Savet stomatologa: U ovoj situaciji NE treba prati zube

Kada je reč o oralnoj higijeni, često se vodimo mišlju „što češće peremo zube, to bolje“. Velika većina ljudi praktikuje pranje zuba nakon svakog obroka, ali stomatolozi naglašavaju da je to zapravo veoma loša i potencijalno štetna navika.

Pranje zuba odmah nakon jela jedna je od učestalih navika, ali zašto je toliko štetna? Razlog je krajnje jednostavan. Naime, probava započinje u ustima te se u usnoj duplji stvara kiselo okruženje, a to nije najbolji usplov za pranje zuba.

Kada pojedete hranu koja sadrži šećer (ili jednostavni skrob koji se u ustima razgrađuje u šećer), bakterije koje uzrokuju karijes počinju njime da se hrane i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj okolini, privremeno slabe vašu zubnu gleđ uzrokujući gubitak minerala te bi, u ovoj situaciji, četkanje moglo dodatno oštetiti gleđ.

Sačekajte barem sat vremena nakon jela

Američko udruženje zubara preporučuje da pričekamo najmanje sat vremena nakon jela kako bismo oprali zube. To vreme omogućava našem telo da neutrališe kiselu okolinu koju je potencijalno stvorila kisela hrana koja je unesena.

Pročitajte i: Šta se dešava vašem telu kada pijete piće na slamčicu

Čekajući sat vremena, pljuvački dajemo dovoljno vremena da odradi svoj posao. Za svež dah odmah nakon jela, umesto četkice i kalodonta koristite konac za zube, popijte čašu hladne vode ili koristite žvakaće gume bez dodatnog šećera. Takođe, stomatolozi napominju da je idealno prati zube svakih 12 sati. Pranje zuba nikako ne biste smeli da preskačete pre spavanja, budući da se tada smanjuje protok pljukačke, a povećava se kiselina u usnoj duplji.

 

Foto: Andrea Piacquadio from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka