Pripremite zdrave obroke na roštilju

Vremenska prognoza nas je iznenadila i umesto očekivanih pljuskova, za prvomajske i uskršnje praznike očekuje nas pravo prolećno vreme. Bilo da planirate da roštiljate negde u prirodi na otvorenom, u svom dvorištu ili na terasi, obratite pažnju na sledeće savete za pripremu hrane na roštilju kako biste svi uživali u zdravim i ukusnim obrocima.

Birajte niskokalorično meso

Hrana pripremljena na roštilju može biti zdrava za organizam, ako izaberete niskokalorično meso kao što su ćuretina, piletina ili riba. Sa živinskog mesa obavezno odstranite kožicu, a ribu isperite i držite je na hladnom.

Meso možete marinirati dan pre izleta, iskoristite maslinovo ulje i pomešajte ga sa omiljenim začinima.
Ako želite da iznenadite ukućane, meso pecite zamotano u foliji kako bi sačuvalo sočnost. I naravno, ne preterujte s hranom.

Nezaobilazno povrće

Meso možda jeste ukusno, ali nije jedina namirnica na svetu. Povrće na roštilju može biti savršen obrok za vas, a razveseliće i vegetarijance, ukoliko ih ima.

Da li ste probali da na roštilju spremite pečurke punjene s malo putera i začina ili paprike napunjene pavlakom? Ražnjiće od tikvice, paprike, luka i paradajza? Niste? Sad je prava prilika za to.

Povrće namenjeno za pravljenje salate držite podalje od roštilja kako bi bilo sveže.

Hleb sa roštilja

Izaberite hleb od celih žitarica i prepržite ga malo na rešetkama. Nema potrebe da ga mastite jer će svakako da pokupi sve sokove hrane koja se prethodno pekla.

Ne zaboravite da pijete vodu, vodu i samo vodu. Pogotovo ako ste na suncu i fizički ste aktivni.

 

Foto: Victoria Shes on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka