6 namirnica koje gube hranljive sastojke kada ih podgrevate

Možda vam se čini kao dobra opcija da, kada ogladnite, uzmete ostatke ručka i podgrejete ih u mikrotalasnoj. Podgrevanje možda jeste najbrža opcija, ali svakako nije najbolja jer određene namirnice gube nutrijente kada ih ponovo zagrevate.

Što više puta podgrevate hranu, to su veće šanse za razvoj bakterija i gubitak hranljivih sastojaka, ukusa i teksture„, kaže nutricionistkinja Serena Pun za HuffPost. Iako mnoge namirnice već u početku gube deo hranljivih sastojaka nakon što se prvi put termički obrade, dodatna zagrevanja samo još više smanjuju količinu nutrijenata.

Ebigejl Filips, dijetetičarka u Dečjoj bolnici i medicinskom centru u Omahi, napominje da gubitak hranljivih sastojaka zbog podgrevanja hrane zavisi od sastava određenih namirnica.

Najveća promena je vidljiva u gubitku vitamina topivih u vodi. Vitamin C i vitamini B grupe posebno su osetljivi na toplotu, pa podgrevanje nakon što se namirnice već jednom termički obrade može da poveća gubitke„, objasnila je ona.

No, bez obzira na to, stručnjaci ističu da, ako je podgrevanje zdrave hrane najbolji način da neko praktikuje uravnoteženu ishranu, „onda blagodeti dobijanja svih ostalih hranljivih sastojaka iz te hrane premašuju rizik od gubitka pojedinih.“

Odnosno, ako možete da pripremite svežu hranu za svaki obrok, to je odlično i trebalo bi to praktikovati. Ako ne možete, podgrevanje ostataka je bolja opcija od konzumiranja brze hrane ili kupovina unapred pripremljenih obroka.

Najčešće zdrave namirnice koje se podgrevaju, a ne bi trebalo jer gube hranljiva svojstva:

Brokoli

Studije su dokazale da povrće koje sadrži vitamine topive u vodi poput vitamina C zapravo termičkom obradom gube deo svoje hranljive vrednosti. Brokoli pripada toj kategoriji. On sadrži 132 miligrama vitamina C po obroku, što je znatno više od vaše dnevne preporučene količine. Ali zeleno povrće pati i od gubitka folata kada se podgreje.

Folat pomaže telu da formira zdrave crvene krvne ćelije i može da smanji rizik od oštećenja neuralne cevi kod nerođene dece„, objasnila je Filips i dodala da je folat takođe „veoma osetljiv na toplotu i može da se uništi podgrevanjem“.

Krompir

Krompir pripremljen na bilo koji način je uvek ukusan, čak i kad se podgreje. Ali, on je takođe bogat vitaminom C, što će vas možda iznenaditi.

Prema studijama, krompir prosečne veličine sadrži oko 27 miligrama vitamina C, što je oko 45 odsto potrebne dnevne doze, i što ga kvalifikuje kao „izvrstan izvor“ ovog vitamina. Nažalost, podgrevanjem ćete izgubiti deo njegovog hranljivog potencijala.

Biljno ulje

Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o biljnim uljima, kategoriji proizvoda koja uključuje maslinovo ulje, ulje avokada, sojino ulje i još mnoga druga.

Pročitajte i: Najčešće greške zbog kojih vam jelo nikada neće uspeti

Ona sadrže nezasićene masne kiseline„, objasnila je Filipsi dodala:

Kada se ova ulja izlože visokim tempeaturama i puste da se više puta ohlade, ove masti koje su inače zdrave za srce počinju da stvaraju različite veze i mogu da se pretvore u masne kiseline, koje povećavaju upalu u telu i na kraju mogu da dovedu do raznih bolesti poput onih povezanih sa srcem„.

Riba

Ako jedete ribu da biste nadoknadili anemiju ili nedostatak vitamina B6, pripazite. Riba, posebno tuna i losos, sadrži piridoksin, poznat i kao B6, koji se koristi za lečenje određene vrste anemije i nedostataka vitamina B6. Ali piridoksin je vrlo osetljiv na toplotu, a kada riba podgrevanjem izgubi vodu, piridoksin se dodatno „topi“ i nestaje.

Povrće bogato nitratima

Povrće poput celera, cvekle, šargarepe i lisnatog zelenog povrća zapravo je vrlo bogato nitratima, hemikalijama koje su istovremeno i korisne i opasne za naše zdravlje.

Termičko obrađivanje hrane sa nitratima na visokoj temperaturi može da ih pretvori u nitrozamine, koji su poznati kao kancerogeni„, objasnila je Pun. Iz toga sledi da se podgrevanje ovakvog povrća ne preporučuje.

Pre nekoliko godina Evropsko veće za informacije o hrani objavilo je upozorenje o potencijalnim opasnostima podgrevanja spanaća.

Veće je utvrdilo da, iako visoke koncentracije nitrata koje se mogu naći u spanaću i drugom lisnatom povrću koje same po sebi nisu opasne, mogu da se pretvore u kancerogene nitrite i nitrozamine kada se podgreju.

 

Foto: Alex Lam on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka