Porodice sa četvoro i više dece su najsrećnije

Nasuprot uvreženom mišljenju da se višečlane porodice teško nose s organizacijskim i financijskim obavezama oko dece, porodice sa četvoro i više dece su zapravo najsrećnije i najzadovoljnije, pokazuju istraživanja.

Da, deca unose haos i zbunjenost u našu svakodnevicu. No, nedavno istraživanje otkrilo je da je više dece možda ključ veće sreće. Kako se pokazalo, uprkos ludilu koje roditeljstvo donosi, velike porodice su najsrećnije.

Studija Univerziteta Edit Kouan iz Perta otkrila je da porodice sa četvoro i više dece uživaju najveće životno zadovoljstvo na temelju kriterijuma otpornosti, socijalne podrške i samopoštovanja. Čini se da više dece jednostavno znači i više sreće, piše Miss7mama.

Ako razmišljate o proširenju porodice, evo još nekoliko razloga zašto je to stvarno dobra ideja.

Nasleđivanje odeće
Sva ona simpatična garderoba koju su klinci prerasli pre nego što ste i stigli da im isprobate sada imati novog vlasnika. I još jednog vlasnik nakon toga. I nakon toga. Na kraju možete biti sigurni da ste iz svakog komada odeće izvukli maksimum.

Nakon trećeg deteta stres jednostavno nestaje
Još jedno istraživanje potvrđuje da su roditelji s četvoro i više dece najmanje pod stresom, posebno u poređenju s roditeljima s troje dece. Strahovi koje ste imali sa prvim detetom postaju sve manji i manji, a sve one početničke roditeljske greške postaju stvar prošlosti.
Više članova porodice = više pomoći, a manje dosade
Velike porodice su odlično organizovane, a mnoga starija deca s radošću pomažu svojim mlađim braći i sestrama. Takođe, zajedničko igranje je uvek dobra opcija pa i kad se dvoje ne slažu, postoje „rezervna“ braća i sestre.

Grupne aktivnosti postaju lakše
Deca žele da igraju žmurke ili fudbal? Pored braće i sestara nema potrebe da zovete prijatelje i tražite im društvo.

Maženja i poljupci uvećavaju se četiri puta
Razmislite o svim onim posebnim roditeljskim trenucima u kojima biste mogli da uživate ​​iznova i iznova. Sećate li se kada vam se beba prvi put osmehnula? Kada vas je dete prvi put samoinicijativno poljubilo ili zagrlilo? Ovi trenuci su vredni dodatnog stresa, dodatnih troškova i dodatnog prljavog posuđa svakog dana.

 

Foto: Josue Michel on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka