Previše vitamina D opasno po zdravlje

Naučnici i stručnjaci iz oblasti medicine upozoravaju na neselektivnu upotrebu vitaminskih dodataka usred pandemije koronavirusa, među kojima je i zloupotreba, odnosno preterano uzimanje nutritivnih suplemenata s vitaminom D, koji mogu imati kontraefekt i biti vrlo opasni za zdravlje.

U nastojanju da poboljšaju imunitet i tako se zaštite od koronavirusa, pojedinci u organizam unose veće količine egzogenih stvari koje menjaju funkciju endokrinog sistema brzinom na koju telo nije naviklo, što može biti opasno, a to je slučaj sa vitaminom D.

Organizmu su potrebne određene stvari da bi se zdravo razvijao i funkcionisao. Među njima su vitamini koji doprinose pravilnom funkcionisanju organizma. Vitamin D konkretno doprinosi apsorpciji kalcijuma, jednog od važnih faktora za izgradnju kostiju.

No to nije jedina njegova uloga. Na isti način doprinosi zdravom funkcionisanju nervnog, mišićnog i imunog sistema, zbog čega je u doba pandemije koronavirusa dodatna količina vitamina D značajna upravo za jačanje imuniteta.

I upravo zato mnoštvo je ljudi u doba pandemije na svoju ruku počelo da uzima suplemente bogate vitaminom D, a negativne posledice već su isplivale na površinu.

Pročitajte i: Zašto nam je vitamin D neophodan u borbi protiv koronavirusa

Istraživanja su ukazala na to da velikom broju obolelih od kovida-19 nedostaje vitamin D, zbog čega je pokrenut trend unošenja u organizam većih količina tog vitamina zbog zaštite od virusa.

U samo nekoliko meseci, naučnici su, od upozorenja o nedostatku vitamina D među populacijom prešli na upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplemenata koji se nude za poboljšanje imuniteta, piše španski El Pais, prenosi Hina.

Potreba organizma za vitaminom D razlikuje se od osobe do osobe, pa ne postoji jedinstven nivo koncentracije 25-hidroksivitamina D koji ukazuje na njegov manjak, a istovremeno ne postoji ni konsenzus u pogledu precizne količine vitamina D koja bi bila optimalna za zdravlje pojedinca, poručili su naučnici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Oni upozoravaju da su previsoke koncentracije vitamina D u krvi gotovo uvek posledica njegova prevelikog unosa putem dijetetskih suplemenata koji se primenjuju kao dopuna uobičajenoj ishrani te, između ostalog, mogu rezultirati bubrežnom insuficijencijom i aritmijom, a u najgorem slučaju i smrću.

Hiperkalcemija kod dece i odraslih pacijenata sve je češća među osobama koje tokom pandemije uzimale veću količinu vitamina D od preporučene. Američki naučnici ističu da svaki organizam reaguje drugačije.

 

Foto: Pixabay / Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka