Drevni kineski trik za lakše raščešljavanje kose

Pirinač je namirnica koji svako ima u kuhinji i veoma se često konzumira na našem podneblju jer odlično ide kao prilog uz većinu jela. Ispostavilo se i da pirinčana voda, to jest ostatak vode u kojoj se kuvao pirinač, može da bude savršena maska za kosu kojoj je neophodan dodatni volumen i sjaj.

Pirinčana voda se vekovima koristila za tretiranje suve i lomljive kose. Još u 8. veku Japanke su uzimale vodu u kojoj se ispirao pirinač i stavljale na kosu kako bi sprečile kovrdžanje i lomljenje. Danas su žene Jao, koje žive u kineskoj regiji Guangsi, poznate po svojim dugim, sjajnim kosama, a tajna njihove nege je upravo u pirinčanoj vodi.

Pročitajte i: Zašto se Japanci umivaju 10 minuta

Dakle, pirinčana voda je jedan od najjednostavnijih i najstarijih metoda za povećanje sjaja, volumena i dužine kose. Maska za kosu od pirinčane vode „pravi“ se tako što prelijete pirinač vodom, ostavite da odstoji 10 – 15 minuta, prespete je u posudu i ostavite da odstoji još nekoliko sati, ili najbolje tokom noći.

Pri sledećem pranju kose, posle šamponiranja nanesite pirinčanu vodu na kosu, dobro je iščešljajte od korena do vrha i ostavite kratko da odstoji kako bi pirinčana voda „odradila svoje“.

Masku je dovoljno koristiti jednom nedeljno, a kosa će biti ravna, sjajna i manje će se mastiti zahvaljujući antioksidansima koji joj pomažu da se brže obnavlja.

 

Foto: KoolShooters from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka