Šta se dešava vašem telu kada pijete piće na slamčicu

Šarene i simpatične slamčice za pića više nisu dobrodošle ako su plastične, te sve češće možemo da vidimo upotrebu papirnih, drvenih i slamčica od bambusa koje su eco-fiendly. Ipak, redovna konzumacija pića na slamčicu može rezultirati nekim tegobama koje možda uopšte niste povezivali s tom navikom.

1. Nadimanje

Konzumacijom pića kroz slamčicu povlačite i višak vazduha koji u probavnom sistemu uzrokuje neprijatnost i napetost. Taj vazduh ostaje zarobljen u crevima i javlja se nadimanje. Ovo stanje se pogoršava ako na slamčicu pijete gazirana piće jer mehurići u kombinaciji sa viškom vazduha mogu da stvore sate i sate neprijatnog osećaja.

2. Bore

Ako često koristite slamčicu, u području oko usta mogle bi da vam se razviju bore. Mišići odgovorni za sisanje kroz slamčicu mogu uništiti kolagen oko usta.

Ako ne želite da se odreknete slamčice, konzumirajte hranu bogatu kolagenom ili uzimajte dodatke ishrani koji sadrže kolagen kako biste sprečili prerane znakove starenja oko usta.

3. Karijes

Ako je vrh slamčice usmeren prema grlu tako da tečnost ne dodiruje zube, možete sprečiti trošenje gleđi koje obično uzrokuju kisela pića poput limunade. U tom slučaju slamčica je dobar izbor.

No problem je što ljudi obično ne obraćaju pažnju na ugao slamčice i u tom slučaju zubi su u stalnom kontaktu sa pićem i njegovim sadržajem poput šećera, a to može prouzrokovati propadanje zuba i karijes.

4. Mrlje na zubima

Ako ne pazite na ugao pod kojim držite slamčicu, rizikujete i pojavu mrlja na zubima. Nije baš prijatan osećaj usmeriti slamčicu direktno u grlo, ali ako vam je stalo da vam zubi budu beli, kafu, čaj i slične napitke nemojte da pijete na slamčicu.

5. Višak kilograma

Slamčica, na vrlo suptilan način, omogućava ljudima da podcene svoj kalorijski unos. Za početak, većina visokokaloričnih gaziranih napitaka poslužuje se sa slamčicom. Ispijanje uz pomoć slamčice onemogućuje vam uživanje u mirisu pića. A to je pak povezano sa osećajem sitosti koji ćete, u tom slučaju, teže postići što na kraju vodi do gomilanja suvišnih kilograma.

6. Izloženost štetnim hemikalijama

Plastične slamčice mogu da ugroze vaše zdravlje jer se često izrađuju od materijala koji se zove polipropilen. Iako ga u smatraju sigurnim, polipropilen je plastika, a ona se raspada i ulazi u hranu koju konzumiramo.

Plastika predstavlja ozbiljan rizik za naše zdravlje, naročito za endokrini sistem i hormonalnu ravnotežu. Plastični proizvodi, uključujući i plastične slamčice, narušavaju hormonalnu ravnotežu, piše Healthguide.

 

Foto: Zino de Groot on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka