Podstičite dete da vam prepričava događaje

Pričanje priča deci, ali i podsticanje da sama budu pripovedači značajno utiče na razvoj njihove ličnosti u pozitivnom kontekstu. Mališani tako postaju kreativniji, maštovitiji, tolerantniji, snalažljiviji…

Život je velika priča, a što više razumete priče i učite načine na koje ih možete ispričati, to bolje možete shvatiti život i načiniti mudrije izbore„, poručio je pisac Nejtan Brajon.

Istraživanja pokazuju da svaki put kada detetu prepričate neku bajku, pripovetku, pesmicu, stvaran događaj ili ih još bolje pustite da ona budu tumači istih sadržaja, vidici malih bića se proširuju i oni uspevaju da sagledaju svet iz perspektive zrele osobe. To postaje poligon za jačanje uma.

Kako razviti naviku prepričavanja

Poželjno je da razvijete naviku da vam, onako usput, dete prepričava nešto što je pročitalo, ne očekujući da će to izgovoriti napamet, već upravo uz pomoć mašte. Podstaknite ih da vam iskažu i emocije koje su razvili tokom čitanja nekog sadržaja i pomozite im da pronađu prave reči za njih, jer je to odlična vežba za izražavanje i bogaćenje rečnika.

Pročitajte i: Zapovesti Marije Montesori koje svaki roditelj treba da pročita

Međutim, važno je da mališani ovo ne shvate kao obavezu već kao zabavu, relaksaciju, ritual pred spavanje. Još jedna od korisnih preporuka je da podstaknete dete da vam što češće prepričava događaje u kojima je bilo učesnik, čak i ako se radi o nekoj naizgled banalnoj stvari.

Treba da pričaju pred spavanje, kao ritual.

Psiholozi kažu da je za decu sve jednako važno, pa roditelji ne bi smeli da ih prekidaju ako im oduševljeno prepričavaju kako su, recimo, dali gol u igri sa najboljim drugom. Kada primete da ih neko pažljivo sluša dok pričaju, ona automatski postaju maštovitija, više se unose u priču, dodaju detalje u opisima i tako mozak pokreću da više radi.

Studije pokazuju i da pričanje priča utiče na razvoj memorije kod mališana, a pritom se pohvalno odražava i na oslobađanje treme, što je dobar temelj za buduće javne nastupe – od recitacija u školi do voditeljskih i glumačkih izveđenja, pišu Novosti.

 

Foto: Sai De Silva on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka