Mesto na Kritu koje je proslavila tv serija

Ako vas put nanese na grčko ostrvo Krit, jedna od stvari koje ne smete da propustite svakako ribarsko naselje Plaka, koje se nalazi 16 kilometara od Agios Nikolasa, nasuprot ulaza u lagunu Korfos.

Uprkos prelepim peščanim plažama kojima Krit može da se pohvali, izdvajaju se i dve šljunkovite plaže sa kristalno čistom vodom – jedna je Agia Marina, po istoimenoj obližnjoj vizantijskoj crkvi i hotelu ispred kojeg se nalazi.

Druga je Plaka, koja se nalazi u istoimenom selu, i sa koje se pruža divan pogled na ostrvo Kalidon i poznatu tvrđavu Spinalonga.

Tvrđava i ostrvo Spinalonga takođe su popularni među turistima zahvaljujući svojoj bogatoj i intrigantnoj istoriji. Priče o gusarima, Mlečanima, bitkama i gubavcima, koji su navodno na Spinalongi živeli dugi niz godina, privlače posetioce da se prijave za zanimljivu turu obilaska brodom kako bi videli ostrvo i uživali u njegovoj neobičnoj istoriji i morskim zalivima.

Prema zvaničnim podacima, poslednji pacijent je a ostrva Spinalonga otišao 1957. godine.

Plaka je postala popularna destinacija zahvaljujući istorijskom romanu „Ostrvo“ autorke Viktorije Hislop i istoimenoj TV seriji.

Danas ćete u Plaki naići na nekoliko tradicionalnih kafana i ljupkih starih kuća koje ostavljaju utisak da je vreme u ovom selu stalo pre tri veka. No, u neposrednoj blizini nalazi se ogromni luksuzni hotel, koji je tu da nas podseti da ipak živimo u 21. veku.

Ako posetite Plaku, osim Spinalonge do koje se može stići jedino brodom, vredi istražiti i obližnja sela, drevna nalazišta i prostrane maslinjake koji se nalaze u blizini.

Severno od sela proći ćete pored malog mesta Vruhas i videti stare vetrenjače. Odatle krenite na istok do svetionika na rtu Aforesmenos, koji se nalazi na severozapadu zaliva Mirabelo. Pre svetionika ne možete da ne zapazite moderni vetropark. Nastavite li dalje, doći ćete do Neapolija ili Milatosa, gde možete pronaći glavni put za Heraklion.

 

Foto: Evangelos Mpikakis; ERROR 420 📷Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka