Plodni dani – Kako se računaju? I koji su najbolji načini?

Menstrualni ciklus razlikuje se od žene do žene. Kada upoznate svoj ciklus, imaćete veće šanse da zatrudnite jer ćete znati kada nastupaju plodni dani. Važno je znati i da postoje potpuno zdrave osobe koje godinama neuspešno pokušavaju da zatrudne i da je nemogućnost začeća ponekad misterija i za lekare. 

Na plodnost mogu da utiču brojna zdravstvena stanja poput oštećenja jajovoda usled infekcije ili operacije, zatim pojava mioma, polipa ili ožiljaka na materici, kao i stanja koji utiču na ovulaciju poput policističnih jajnika, hipotireoze, hipertireoze itd.

Postoje različite metode za računanje plodnih dana: standardna metoda, kada se plodni dani računaju u zavisnosti od dužine ciklusa, metode praćenja cervikalne sluzi i praćenje telesne temperature u stanju mirovanja tela. Međutim, ove metode trebalo bi uzeti s rezervom jer se lako može desiti da „omašite“. 

Npr. telesna temperatura se tokom ovulacije povećava kod većine žena, a najplodniji dani su drugi i treći pre porasta temperature. Dakle ova metoda pokazuje kad je ovulacija već nastupila. Osim toga, može se desiti da se razbolite i da vam iz tog razloga „skoči“ temperatura.

Kalkulatori plodnih dana

Na internetu možete pronaći razne kalkulatore koji vam mogu pomoći da izračunate kada će nastupiti plodni dani. Ovde je važno da imate redovne cikluse. Obično jedan ciklus traje 28 dana, ali dužina može da varira od 21 do 35 dana. U jednom ciklusu imate otprilike šest plodnih dana i to je period kada možete da ostanete u drugom stanju. Ukoliko nemate redovne menstrualne cikluse, izračunavanje plodnih dana će biti teže.

Ovi kalkulatori vam pokazuju period kada ćete najverovatnije biti u plodnim danima, stoga ih nemojte koristiti kao stopostotnu metodu. Potrebno je da u kalendaru označite kada ste imali poslednju menstruaciju i koliko u proseku traje vaš ciklus. Primer kalkulatora možete videti na linku.

Dnevnik menstruacije – Definitivno pomaže

Da biste upoznali svoj ciklus i imali uvid u plodne dane, savetuje se da vodite kalendar menstruacije. Danas imate mnogobrojne aplikacije za pametne telefone koje vam olakšavaju ovaj proces. Većina aplikacija predviđa i plodne dane, kao i verovatni termin naredne menstruacije, te prateći podatke koje ste unosili prethodnih meseci. Aplikacije se razlikuju u sitnim detaljima, neke vam nude mogućnost da unosite simptome poput povećanja telesne temperature i na taj način pratite ovulaciju. Postoje kvalitetne besplatne aplikacije dnevnika menstruacija za android i iOS operativne sisteme, na vama je da odaberete onu koja vam se dopada.

Ovulacija – Šta to tačno znači?

Ovulacija je deo menstrualnog ciklusa i javlja se kada se jajašce oslobodi iz vašeg jajnika. Ukoliko se jajna ćelija oplodi, jajašce se može implantirati u matericu i tada nastaje trudnoća. Ako jajašce ostaje neoplođeno, jajna ćelija se raspada i dolazi do krvarenja, odnosno menstruacije.

Do ovulacije obično dolazi na sredini menstrualnog ciklusa. Dakle, ako ciklus traje 28 dana, ovulacija se dešava oko 14. dana. Međutim, kako nemaju svi 28-dnevni ciklus, tako i vreme ovulacije varira. Uopšteno, ovulacija se javlja četiri dana pre ili četiri dana posle sredine ciklusa.

Postoji veoma mali broj žena koje mogu da ovuliraju više puta tokom ciklusa. Treba napomenuti da ovulacija nije jedini period kada možete da zatrudnite jer sperma može da živi u reproduktivnom traktu i do pet dana, što znači da možete zatrudneti i ako imate nezaštićen odnos pre nego što nastupi ovulacija.

Plodni dani su period kada imate najveće šanse da zatrudnite i obično traju ukupno šest dana. Posle seksualnog odnosa sperma može da živi i nekoliko dana u jajovodima, te da oplodi jajnu ćeliju kada se ona konačno oslobodi. Kada se jajašce nađe u jajovodima, ono može biti oplođeno u roku od 24 sata. Posle toga se završava period plodnih dana.

Plodni dani – simptomi

Ovulaciju možete osetiti, ali nemaju sve žene iste simptome. Najčešći simptomi su:

Cervikalna sluz

Tokom ovulacije grlić materice proizvodi glatku, bistru sluz. Ovo se dešava jer vaše telo proizvodi više estrogena. Količina i izgled cervikalne sluzi variraju od žene do žene.

Istančana čula

Neke žene imaju pojačano čulo mirisa ili ukusa tokom plodnih dana.

Osetljive dojke

Dojke osetljive na dodir ili bolne bradavice takođe mogu da ukazuju da ste u plodnim danima, ili da će ovulacija uskoro nastupiti. 

Bolovi u karlici

Blagi bolovi u karlici i donjem delu stomaka mogu da se jave kada se oslobađa jajašce. Ovaj efekat može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Vaginalno krvarenje

Blago vaginalno krvarenje takođe je simptom ovulacije i ne treba da vas brine.

Pojačan libido

Pojačan seksualni nagon je uobičajeni simptom ovulacije. 

Mučnina i glavobolja

Nažalost, postoje i neželjeni efekti ovulacije poput mučnine i glavobolje, a izazivaju ih promene nivoa hormona estrogena i progesterona.

Povišena temperatura

Ovaj simptom većina žena ne oseti, ali tokom ovulacije telesna temperatura u fazi mirovanja može da se poveća i za jedan stepen.

Plodni dani pre menstruacije

Da, moguće je zatrudneti u danima pre menstruacije, ali se dešava veoma retko. Ovo se dešava kod žena koje imaju neredovne menstrualne cikluse pa do ovulacije ne dolazi na sredini ciklusa. Na ovulaciju mogu da utiču i stres, dijeta, amenoreja i policistični jajnici.

Plodni dani posle menstruacije

Ovo se takođe retko dešava, ali nije nemoguće. Kao što smo spomenuli, sperma može da opastane u jajovodima i do pet dana. Još ako vam ciklusi nisu redovni, teško je odrediti kada će nastupiti ovulacija. Zapravo, ne postoji „siguran“ period u mesecu kada možete da imate nezaštićen seks bez bojazni da ćete zatrudneti.

Plodni dani u menopauzi

Menopauza nije nešto što se dešava preko noći. Tokom reproduktivnih godina vaše telo stvara estrogen, progesteron, luteinizirajući hormon (LH) i folikulostimulišući hormon (FSH). Ukoliko nivo hormona nije u optimalnom opsegu, ne može doći do ovulacije.

Pre nego što nastupi menopauza, ulazite u period perimenopauze. Jajnici tada počinju da proizvode manje estrogena i progesterona, a nivo LH i FSH hormona počinej da raste jer su jajnici sve manje odgovorni za njih. Menstruacije postaju neredovne, ali jajnici mogu osloboditi jajašce na svakih nekoliko meseci. Dakle, iako vaša plodnost opada, nije nemoguće da ostanete u drugom stanju.

Menopauzu ste dostigli kada prođe cela godina bez menstruacije. To se obično dešava oko 50. godine, odnosno između 40. i 55. Kada dostignete menopauzu nivo LH i FSH hormona ostaje visok, a nivo estrogena i progesterona nizak. Kako više nema ovulacija, u menopauzi ne možete da zatrudnite.

Plodni dani posle 40. godine

U kasnim tridesetima ili ranim četrdesetim godinama možete primetiti da vam ciklusi postaju kraći. Kako vreme prolazi, dešavaće se da periodi postaju sve ređi, sve dok potpuno ne nestanu, odnosno dok ne dođete u menopauzu.

Kako žena stari, tako opada njena plodnost. Za razliku od muškaraca koji proizvode spermu tokom celog života, žene se rađaju sa folikulima u jajnicima koji sadrže jajašca. Na rođenju devojčice imaju oko milion folikula, da bi se taj broj u pubertetu smanjio na 300.000. Od toga, samo 300 folikula će ovulirati u reproduktivnim godinama. 

Najbolje reproduktivne godine za žene su dvadesete. Posle 35. godine plodnost postepeno opada, ali žene ostaju plodne do menopauze. U srednjim četrdesetima većina žena može imati poteškoće pri začeću, i održavanju uspešne trudnoće. Ovo se dešava jer, kako žena stari, tako opada kvalitet i količina jajnih ćelija.

 

Foto: cottonbro from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka