Plutajući doručak: Trend koji bolje funkcioniše u teoriji nego u praksi

Ako na Instagramu pratite luksuzna odmarališta i travel influensere, velika je šansa da ste na njihovim objavama videli bar jedan „plutajući doručak“.

O čemu se radi?

Plutajući doručak je u stvari luksuzni hotelski doručak – dobijete tost, voće, kafu i slično, ali poslužen u bazenu ili kadi, umesto u krevetu. Obično se hrana stavlja na velike tanjire ili šarene korpe, koje osoblje ukrašava velikim cvetovima jarkih boja, kako bi doručak postao još fotogeničniji.

Plutajući doručak je posebno popularan u Aziji i na Pacifiku, posebno u privatnim letovalištima na destinacijama poput Tajlanda, Fidžija ili Maldiva. Trend je započet na Baliju, ali nije poznato koji resort je prvi smislio ovu uslugu.

Iako je ova vrsta doručka sve češća na jelovnicima luksuznih resorta, pandemija koronavirusa učinila ih je popularnijim nego ikada ranije jer gosti hotela izbegavaju restorane kako bi smanjili kontakt sa drugim ljudima.

Kako je tokom protekle godine obedovanje u apartmanima je postalo izuzetno popularno, i plutajući doručak postao popularan. Uostalom, za ovakvu uslugu neophodan vam je privatni bazen, jer je na zajedničkom bazenu veća verovatnoća da ćete ostati bez doručka, odnosno da će vam neko isprskati hranu.

Da li je plutajući doručak napravljen samo za društvene mreže?

Možda ih prelepe boje i pleteni poslužavnici čine odličnim za društvene mreže, ali u praksi se ova usluga nije pokazala kao odlična ideja. Džejms But iz Sidneja podelio je za CNN svoje iskustvo sa Balija 2019. godine.

Kako kaže, za njega je ovaj koncept funkcionisao samo u teoriji. Iako je unapred odredio vreme za buđenje i tada naručio doručak, na kraju je spavao 20 minuta duže, a hrana je za to vreme stajala na suncu. Iako se hrana ohladila, But je bio odlučan da napravi savršenu fotografiju za Instagram pre nego što „navali“ na doručak.

Osoblje hotela stavilo je (s razlogom) plutajući doručak u zaseban deo bazena, ali ga je But premestio u veći prostog kako bi pozadina bila lepša na fotografiji. Sve se završilo tako što su poslužavnici plivali u različitim pravcima, a But je, pokušavajući da ih vrati na mesto, prosuo kafu u bazen i pokvasio hleb.

No, uprkos tome, plutajući doručak je i dalje jedna od najpopularnijih usluga, što vlasnicima luksuznih odmarališta ide u prilog. Pored toga što su fotografije lepe, one služe i kao odlična reklama jer ljudi kada vide fotku na Instagramu proveravaju lokaciju te i sami požele da posete određeno mesto ili hotel.

Neki su ovu uslugu podigli i na viši nivo, pa tako doručak možete da dobijete u crvenoj korpi u obliku srca, a možete da dobijete i plutajući popodnevni čaj ili plutajući suši u zalazak sunca.

 

Foto: Paula on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka