PMS simptomi – Šta su i kako ih ublažiti?

I samo spominjanje PMS simptoma sigurno izaziva nelagodu kod svih pripadnica lepšeg pola, jer ovo specifično stanje pre početka ciklusa (predmenstrualni sindrom) izaziva toliko različitih fizičkih i emocionalnih promena, da svaka žena ima svoje” iskustvo kada je reč o ovom problemu. Ipak, ovo je sasvim normalna i ubičajena pojava, s kojom se žene susreću iznova i iznova, tako da je olakšavajuća okolnost što se lako prepoznaju, a onda se i lakše izlazi na kraj s njima. Takođe, postoje i određeni načini i mehanizmi kako ublažiti PMS simptome, a mi donosimo neke od najučestalijih problema i rešenja.

 Šta je PMS?

Najjednostavnije rečeno, PMS su tegobe koje se javljaju otprilike 5 do 10 dana pre početka ciklusa, tako da predstavljaju neku vrstu nuspojava” koje prate menstruaciju. PMS predstavlja drugu fazu menstrualnog ciklusa i pogađa žene različitog uzrasta: kod nekih se simptomi PMS-a razvijaju već od puberteta, dok se kod drugih žena PMS prvi put javlja između 30. i 40. godine. Koliko je ovo uobičajena pojava, govori i podatak da preko 80 % žena pati” od PMS simptoma. 

Postoji i podela simptoma prema njihovom tipu jer se veoma razlikuju od osobe do osobe i ne odnose se samo na fizičke tegobe. Naprotiv, najuočljivije su upravo one koje se odnose na promene raspoloženja i pojačanu osetljvost.

 Koji su simptomi PMS – a?

Simptomi PMS-a su veoma brojni i raznoliki.

Postoje osnovni tipovi:

Tip A tip: emocionalne promene, strah, nervoza, osetljivost

Tip C: pojačan apetit

Tip D: nesanica i osećanje slično depresiji

Tip H: povećanje telesne težine i bol u grudima

Osim navedenih, javlja se i niz sličnih simptoma kao što su pojava bubuljica, osipa, herpesa, bolovi u kičmi, migrena, mučnina, nadutost stomaka i grčevi u stomaku, umor, povučenost, problemi sa sinusima, pogoršanje postojećih bolesti.

Razlozi zbog kojih uopšte dolazi do pojave PMS-a jeste hormonski disbalans, odnosno neravnoteža između hormona jajnika i višak estrogena i manjak progesterona, zatim povišen nivo hormona stresa, nedostatak nekih vitamina u telu i slično. Određenu ulogu igra svakako i svakodnevni način života, te se, kao i uvek, savetuje optimalna fizička aktivnost, raznovrsna ishrana i drugo. I, naravno, i za ovu vrstu tegoba zadužena” je i genetika.

 Mučnina

Iako se retko dešava da pripadnice lepšeg pola zaista i povraćaju tokom PMS-a, osećaj mučnine je čest, uporan i vrlo neprijatan i izaziva strah od povraćanja.

Uzrok mučnine u PMS-u je vrlo visok nivo hormona prostaglandina koji utiče na grčenje materice, pa proizvodi menstrualne bolove, dok pre menstruacije muči želudac u vidu bola u želucu, gorušice, dijareje, grčeva u stomaku. Kako je migrena čest simptom PMS-a, tako se može desiti da je mučnina uzrokovana upravo bolom u glavi. Pad nivoa šećera u krvi se takođe smatra uzročnikom ove vrste mučnina, zbog toga često postoji potreba za slatkišima tokom PMS-a, kao i nedostatak određenih vitamina, npr. vitamina B6.

Jedan od ozbiljinih uzroka mučnina može biti i problem s tkivom materice, ako je ono uvećano, a to možete pretpostaviti po veoma bolnim menstruacijama i obilnim krvarenjima.

Neki od saveta kako da se rešite ili makar ublažite mučnine – jedite lagane obroke i ne prejedajte se, začinite jelo đumbirom ili pijte čaj od đumbira, pijte čaj od kamilice ili limunadu. 

Ukoliko su mučnine zabrinjavajućeg intenziteta, trebalo bi da posetite svog ginekologa. 

Bol u leđima

Bol u leđima je jedan od najčešćih simptoma PMS-a koji se zadržava i tokom menstruacije. Razlog je u kontrakciji materice, što dalje utiče na mrežu nerava koje izazivaju bolove, najčešće u donjem delu leđa. Ovaj tip bola je naričito nezgodan i praktično onemogućava normalno funkcionisanje tokom dana.

Kako biste ublažile ove simptome, savetujete se da koristite magnezijum, ili da se poslužite lekovima poput ibuprofena. Stari, tradicionalni načini poput toplih obloga ili kupki takođe mogu biti od pomožći jer toplota širi vene i kapilare, što omogućava dotok kiseonika do ćelija mišića.

Kafa vam ovde nije saveznik, jer skuplja krvne sudove, tako da bi trebalo da je izbegavate.

I, koliko god delovalo teško, probajte da vežbate – lagane vežbe, pilates ili joga, mogu znatno umanjiti tegobe. 

 Nadutost

Nadutost tokom PMS-a javlja se zbog hormonskog disbalansa koji uzrokuje, između ostalog, i zadržavanje tečnosti. Takođe, jedan od uzroka može biti i manjak tečnosti u telu, odnosno nedovoljne količine tečnosti koje unosimo, što deluje kontradiktorno, ali telo se skupljanjem vode čuva od ovog nedostatka. Umanjena fizička aktivnost, što je česta pojava tokom PMS-a zbog lošeg raspoloženja i fizičkog stanja, prekomerno sedenje i slično, izazivaju otečenost nogu, odnosno pritisak u krvnim sudovima. 

Neki od načina da ove simptome ublažite pre svega se tiču unošenja dovoljne količine tečnosti, potom uravnotežene ishrane bogate povrćem, unosa vitamina kao što su B6, B5 i B1, magnezijuma, kalijuma i izbegavanja soli.  

 Bolne grudi

Ciklični bol ili ciklična mastalagija naziv je za ovaj predmesntrualni simptom koji ume da bude veoma nezgodan – i na najmanji pokret ili dodir, vaše grudi mogu da budu izrazito bolne. Prati ga i osećaj težine u grudima, a bol se može proširiti čak i ispod pazuha. Uzroci su, i u ovom slučaju, hormonski disbalans, promene u tkivu dojke, primena nekih lekova (npr. kontracepcije), prekomerni unos kafe, odnosno kofeina, kao i prekomerni unos masti. 

Da biste ublažile simptome, izbegavajte da pijete mnogo kafe, odnosno smanjite uobičajenu dnevnu dozu, konzumirajte proizvode sa što manje masti, nemojte nositi grudnjake sa žicom niti bilo kakvu tesnu i neudobnu odeću u tom predelu i probajte da se opustite – da li fizičkom rekreacijom ili na neki drugi način, izbor je na vama. U krajnjem slučaju, i u ovoj situaciji je dozvoljeno popiti neki lek protiv bolova.

 Temperatura

Ako do sada niste čule za ovaj simptom – da, moguće je imati čak i povišenu tempraturu kao jedan od simptoma nadolazećeg ciklusa. Uzroci i nisu tako tajanstveni kao što možda deluje, opet se radi o reakciji organizma na hormonske promene. Estrogen i progesteron utiču na mozak i na promenu u termoregulaciji tela, tako što estrogen utiče na snižavanje temperature, a progesteron je povišava. Pošto neposredno pred ciklus raste nivo progesterona, sledi da je otuda i logično da dođe do pojave temperature kod nekih žena. Takođe, pre menstruacije su organi napunjeni krvlju što takođe utiče na temperaturu.

 Vrtoglavica

Klasično mantanje u glavi, može se javiti i do nekoliko puta na dan, a traje uglavnom nekoliko minuta – dovoljno da se zabrinete. Ipak, reč je o još jednom odbrambenom mehanizmu ženskog organizma.

Ako vam se vid zamutio i čini vam se da ćete pasti, a uz sve to možda osećate i glavobolju i zujanje u ušima, kao i neravnomerni rad srca, to su sve pojave koje ne treba da vas brinu ukoliko znate da vam sledi početak ciklusa. Uzrok su, opet – hormoni i njihov disbalans, a vrtoglavica može biti i posledica migrene, neodstatka vitamina, pojave mioma na materici, niskog nivoa šećera u krvi ili endometrioza (promena tkiva materice), dakle sve ono što smo pomenuli kao uzroke ostalih simptoma. Način da ove simptome ublažite, jeste izbalansirana ishrana i dovoljan unos tečnosti, masaža, a u nekim težim slučajevima, kada vrtoglavica ne jenjava prepisuje se i hormonska terapija. 

PMS simptomi – kada se javljaju?

PMS simptomi se javljaju odmah posle ovulacije, u sredini menstrualnog ciklusa, ili samo nekoliko dana pre samog krvarenja ili drugog-trećeg dana po početku krvarenja. PMS može da pogodi žene svih starosnih doba, a simptomi se vremenom mogu čak i pogoršavati, odnosno pojačavati ukoliko se ne na njih ne reaguje pravilno. 

 Simptomi PMS-a u ranoj trudnoći

Rana trudnoća podrazumeva skoro istovetne simptome kao i PMS, što često može biti znak uzbune ili zbunjujući faktor. Razlike su individualne i variraju, ali ukoliko postoji šansa da ste ostali u drugom stanju, morate pažljivije obratiti pažnju na ove simptome jer razlike postoje.

Kako razlikovati PMS simptome i trudnoću?

Bolne grudi, promena raspoloženja, vaginalni iscedak koji primećujete na vešu, umor, glad, mučnina, grčevi u stomaku – sve su ovo simptomi koje možemo pripisati i PMS-u i ranoj trudnoći. 

Razlike su minimalne, tako da se treba opredeliti za neke od sigurnih metoda za proveru da li ste ostali u drugom stanju.

Krvarenje: jedan od prvih znakova trudnoće je i krvarenje koje se javlja između 6. i 12. dana od začeća. Ovde je odlučujuća razlika od onog krvarenja koje može biti PMS simptom u količini, jer je u slučaju da je došlo do začeća, ona mnogo manja.

Bol u grudima: u PMS-u bol u grudima prestaje nedugo nakon početka ciklusa, dok u slučaju početka trudnoće, ovaj bol postaje sve jači i učestaliji, dok bradavice menjaju boju, postaju tamnije, a grudi otečene. 

Učestalo mokrenje: poznato nam je da često odlazimo u toalet u predmenstrualnom periodu, međutim ako dolazi do učestalog mokrenja bez pratećih tegoba kao što su grčevi, onda je ovo možda jedan od simptoma trudnoće, kada telo proizvodi više tečnosti.

Mučnina: kao što smo napomenuli, mučnina kod PMS-a jako retko izaziva povraćanje, za razliku od mučnina koje se događaju kao uobičajeni simptom trudnoće, gde je opštepoznato da buduće mame često moraju da povraćaju, najčešće ujutru i uveče, a neretko i više puta dnevno.

Vrtoglavica: sa prestankom ciklusa i prestankom bolova, nestaje i vrtoglavica, no, ako je vrtoglavica intenzivna i ako je menstruacija izostala, ovo može biti jedan od simptoma trudnoće.

Glad: specifična pojava za oba stanja, glad u PMS-u je najčešće povezana sa željom za slatkišima zbog nižeg nivoa šećera, kao i drugim ugljenim hidratima, pa čak i za slanom hranom. U trudnoći pak, uobičajeno je da se javljaju specifične želje kad je reč o vrsti hrane koju trudnica priželjkuje, a s druge strane javlja se izrazito odbijanje nekih drugih namirnica i osećaj gađenja prema onome što nije željena” hrana. 

 Kako ublažiti simptome PMS-a?
Kao što smo naveli, simptome PMS-a možete donekle ublažiti i sami. Ukoliko ste naročito osetljivi u ovom periodu – treba da se posvetite navikama koje vam mogu olakšati dolazak menstruacije. Unos vitamina, unos dovoljne količine tečnosti, laganiji i manji obroci, izbegavanje masne hrane i velikog unosa kofeina, mogu vam pomoći pri tegobama PMS-a. I, koliko god bilo teško, naterajte se da prošetete, da uradite lagane vežbe bez opterećenja, jer to dokazano pomaže pri olakšavanju bolova. Ukoliko su tegobe teško podnošljive, budite slobodni da uzmete neki od lekova koji se preporučuju i obavezno se posavetujte sa vašim ginekologom.

 

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka