Da li ste isprobali kupku od ovsene kaše?

Kupanje u ovsenoj, toploj kupki koja sadrži mlevene ovsene pahuljice deluje protivupalno na kožu i može smiriti iritacije poput ekcema, ili pak od ujeda insekta. Sjajna stvar je što ovsena kupka nije samo za odrasle – odlična je i za bebe, naročito za lečenje pelenskog osipa.

Dakle, ako je vaša koža osetljiva i često se iritira, ovsena kupka može da vam pomogne.

Ovsena kaša deluje kao zaštitno hidratantno sredstvo za suvu kožu. Ona sadrži hranljive sastojke poput belančevina, masti i vitamina (naročito vitamina E), što je čini odličim sredstvom za čišćenje i hidrataciju kože„, tvrdi doktorka medicine Aza Halim za MSN.

Pročitajte i: Maska od ove biljke odlična je za začepljene pore

Prema dermatološkinji Mišel Grin, ovsene pahuljice mogu smiriti širok spektar problematičnih stanja kože, uključujući akne, ekceme, osip, opekotine od sunc, suvoću kože, svrab, ovčije boginje, psorijazu ili ujede insekata.

U istraživanju iz 2020. godine, ljudi koji imaju hronični ekcem na rukama, posle korišćenja kreme sa ovsenim pahuljicama primetili su ublažavanje svih simptoma, uključujući i svrab, u poređenju s onima koji su koristili kremu bez dodatka ovsenih pahuljica.

 

Foto: Yaroslav Shuraev from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka