Kako pravilno skinuti šminku i izbeći iritaciju očiju

Nepravilno i brzinsko skidanje šminke sa očiju može dugoročno uzrokovati iritacije i upale područja oko očiju. Kada skidate šminku sa očiju, da li kožu brišete tupferima dok nije potpuno čista? Ili energično ribate sredstvom za čišćenje kako biste uklonili sve tragove pigmenta i maskare?

Kao što je važno skidati šminku pre spavanja, imajte na umu da je jednako važan i način na koji šminku skidate. Stalni fizički stres (poput gorepomenutog ribanja i trčjanja) može oštetiti kožu kapaka, pogoršati fine bore, a može čak podstaći i opadanje trepavica„, kaže za MBG dermatološkinja Džini Dauni.

Kako nježno ukloniti šminku s očiju

Pametno odaberite sredstvo za uklanjanje šminke. Mnoga tradicionalna prepuna su alkohola i sastojaka koji mogu oštetiti kožu i izazvati iritaciju, posebno oko osetljivog područja oko očiju. Maramice za skidanje šminke mogu biti posebno abrazivne jer fizičko trljanje može dovesti do iritacije i pojave novih bora na koži.

Umesto toga, stručnjaci predlažu da se odlučite za jednu od ove dve metode: dvostruko čišćenje (uljem za čišćenje ili balzamom) ili skidanje šminke pamučnim tupferom natopljenom prirodnim sredstvom za uklanjanje šminke na bazi ulja. Obe metode su nežne, a vaše oči i lice biće vam zahvalni.

Pročitajte i: Trikovi profesionalaca: Kako oblikovati obrve prema obliku lica

Ako upotrebljavate ulje za čišćenje ili balzam, namažite proizvod na lice i vrat. Masirajte kožu kako biste šminku olabavili s površine kože, ali pazite da ne budete grubi.

Odvojte jedan minut da ulje nanesete na kožu. Ulje otapa šminku, pa ovde ne morate da budete grubi. Laganim potezima prema dole uklonite tvrdoglavu maskaru i a pigmente s kapaka pomoću nežnih kružnih pokreta„, objašanjava holistička estetičarka Brita Plag i dodaje da, ako se odlučite za ulje, morate biti izuzetno oprezni sa područjem oko očiju.

Ako se pak odlučite za pamučne tupfere za višekratnu upotrebu, jednostavno natopite tupfer odabranim sredstvu za uklanjanje (kokosovim uljem, micelarnom vodom ili sličnim preparatom) i pritisnite na zatvorene oči te tako držite barem jedan minut.

Nemojte trljati, neka vam proizvod upije šminku s očiju. Potom polako ostatke obrišite i operite lice s vodom.

Stalna iritacija na tom području može dovesti do niza problema. Bolje je u startu nabaviti preporučene preparate i odvojiti malo vremena za skidanje šminke, nego rizikovati iritacije pa i moguće upale očiju i područja oko očiju.

 

Foto: Anna Shvets from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka