Pravo je vreme za hemijski piling

Period pred nama idealan je za primenu jednog od najpopularnijih tretmana lica, koji je zahvaljujući savremenim metodama postao univerzalno rešenje za brojne nepravilnosti na koži. Hemijski piling odavno važi za jedan od bazičnih tretmana, koji za mnoge predstavlja uvod u svet kozmetičkih procedura, a zbog efekta koji pruža, hladnije vreme i manje sunčevog zračenja idealni su uslovi za ovu vrstu pilinga.

Ovim tretmanom uklanja se površinski sloj kože, odnosno odumrle ćelije koje gomilanjem izazivaju razne probleme, a to se postiže posebnom kombinacijom sastojaka – pre svega, kiselina. U zavisnosti od indivudalnih potreba kože, razlikuje se sam sastav hemijskog pilinga, kao i dubina njegovog prodiranja u kožu, zbog čega postoji nekoliko tipova hemijske eksfolijacije.

Efikasnost

Efekat hemijskog pilinga bazira se na aktivnim sastojcima, a ne na mehaničkom delovanju. To znači da se, za razliku od pilinga koji su nam dobro poznati u vidu gela sa granulicama koji blago grebu kožu i tako postepeno ljušte njen površinski sloj, efekat postiže dejstvom kiselina i drugih supstanci. Ovakav vid eksfolijacije je mnogo efikasniji od uobičajenog i deluje dugoročnije jer podstiče regenerativne procese ispod površine kože. Aktivne supstance koje prodiru u kožu, u zavisnosti od svoje koncentracije, odnosno jačine, uklanjaju višak sebuma, oslobađaju novu mladu kožu, aktiviraju fibroblaste (ćeije koje stvaraju kolagen i hijaluron), a time i podmlađuju kožu tretirane regije.

Hiperpigmentacije, akne i uporni ožiljci od akni, pliće i dublje bore, ožiljci od povreda, proširene pore, pogoršana tekstura kože – samo su neki od razloga zbog kojih se preporučuje serija hemijskih pilinga, naravno, uz adekvatno odabran tip tretmana i proverenog stručnjaka kojem ćete poveriti svoju kožu.

Za potpun efekat, u zavisnosti od tipa pilinga koji je primenjen i rezultata koje želite da postignete, možda će biti potrebno primeniti nekoliko tretmana u seriji, sa optimalnim razmacima između procedura. Ako se hemijski piling koristi zarad hidratacije lica i svežinu tena, dovoljan je i samo jedan tretman, dok je za tretiranje akni,fleka, ožiljaka, bora, potrebno od 3 do 5 tretmana, u zavisnosti od dubine pilinga.

Tipovi

U zavisnosti od vrste problema s kojim se obraćate kozmetologu, zavise i tip, odnosno jačina hemijskog pilinga koji će biti primenjen. Osnovni tipovi pilinga su površinski, srednje duboki i duboki, od kojih svaki ima specifična dejstva. Tako se površinski pilinzi koriste za tretiranje akni, hidrataciju lica, poboljšanje tena i postizanje blistavosti kože, kao i za ublažavanje finih linija, bora i ožiljaka. Ovaj tip hemijskog pilinga je najblaži i koža se najmanje ljušti nakon procedure.

U sastav površinskog hemijskog pilinga najčešće ulaze: voćne kiseline, glikolna, mandelična, salicilna, azelaična, mlečna i enzimska kiselina. Voćne (AHA) kiseline odavno su poznate po eksfolijantnom efektu i odlično deluju protiv akni i hiperpigmentacija; glikolna kiselina je aktivni saveznik protiv finih linija i bora ; mandelična kiselina ima antibiotsko (protivupalno) dejstvo; salicilna kiselina je moćno oružje protiv masne kože i kože sklonoj aknama i pogodna je za stanja kuperoze i proširenih kapilara (koža koja ne trpi toplotu); azelaična kiselina takođe deluje protiv akni, dok mlečna i enzimska kiselina predstavljaju blage supstance mahom u službi hidratacije kože, poboljšanja njenog kvaliteta i blistavijeg  tena. Ovaj tip pilinga važi za najnežniji piling, koji je preporučljiv svima – svakom tipu kože i svim starosnim grupama. Naprosto, njegovo dejstvo je donekle ograničeno samo na površinski sloj epidermisa te nema rizika od burnijih reakcija.

Srednje duboki piling u praksi se često naziva i TCA piling, prema trihlorsirćetnoj kiselini koja je osnovni njegov sastojak. Ovaj tip deluje sve do bazalne membrane, odnosno prodire do celokupne strukture epidermisa. Njime se, pre svega, tretiraju bore i fine linije, a efikasan je čak i u ublažavanju strija, te doprinosi zatezanju kože. Osim toga, TCA pilinzi se koriste i kod tretiranja ožiljaka, kao i za bolju hidriranost suve kože. Reakcija kože na ovaj tip pilinga nešto je jača nego u prethodnom slučaju, te ne bi trebalo da iznenadi crvenilo koje se javlja nakon procedure. Ljušćenje kože je uobičajena posledica TCA pilinga i može trajati čak i do 10 dana nakon tretmana, kao znak da se koža i dalje oslobađa svog viška tako što hemijski sastojci prodiru dublje u slojeve, i aktiviraju žive ćelije dermisa.

Duboki pilinzi su znatno zahtevniji u odnosu na prva dva tipa i uobičajeno su bazirani na fenolu. Fenol je karbolinska kiselina koji daje efikasne rezultate kod zrele i umorne kože, no, njeno dejstvo može biti veoma agresivno, zbog čega je duboki hemijski piling često predmet rasprave među stručnjacima. Osim toga, obavezno ga je sprovoditi pod anestezijom i u bolničkim uslovima. Glavne prednosti ovog tretmana su u tome što, za razliku od operativnih intervencija s kojim ga često porede, menja strukturu i tonus kože, odnosno u potpunosti menja njen kvalitet. Zbog svega navedenog, fenol mora biti strogo kontrolisan u pogledu koncentracije, brzine nanošenja, istovremene kombinacije sa preparatima koji imaju umirujuće dejstvo, starosti pacijenta na kojem se primenjuje, stanja organizma pacijenta i slično. Duboki pilinzi se znatno ređe primenjuju u odnosu na prethodna dva, a o njegovoj efikasnosti dovoljno govori činjenica da se jedino ovaj tip ne ponavlja u serijama tretmana, nego je za potpun efekat dovoljan jedan tretman. Oporavak koji zahteva duboki piling traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, ali se zato i efekat proteže na nekoliko godina.

Idealno godišnje doba

Koža nakon hemijskog pilinga je u većoj meri reaktivna i osetljivija nego inače. Stoga je ne bi trebalo izlagati sunčevim zracima. Leti se naročito izbegava ovaj tip tretmana, dok za optimalno vreme primene važi period od oktobra do aprila, kada sunčevo zračenje još uvek nije u punom jeku. Naravno, kao i svakoga dana, poželjno je korišćenje SPF zaštitne kreme nakon hemijskog pilinga, koja će zaštiti kožu i onda kada naizgled sunca nema ni na vidiku. Iako su hemijski pilinzi dostigli takav tehnološki nivo da se neki od njih mogu primenjivati i leti (poput površinskog pilinga na bazi mlečne kiseline, na primer), poželjno je da im se posvetite onda kada nema spoljašnjih faktora koji mogu otežati oporavak. Sunčeva svetlost je do te mere opasna po tretiranu kožu, da lako mogu nastati hiperpigmentacije i melazma (koja se proteže celim licem) i zato je važno biti na oprezu. Srednji i duboki piling ni u kom slučaju se ne mogu raditi tokom sunčanih dana i zato, ako ste se dvoumili da li je pravi čas za ovaj korak – u narednim mesecima se slobodno možete prepustiti sigurnim rukama.

Indikacije

Kada je reč o najblažem tipu pilinga, ne postoji jasna starosna granica kojoj je ovaj tip strogo (ne)preporučljiv – ako je reč o aknama i ožiljcima, piling se u dogovoru sa dermatologom i kozmetologom može primeniti kod mladih devojaka i momaka. Ipak, agresivniji tipovi pilinga se preporučuju oko 30. godine i nadalje, sa ili bez znakova starenja, kada postoje znaci određenih promena u vidu promene tonusa kože, umorne kože i slično.

Pre i posle procedure

U pogledu priprema za hemijski piling sve što treba da uradite jeste da se posavetujete sa afirmisanim stručnjakom svoje oblasti koji će umeti da proceni, prema tipu i stanju kože, koji je optimalan tip pilinga za vas. Eventualno može biti primenjen test osetljivosti kože na kiseline. Sam tretman izvodi se jednostavno, u nekoliko faza – detaljno čišćenje, potom nanošenje preparata koje bi trebalo da odstoji do desetak minuta, zatim neutralisanje kiselina sa lica, nega kože u vidu seruma, maski, krema i slično. Nakon tretmana prisutno je crvenilo lica, koje se povlači u roku od jednog dana, kao i blago perutanje lica. Ljušćenje kože može se dogoditi kod primene dubljeg pilinga. U pogledu obavljanja svakodnevnih aktivnosti, neometano možete nastaviti s njima nakon tretmana.

Kombinacija sa drugim tretmanima

Hemijski piling se vrlo često preporučuje u kombinaciji sa drugim tretmanima, kao pripremni korak koji omogućava bolju apsorpciju supstanci koje se implementiraju tokom drugih procerdura. Mezoterapija, tretman kiseonikom, biorevitalizacija, PRP, dermapen, samo su neki od tretmana koji će dati bolje efekte ukoliko je koža prethodno oslobođena površinskog sloja kože putem hemijskog pilinga.

Primena kiselina kod kuće

Serumi koji sadrže različite procente kiselina veoma su aktuelni u poslednje vreme i mogu poslužiti kao svakodnevna nega i održavanje rezultata postignutih hemijskim pilingom. Ekspanzija kozmetičkih proizvoda koji imaju eksfolijantno dejstvo dovela je i do konfuzije u pogledu pravilnog, adekvatnog korišćenja kiselina u dnevnoj kućnoj rutini, tako da je najbolje rešenje da se i u vezi sa ovom vrstom nege posavetujete sa dermatologom ili kozmetologom. Na tržištu je dostupan veliki broj proizvoda (pre svega seruma, a onda i tonika, krema i maski za lice) koji sadrže sve do sada pobrojane kiseline – AHA, BHA, glikolnu, salicilnu, mlečnu i druge, i upravo su godišnja doba pred nama pravo vreme da ih uvedete u svoju rutinu. Ono što je važno naglasiti, jeste da ne možete očekivati istovetan efekat kao kod profesionalnih hemijskih pilinga, jer u slobodnoj prodaji nisu dostupne koncentracije koje se koriste u profesionalnoj upotrebi, naprotiv, za kućnu negu se preporučuju veoma niski procenti kiselina.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka