Hobi koji provereno oslobađa od stresa

Prošla, 2020. godina svima nam je bila teška i stresna. Svet nije samo pogodila pandemija koronavirusa već i mnoge druge stvari poput brojnih protesta, rasta nezaposlenosti i prirodnih nepogoda, te i ne čudi što smo pod stresom.

Iako je ukupan stres, povezan sa pandemijom, bio stabilan od aprila do jula, osećaj besa i straha je u porastu, pokazala je anketa Američkog psihološkog udruženja “Stres u Americi”.

Šta možete da učinite da se oslobodite napetosti? Hobi je uvek odličan način za oslobađanje od stresa, a nedavno istraživanje je otkrilo da od svih hobija najviše opušta pletenje.

Opuštanje neophodno za dobro zdravlje

Možda ste tip osobe koja bolje funkcioniše kad je pod malom dozom pritiska. Možda vas rokovi motivišu ili vas krcat raspored podstiče da budete produktivniji. Ali previše stresa, pogotovo one vrste koju je izazvala pandemija ili narušena ravnoteža između poslovnog i privatnog života, nikad nije dobra stvar.

Kada se telo oseća pod stresom, aktivira reakciju ‘bori se ili beži’, oslobađajući adrenalin i povećavajući nivo kortizola. Preterana izloženost tim hormonima može da utiče na skoro svaki organ u telu“, kaže za The Healthy dr Čarls Parks Ričardson.

Istraživači iz DIYs.com pokušali su da otkriju koji će hobi najverovatnije smanjiti stres smanjenjem broja otkucaja srca. Istraživanje je sprovedeno na 2.379 ljudi, pa je otkrilo 20 uobičajenih aktivnosti koje ljudi koriste za smanjenje stresa. Ti hobiji su uključivali sve, od baštovanstva i kuvanja do planinarenja.

Pročitajte i: Sebičnost može biti dobra za vaše mentalno zdravlje

Zatim su istraživači zamolili 357 muškaraca i žena u starosti od 20 do 30 godina da nekoliko nedelja obavljaju 20 popularnih hobija dok nose Fitbitov monitor koji prati otkucaje srca.

Rezultati su otkrili da su oni koji su se bavili pletenjem smanjili broj otkucaja srca u proseku za 19 odsto.

Veza između opuštanja i otkucaja srca

Kad se u nama javi reakcija koja podstiče na borbu ili beg, način na koji nas telo priprema za preživljavanje, imamo ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak i sporiju probavu“, kaže dr Ričardson.

Ova veza između stresa i ubrzanog rada srca razlog je zašto su istraživači studije celu svoju definiciju opuštanja zasnivali na smanjenom srčanom ritmu.

Budući da će vam se otkucaji srca ubrzati kad ste pod stresom ili u panici, studija je istakla aktivnosti koje čine suprotno – usporavanje i smirivanje otkucaja srca.

Uz pletenje, neki od hobija koji najviše smiruju su: slikanje, ribolov i pisanje dnevnika.

 

Foto: Olliss on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka