Popularne dijete koje mogu da oštete bubrege

Kada pokušavate da se rešite suvišnih kilograma, pronalaženje plana ishrane kog ćete se pridržavati od velikog je značaja. Međutim, čak i plan ishrane koji može da koristi vašem cilju da smršate mogao bi da prouzrokuje probleme za celokupno zdravlje.

Konkretno, brojne popularne dijete mogle bi da prouzrokuju dugotrajno oštećenja bubrega. Možda nećete odmah shvatiti da imate neki problem sa zdravljem, dok ne bude prekasno.

Budite oprezni i konsultujete se sa stručnjakom pre nego što započnete nov način ishrane.

Keto dijeta

Iako mnogi hvale ovu dijetu kao efikasno sredstvo za brzo mršavljenje, kada je u pitanju zdravlje bubrega, keto ishrana može da ima i svojih loših strana.

Pročitajte i: 5 znakova da keto dijeta nije za vas

Prema studiji objavljenoj u Journal of Child Neurology, u grupi od 195 dece kojoj je prepisana keto dijeta za epilepsiju, kod njih 13 se pojavio bubrežni kamenac.

Povremeni post

Dajući probavnom sistemu malo odmora, isprekidan post može da pomogne u gubitku kilograma. Međutim, praktikovanje dužeg posta može da ima štetne efekte na zdravlje bubrega.

Studija iz 2018. objavljena u Bratislava Medical Journal otkrila je da su pacijenti koji su praktikovali 11-dnevni post tokom kog su konzumirali samo vodu, povećali proizvodnju mokraćne kiseline i doživeli pad bubrežne funkcije.

Međutim, rezultati su pokazali da je ta smanjena funkcija još uvek u sigurnom rasponu. Funkcija bubrega takođe se vratila u normalu 11 dana nakon završetka posta i na kraju su učesnici uspeli da smanje oksidativni stres, telesnu težinu i krvni pritisak zahvaljujući postu.

Dijeta sokovima

Ako razmišljate da isprobate dijetu tokom koje pijete samo sokove kako bi ostvarili brz gubitak kilograma, trebalo bi da proverite da li su vaši bubrezi dovoljno zdravi za takav poduhvat.

Pregled istraživanja objavljen u American Journal of Medicine otkrio je da su voćni i povrtni sokovi bogati oksalatima i da njihova prekomerno konzumiranje može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme sa bubrezima, piše Eat This, Not That.

 

Foto: Katie Smith on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka