Kojim redosledom nanosite beauty proizvode? Proverite da li grešite!

Sa približno milijardu proizvoda dostupnih na tržištu, vaša beauty rutina i te kako može postati zbunjujuća.

Od glikolne kiseline preko seruma vitamina C do retinola, nega kože odavno je postala više od „čišćenja, toniranja i vlaženja“. Ukoliko ste među onima koji se pitaju da li ispravno nanosite proizvode za negu i lepotu tela, tu smo da otklonimo vaše sumnje.

Redosled i koraci zavise od tipa kože. Zbog toga, kada čitate blogove na ovu temu, treba da imate na umu da osoba koja ih piše možda ima potpuno različite potrebe od vas. Na primer, suvoj koži neće trebati tonik, a ulja ne prijaju svima„, objašnjava za Marie Claire Ksenija Selivanova, stručnjakinja za kožu.

Dnevna rutina

Prvi korak u čišćenju lica je jutarnje umivanje. Kožu obavezno posušite peškirom, a zatim očistite lice odgovarajućim tonikom. Stručnjaci su podeljeni kada je u pitanju korišćenje tonika jer često dolazi do iritacije kože.

Sledeći korak je serum za lice. Preporuka je da se ujutro koristi serum sa vitaminom C jer koži nudi dodatnu zaštitu tokom dana.

U zavisnosti od tipa kože, obavezno odaberite hidratantnu kremu koja vam odgovara. Krema dolazi na red posle seruma.

Ne zaboravite na zaštitu od sunca, posebno u mesecima koji su pred nama. Korišćenje kreme za SPF zaštitom može da pomogne u zaštiti od karcinoma i prebrzog starenja kože.

Noćna rutina

Noćnu rutinu započnite uklanjanjem šminke, masnoća i prljavštine koje su se nataložile na licu tokom dana. Nakon toga je obavezno umivanje, i sušenje kože lica peškirom.

Posle toga možete staviti masku za lice. Preporučuje se da se maska za lice stavlja jednom ili dvaput nedeljno.

Ako ste ljubitelj tonika, dodajte ga i u večernju rutinu, i to nakon upotrebe maske za lice, odnosno umivanja.

Pročitajte i: Prolećno čišćenje kože

Upotreba proizvoda sa vitaminom A (retinol) u večernjim satima pomaže u proizvodnji kolagena, te ujednačava tonus kože. Retinol je dosta moćan napitak, te bi u danima kada ga koristite trebalo da izbegavate proizvode koji sadrže AHA/BHA kiseline kako biste izbegli bilo kakve neželjene reakcije. Ovo bi takođe moglo vašu kožu da učini osetljivijom na sunce pa je sledećeg dana obavezna SPF krema (kao i bilo kog drugog dana). Retinol se, zbog osetljivosti na sunce, ne savetuje u prepodnevnim satima.

Noćnu rutinu završite uobičejenom hidratantnom (noćnom) kremom koja odgovara vašem tipu kože. Ako imate veoma suvu kožu možete naneti ulje za lice u tankom sloju. Završni korak je krema za predeo ispod očiju.

Zašto je bitan redosled

Pravilna beauty rutina može se rezimirati na sledeći način: tokom dana štitite kožu (SPF, BB krema i prajmer), a uveče je oporavite (retinol, koncentrovani serumi i kreme).

Ako ste u mogućnosti, ostavite malo vremena između proizvoda kako biste im omogućili da deluju na kožu. Ovo ujutro može da deluje kao nemoguća misija, ali ne mora da bude tako. Operite zube, očešljajte se ili skuvajte kafu između koraka i već ste proizvodima dali dovoljno vremena da deluju na kožu.

I za kraj da rezimiramo. Ovako bi trebalo da izgleda pravilna beauty rutina:

  1. Sredstvo za čišćenje
  2. Maska (uveče, najviše dva puta nedeljno)
  3. Tonik
  4. Retinol (uveče)
  5. Serum
  6. Krema za lice / ulje / krema za oči
  7. SPF (svako jutro)

 

Foto: Humphrey Muleba on Unsplash 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka