Primena lasera u antiejdž tretmanima

Antiejdž medicina i nega tokom svoje ekspanzije, koja je i dalje u jeku, pronašle su brojne metode za postizanje podmlađene kože. Među njima se posebno ističu laserski tretmani koji imaju višestruki efekat, te u zavisnosti od indikacija i od same vrste lasera, odnosno svetlosti koju emituje, možemo očekivati rešenja za brojne probleme na koži. Kada govorimo o licu i o svim potencijalnim manjkavostima koje se javljaju kako u pubertetu, tako i mnogo kasnije, uviđamo da laser može biti od krucijalne pomoći za širok spektar problema – od akni do opuštenosti kože. S tim u vezi, primena lasera za podmlađivanje lica pruža niz mogućnosti koje su usmerene na podsticanje određenih procesa unutar kože i na korigovanje površinskih nepravilnosti, čiji rezultat su obnovljena koža i popularni lifting lica.

Uklanjanje hiperpigmentacija

Pojava hiperpigmentacija, odnosno fleka na licu, dekolteu, rukama i šakama, koje su nekoliko nijansi tamnije od boje kože, može biti karakteristična za različite životne dobi, ali svakako predstavlja i jedan od znakova starenja. Ova pojava posledica je prekomerne produkcije našeg prirodnog pigmenta melanina, a najčešći uzročnici su prekomerno izlaganje suncu, hormonski status, starosna dob, genetski faktori i mehanička oštećenja kože. Laseri su pokazali visoku efikasnost u uklanjanju hiperpigmentacija, zahvaljujući mogućnosti da precizno usmere svetlost na određeni deo lica ili tela zahvaćen tamnim flekama, ne oštećujući okolno tkivo. Mehanizam kojim laserska svetlost i toplota deluju na hiperpigmentacije podrazumeva njihovo usmeravanje na zahvaćeno područje, nakon čega pigment selektivno apsorbuje svetlost, zagreva se i razlaže na manje celine, što znači da se na prirodan način povlači iz kože. Rezultat je smanjena vidljivost fleka na površini kože, uz istovremenu regeneraciju i unutrašnji podsticaj proizvodnje kolagena. Za potpun rezultat potrebno je ponavljanje procedure, uglavnom od tri do pet puta, što zavisi od tipa lasera koji se koristi, ali i od individualnog stepena hiperpigmentacija i karakteristika kože.

Ublažavanje finih linija i bora i zatezanje kože

Neelastičnost, opuštanje i pojačana suvoća kože lica prirodni su znakovi gubitka kolagena u organizmu, a kao nezaobilazne pojave javljaju se fine linije i bore, koje su posledica kako starenja, tako i mimičkih pokreta. Upotreba lasera u procedurama namenjenim zatezanju kože lica (ali i vrata i dekoltea) aktuelna je zbog mogućnosti laserske svetlosti da podstakne produkciju novog kolagena i elastina, te da stvori nove kolagene mreže unutar kože, što za rezultat ima njeno zatezanje i vizuelno podizanje lica. Laseri koji se koriste za ovu vrstu tretmana kombinuju zrake koji deluju i na površinski, i na srednji i duboki sloj kože, što je veoma važno u slučaju postizanja željenih rezultata, odnosno liftinga lica. Naime, laser koji deluje na nekoliko nivoa kože istovremeno pokazuje efikasnost pri stimulaciji kolagena, naročito u predelima obraza, kontura lica i nazolabijalnih bora, potom zraci zagrevaju epidermis i dermis, gde takođe stimuliše kolagen i elastin, a potom se dejstvo prenosti na dublje slojeve, gde osim kolagena i elastina, laser produkuje faktore rasta, odnosno stvaranje novih ćelija. Ovu proceduru moguće je kombinovati sa laserskim pilingom koji uklanja površinske slojeve kože i dopunjuje prethodno postignute efekte. U ovom slučaju biće dovoljno da tretman primenjujete 2-3 puta godišnje, a prednost procedure je u tome što se može raditi u bilo koje doba godine (osim pilinga koji se izbegava u letnjem periodu).

Uklanjanje mehaničkih oštećenja

Ožiljci na licu bilo da potiču od akni ili od povreda vremenom mogu dobijati različitu strukturu i boju, a njihovo uklanjanje zahteva upornost i kontinuitet – naročito ako ove pojave nisu tretirane blagovremeno. Lasersko uklanjanje ovakvih oštećenja pravi je izbor za sve one koji, i nakon niza drugih tretmana, nisu u poptunosti zadovoljni postignutim. U ovu svrhu, u zavisnosti od vrste lasera koji se koristi tokom procedure, primenjuje se površinsko uklanjanje sloja kože ili, pak, dubinsko uklanjanje ožiljaka. Naime, određeni laseri rešavaju problem ožiljaka delujući najpre na površinski sloj kože, a potom na dublje slojeve (dermis) gde stvaraju novi kolagen; dok drugi tip lasera rešava problem dubinski, odnosno podstiče zarastanje rana unutar kože, regenerešući i popravljajući oštećeno tkivo iznutra. Ovaj efekat postiže se stvaranjem mikrokanala u oblasti ožiljnog tkiva, koji vode u dublje slojeve kože, a zraci lasera precizno deluju samo u targetiranom  predelu, ne oštećujući okolno tkivo. Rezultat je, u oba slučaja, transformacija ožiljnog tkiva u zdravo tkivo, koje je manje upadljivo od ožiljnog, a ponavljanjem tretmana u optimalnim razmacima mogu se postići zadivljujući rezultati. Najveća prednost ovakvog uklanjanja oštećenja na koži, jeste dugoročnost – na ovaj način obnovljeno tkivo predstavlja trajan boljitak za osobu, a kako se radi o potpuno neinvazivnom tretmanu, nema straha od nuspojava niti od pogoršanja postojećeg stanja.

Uklanjanje kapilara i crvenila

Pojava proširenih kapilara koji postaju vidljivi na licu mogu biti posledica niza faktora, a jedan od čestih su i hormonske promene kod žena, pa se tako tokom trudnoće ili u periodu menopauze mogu očekivati ovakve promene. Crveni kapilari koji zahvataju određene regije lica estetski mogu biti veoma neprijatna pojava, no uspešno se saniraju putem laserskih zraka koji u ovom slučaju imaju i terapeutsko dejstvo. Laseri koji se primenjuju u ovim slučajevima imaju moć da efikasno apsorbuju hemoglobin iz proširenih krvnih sudova na licu, što dovodi do zatvaranja malih krvnih sudova te do njihovog povlačenja, što znači da nestaju i oni vidljivi kapilari na licu. Prošireni kapilari, pre nego što ostave vidljiv trag u vidu tanke paukove mreže na površini kože, mogu dati određene znakove koji ukazuju na ovaj problem – ukoliko se lako zacrvenite prilikom nagle promene temperature (iz hladnog u toplo) ili ukoliko emotivne reakcije lako izazivaju crvenilo na vašem licu, to može biti jedan od simptoma proširenih kapilara, a dalje i indikacija za tretman laserom uprkos tome što nema konstantnih simptoma kao što je slučaj s vidljivim kapilarima. S tim u vezi, trebalo bi istaći da laser podsticanjem produkcije kolagena istovremeno jača zidove krvnih sudova i povećava njihovu elastičnost, dok se istovremeno popravlja kvalitet površinskog sloja kože pa se mogućnost pojave novih kapilara gotovo izostavlja.

Prednosti laserskog podmlađivanja

S obzirom na to da se radi o neinvazivnom, nehirurškom obliku podmlađivanja, laseri predstavljaju bezbedan način da uklonite nepravilnosti na koži i vratite svom licu stari sjaj. U odnosu na manje invazivne, injektibilne metode, laser takođe pokazuje manje nuspojava i komplikacija te još kraći period oporavka, pa i izostanak istog. Osnovna prednost lasera jeste precizno i dubinsko delovanje zraka, što znači da ciljano deluje na željenu regiju, a postignuti rezultati su, zahvaljujući ovakvom dejstvu, ireverzibilni i deluju na duže staze. Iako je poželjno reagovati na vreme, već pri prvim znakovima starenja i neželjenih pojava, lasersko podmlađivanje može biti efikasno i kod starijih osoba s obzirom na mogućnost prilagođavanja različitim potrebama i tipovima kože.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka