Policistični jajnici – simptomi, uzroci i načini lečenja

Prema nekim istraživanjima, svakoj desetoj ženi probleme stvaraju upravo policistični jajnici, koji su  posledica hormonalnog poremećaja u reproduktivnom dobu, između puberteta i menopauze. Ovo stanje je karakteristično po tome što jajnici proizvode visok nivo androgena – muških polnih hormona, što nepovoljno utiče na ovulaciju. Simptomi su brojni, uzroci takođe, ali utešno je da uz pravilnu terapiju i zdrave životne navike, ovaj problem može da se reši, te da se trudnoća ostvaruje uprkos policističnim jajnicima.

Šta su policistični jajnici?

Policistični jajnici su izmenjeni jajnici koji su uglavnom uvećani, a za sve njih karakteristično je prisustvo brojnih malih cisti (subkortikalnih folikula), veličine samo 2 do 6 mm, uvećanje središta jajnika i zadebljana kapsula. Stručno se ovakav jajnik naziva hiperandrogeni ovarijum jer je sinteza muških polnih hormona u njemu značajno povećana.

Simptomi policističnih jajnika

Postoji čitava grupa simptoma koja se povezuje sa sindromom policističnih jajnika. Najčešći su poteškoće sa ostajanjem u drugom stanju, izostanak menstruacije, povišen nivo muških hormona, gojaznost, predijabetes i dijabetes, visok holesterol i trigliceridi, visok nivo antimilerijalnog hormona, ali i karakteristična ultrazvučna slika jajnika koji izgledaju kao da duž njih postoji niz perlica

Izražena maljavost takođe može biti jedan od simptoma, ali svakako ne i siguran znak policističnih jajnika iako se često o maljavosti govori kao o jednom od glavnih simptoma. Osim toga, i akne su jedan od mogućih pokazatelja problema, a često se devojke pogrešno upućuju na dermatologa ili kozmetičara, iako je uzrok sasvim drugačiji.

Usled velikog broja simptoma, ustanovljen je takozvani Roterdamski kriterijum, po kom pacijentkinje moraju imati najmanje dva od navedenih simptoma: izostanak ili neredovne i bolne menstruacije, povišen nivo muških hormona ili karakterističan nalaz na ultrazvučnom pregledu. Promene hormona kod žena mogu uticati na dobijanje na težini, ćelavost – kosa postaje tanja i opada, tamne mrlje na koži koje se javljaju na vratu, ispod grudi ili na preponama, ali i glavobolju.

Nadutost stomaka

Kako policistični jajnici mogu uticati na rad probavnog sistema, jedan od simptoma jeste nadutost stomaka, gasovi i zatvor. Nadutost pospešuje konzumiranje namirnica poput mahuranki, brokolija, kupusa i karfiola.

nadutost stomaka

Izostanak menstruacije

Menstrualne tegobe su jedan od prvih znakova da se možda radi o sindromu polcističnih jajnika. Izostanak menstruacije, izostanak krvarenja, preobilno krvarenje ili neredovne menstruacije su ozbiljan razlog za posetu ginekologu. Poremećaj menstruacije u slučaju policističnih jajnika najčešće se javlja već nakon prve menstruacije. Veći je procenat žena kod kojih se javlja proređena menstruacija, nego što se radi o potpunom izostanku, a takođe, žene sa redovnom menstruacijom takođe mogu patiti od sindroma policističnih jajnika bez obzira na izostanak ovog simptoma.

Gojaznost

Ovaj simptom je vrlo brzo utvrđen nakon otkrivanja sindroma policističnih jajnika. Masno tkivo i kod žena i kod muškaraca utiče na plodnost. Masno tkivo luči brojne faktore koji remete funkcije jajnika i materice, odnosno utiče na čitav reproduktivni proces: od ovulacije, preko transporta do implantacije. Žena sa policističnim jajnicima koja izgubi samo tri kilograma, smanjuje nivo testosterona za 30 odsto. Dakle, hormonski status kod gojaznih žena je potpuno izmenjen, stoga je redukcija telesne mase jedan od prvih koraka ka rešavanju problema policističnih jajnika.

Depresija

Kako se radi o hormonskom disbalansu, policistični jajnici često mogu biti uzrok depresije i anksioznosti jer poremećaj hormona dovodi i do čestih i naglih promena u raspoloženju, tako da dugoročno, neuravnotežen hormonski status može da uzrokuje i psihološki problem kod žena.

Uzrok nastanka policističnih jajnika

Policistični jajnici su urođena, a ne stečena bolest, odnosno metabolički poremećaj koji se ispoljava već nakon prve menstruacije.Tako da, jedan od faktora nastanka policističnih jajnika svakako pripada genetici, a utvrđeno je da čak oko 70 odsto žena koje imaju ovaj problem, poseduju i insulinsku rezistenciju. Insulinska rezistencija je sve češći poremećaj kod žena, pri kojem ćelije ne mogu pravilno da koriste insulin. Zato pankreas proizvodi više insulina kako bi nadomestio ovaj nedostatak, a višak insulina dalje podstiče jajnike da proizvodi više muških hormona. Životne navike su takođe jedan od važnih faktora, pre svega se ovde misli na gojaznost koja značajno remeti metaboličke procese.

Kako se dijagnostifikuju policistični jajnici?

Policistični jajnici dijagnostifikuju se ultrazvučnim vaginalnim pregledom, gde se ukazuje najpre povećan volumen jajnika, sa folikulima ispod jajnika. Osim toga, utvrđivanju sindroma pre toga pomažu podaci koje daje sama pacijentkinja, klinička slika i biohemijska analiza hormona. Za uspostavljanje konačne i sigurne dijagnoze policističnih jajnika, danas se koriste i druge dodatne metode kao što su merenje protoka krvi kroz jajnike, kontrola štitne žlezde, test opterećenja šećerom, utvrđivanje rasporeda masnog tkiva i drugo.

Lečenje policističnih jajnika

Metoda lečenja policističnih jajnika zavisi od simptoma pacijentkinje, odnosno nalaza i želje pacijentkinje za potomstvom. U zavisnosti od toga da li je glavni problem pacijentkinje regularnost menstrualnog ciklusa, neplodnost ili rešavanje kozmetičkih problema (akne, masna koža, maljavost) zavisi i metoda lečenja. 

Neke od glavnih mera koje se primenjuju su smanjenje telesne težine, fizička aktivnost, prestanak pušenja i prestanak konzumiranja alkohola, korišćenje propisanih lekova i operatvino lečenje. Ako se radi o regulisanju menstrualnog ciklusa, neretko se primenjuju kontraceptivne tablete.

Ukoliko je glavni problem kozmetičke prirode, i ovde se mogu primeniti kontraceptivne pilule sa dodatkom hormona koji smanjuju višak muških hormona. A, ako se radi o izostanku ovulacije, smanjenje telesne težine može imati povoljan rezultat, pa gubitak kilograma za samo pet procenata u stanju je da ponovo uspostavi ovulacijski ciklus. U poslednjem slučaju, moguće je vršiti i stimulaciju i indukciju (putem injekcija) ovulacije, sa ciljanim polnim odnosom, a trudnoća sama po sebi povoljno deluje na policistične jajnike.

Prirodno lečenje policističnih jajnika

Osim uopštenih saveta za zdrav život koji podrazumevaju izbalansiranu ishranu i fizičku aktivnost, postoji i nekoliko konkretnih sastojaka u ishrani koji pospešuju borbu s ovim sindromom. Jabukovo sirće je dobar saveznik u regulisanju glukoze u krvi, lošeg holesterola i triglicerida, što su sve simptomi koji prate policistične jajnike.

jabukovo sirće

Cimet je efikasan kada se radi o regulisanju menstrualnog ciklusa: smanjuje krvarenje, redukuje bol i otklanja propratne efekte. Riblje ulje je jako korisno za insulinsku osetljivost, te povećan unos ribljeg ulja, odnosno omega-3 masnih kiselina, može značajno uticati na insulinsku rezistenciju.

Za lan važi da je najefikasniji prirodan lek protiv policističnih jajnika jer sadrži lingan – sastojak koji je zadužen za snižavanje muških polnih hormona (testosterona) u krvi i za njihovo izbacivanje iz organizma. Slično lanu, komorač takođe snižava nivo muških hormona, ali i dovodi pritisak u normalu, dok bosiljak takođe povoljno utiče na hormonsku regulaciju zbog svojih antiadrogenih svojstava. Za kontrolu glukoze u krvi preporučuje se zeleni čaj.

Operacija policističnih jajnika

Operacija policističnih jajnika je prilično invazivna, tako da se uglavnom primenjuje kod onih pacijentkinja koje ne reguju na terapije lekovima. Operacija podrazumeva laparoskopski driling, odnosno zasecanje policističnih jajnika na mnogo mesta, putem strujnog instrumenta. Ovim putem se uništavaju cistični folikuli koji proizvode muške polne hormone. Postupak će dovesti do ovulacije, ali je efekat kratkotrajan, uglavnom do jedne godine. Šanse da se zatrudni nakon operacije su izvesno jako velike (čak 87 odsto operisanih pacijentkinja), iako se nakon nekog vremena problem može iznova javiti.

Ishrana i policistični jajnici

Problem policističnih jajnika je u velikoj meri povezan sa ishranom, što je utešna vest, jer se upravo regulisanjem ishrane mogu postići povoljni rezultati. Po nekima je ovo ključ borbe protiv ovog sindroma, uz koji se, očekivano, preporučuje i pojačana i intenzivna fizička aktivnost.

S tim u vezi, ishrana ne sme da sadrži proste ugljene hidrate koji se lako vare jer brzo ulaze u krv, te naglo podižu insulin čija funkcija nije adekvatna kod žena sa ovim problemom. Ugljeni hidrati se ne moraju izbaciti u potpunosti, ali se i te kako moraju birati – dozvoljeni su oni u povrću i integralnim proizvodima, jer se pri njihovom varenju šećer ne gomila u krvi. Umerene masnoće i proteini prate pravilnu ishranu. 

Držanje dijeta se ne preporučuje u smislu strogih restrikcija koje će u kratkom roku dovesti do gubitka kilograma, nego se radi o izbalansiranoj ishrani i pravilnom izboru namirnica koje neće iscrpeti organizam, nego pomoći na duže staze. Namirnice koje se preporučuju su brokoli, karfiol, zelena salata, rukola, crvena i zelena paprika, riba, piletina, pasulj, sočivo, tofu sir, borovnice i bobičasto voće, batat krompir, orašasti plodovi, a od fermentisane hrane – kiseli kupus, turšija, miso supa. 

Dozvoljeno je i korišćenje hladno ceđenih ulja kao preliv za salate ili dodatak jelima. U namirnice koje treba izbegavati spadaju šećeri, crveno meso, beli hleb i peciva, testenine, slatkiši, brza hrana, margarin, kečap, majonez, sva industrijski prerađena hrana.

Policistični jajnici i trudnoća

Mogućnost da se dogodi trudnoća kod žena sa policističnim jajnicima, čak i u slučaju da je partner u potpunosti zdrav u tom smislu, veoma je mala, jer se kod žena događa izostanak ovulacije. 

Dobra vest je da se vantelesnom oplodnjom prevazilazi ovaj problem, tako da je ovo jedna od glavnih opcija kada se radi o pokušajima začeća. Ukoliko do trudnoće dođe, ona sama po sebi može imati povoljan efekat na sindrom policističnih jajnika, ali trudnoća u tom slučaju mora biti i te kako praćena.

Spontani pobačaj u ranom stadijumu trudnoće, dijabetes, visok krvni pritisak, prevremeni porođaj ili neophodnost carskog reza, neke su od najčešćih posledica ovog sindroma kada je u pitanju trudnoća. Zato se preporučuju redovni ultrazvučni pregledi, redovno merenje šećera u krvi i konsultacija sa nutricionistom. Pravilna ishrana je jako važna u ovom periodu, kao i ograničen unos ugljenih hidrata i unos suplemenata kao što je folna kiselina, uz obaveznu fizičku aktivnost. 

 

Foto: By brgfx – www.freepik.com

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka