od domaćih brendova, čiji proizvodi su ručno pravljeni. Njihovi prirodni dezodoransi se proizvode u spreju, u nekoliko mirisnih nota, a dostupni su vam i putem onlajn prodaje na oficijelnom sajtu. Mirisi koji su u ponudi su lavanda, kedar i čajno drvo (za muškarce), limunova trava i žalfija, pačuli i bergamot. Pakovani su u bočicama od 100 mililitara, a koštaju oko 600 dinara.

Herbalia

Prirodni dezodorans domaćeg brenda Herbalia je u potpunosti prirodan, veganski, ručno pravljen proizvod koji stvara zaštitni sloj na koži i deluje antibakterijski, protiv gljivica i protiv neprijatnih mirisa. Bazna sredina koji stvara sprečava pojavu bakterija, pritom ne zapušavajuži pore, a sastojci poput maslaca, koskosovog ulja, pčelinjeg voska, sode bikarbone, ulja tamjana, ruzmarina i lavande neguju kožu pazuha. Proizvodi se u nekoliko mirsnih nota poput vanile, citrusa, mente.  Herbalia prirodni dezodorans se pravi u obliku stika. Cena iznosi oko 500 dinara.

Nuspojave prirodnog dezodoransa

Nuspojave pri korišćenju prirodnog dezodoransa odnose se pre svega na prilagođavanje kože novom proizvodu, što znači da ćete se možda čak i više znojiti nego što je to uobičajeno, a samim tim u početku može doći i do pojačanog neprijatnog mirisa.

Kod nekih ljudi, prirodni dezodorans može izazvati peckanje ili sličnu iritaciju, tako da je to znak da se radi o prirodnim sastojcima koji vam ipak ne odgovaraju.

Ipak, najčešći problem kod prirodnih dezodoransa je to što često ostavlja fleke na odeći, tako da treba da prođe neko vreme između nanošenja i oblačenja, što je doduše slučaj i sa običnim dezodoransima. Ipak, prirodni dezodorans zahteva da koža bude potpuno suva kako se ne bi stvarala sredina pogodna za razvoj bakterija.

Zbog svega ovoga, treba imati strpljenja pri odabiru prirodnog dezodoransa i imati na umu da će efekat nakon što se naviknete biti pozitivan – manje ćete se znojiti, neprijatni mirisi će nestati, a koža pazuha će biti negovanija.

 

Foto: Hand photo created by gpointstudio – www.freepik.com, People photo created by ViDIstudio – www.freepik.com

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka