Pripremite kožu za sunce kombinacijom hrane i suplemenata

Sunce doprinosi boljem raspoloženju s obzirom na to da podstiče stvaranje serotonina, tzv. hormon sreće, a neophodno je i za osiguravanje dovoljne količine vitamina D.

Vitamin D se u telu sintetiše pod uticajem ultraljubičastih zraka. Ima važnu ulogu u zaštiti nervnog, imunog, endokrinog i kardiovaskularnog sistema. Nažalost, studije su pokazale da čak trećine populacije ima nedostatak vitamina D.

Koži je vitamin de jednostavno neophodan kako bi ona ostala elastična, sjajna te kako bi stimulisala proizvodnju kolagena. Naravno, dugotrajan odnosno neumeren boravak na jakom suncu ima brojne štetne posledice.

Opekotine, alergije, hiperpigmentacije, prevremeno starenje kože i njeno isušivanje, da ne spominjemo i teža oboljenja, sigurno nisu nešto što priželjkujemo kao posledicu uživanja na suncu.

Kako bismo iskoristili isključivo dobrobiti sunca, potrebno je pametno pripremiti kožu spolja, ali i iznutra, piše Ordinacija.

Osim brojnih suplemenata koji su danas dostupni na tržištu, pravilan odabir namirnica doprineće pripremi kože iznutra. Jedna od najkorisnijih namirnica čija konzumacija može umanjiti štetno dejstvo sunca je paradajz jer obiluje bioflavonoidima i vitaminima A, C i E.

Šargarepa, batat i dinja sadrže veće količine betakarotena koji ima velik uticaj na zaštitu kože od UV zračenja. Pored toga ublažava opekotine od sunca, a doprinosi bržem i lepšem tamnjenju kože.

Vitamin C štiti ćelije kože od oštećenja te se u periodu pre sunčanja preporučuje povećana konzumacija kivija, limuna i jagoda. Vitamin E, koji nalazimo u orašastim plodovima, klicama i semenkama, takođe pomaže u zaštiti kože od štetnog uticaja sunčevih zraka.

 

Foto: William Rouse on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka