5 Tibetanaca: Vežbe stare 2500 godina koje podmlađuju duh i telo

Vežbe pet Tibetanaca su kratke, praktične i delotvorne. Pomoći će vam da se oslobodite stresa, probudite svoju životnu energiju i dovedete telo i duh u ravnotežu. Još jedna prednost tibetanskih vežbi je što pospešuju kondiciju, liniju kao i raspoloženje.

Pet tibetanaca su drevne vežbe koje potiču sa Tibeta i temelje se na jogi. U 20. veku na zapad ih je doneo tajanstveni britanski pukovnik Bredford. On ih je otkrio među monasima u himalajskom samostanu, gde se koriste više od 2500 godina.

Ovih pet vežbi zapravo pojačavaju strujanje energije kroz naše telo, te i ne čudi što ih nazivaju još i „pet Tibetanaca – fontana mladosti“. Mogu ih raditi ljudi svih životnih doba, a veoma je važno da se rade baš onako kako su opisane

Prvi Tibetanac

Stanite uspravno i raširite ruke, paralelno s tlom. Noge su u širini kukova. Zatim se okrećite oko sebe u smeru kazaljki na satu. Ako ste početnik, uradite tri ponavljanja za svaku vežbu, a kasnije procenite koliko vam je potrebno.

Nakon odrađenih okreta ispružite ruke napred i gledajte u svoje prste da bi smanjili vrtoglavicu. Ovim ćete pojačavati sposobnost balansa svog tela.

Drugi Tibetanac

Lezite na pod licem okrenutim ka gore. Ruke pružite duž tela i položite dlanove na pod. Prsti neka budu skupljeni.

Zatim podignite glavu s poda i privucite bradu na prsa, dok udišete na nos. Leđa i ramena ostaju potpuno na podu, a noge ne smete savijati već ih lagano podignete dok ne budu pod pravim uglom u odnosu na trup. Izdahnite na nos ili usta dok vraćate telo u prvobitni položaj.

Treći Tibetanac

Kleknite na pod, uspravite telo, a stopala namestite tako da se prstima oslanjate na pod. Kolena bi trebalo da su razmaknuta 40 centimetara. Ruke stavite sa strane na mišiće bedara. Glavu sagnite napred i bradom dodirnite prsa. Vežbu izvodite zatvorenih očiju.

Povucite glavu unazad – samo do granice koja je vama prijatna – istovremeno se izvijajući unatrag, dlanove naslonite na butine. Nakon toga se vratite u početni položaj i ponovite vežbu.

Pročitajte i: Vežbe za osobe koje “nemaju vremena ni za šta”

Četvrti Tibetanac

Sednite na pod. Noge ispružite ravno prema napred s razmaknutim stopalima oko 30 cm. Telo neka bude uspravno, a dlanove položite na pod pored zadnjice. Privucite bradu na prsa. Zatim glavu spustite unazad, podižući telo tako da se kolena saviju, dok ruke ostaju ispružene.

Telo bi trebalo da je paralelno s podom. U tom položaju – bez zaustavljanja daha – napnite baš svaki mišić u telu. Izdahnite na nos ili usta dok se lagano vraćate u početni položaj.

Peti Tibetanac

Kad radite petu vežbu, lice okrenite prema podu. Oslonite se na ruke, dlanove stavite na pod a nožne rste savijte. Šake i stopala trebalo bi da budu udaljeni oko 60 cm jedni od drugih, a ruke i noge ispružene. Glava je zabačena unazad.

Udahnite na nos dok podižete zadnjicu a glavu savijate prema napred dok brada ne dotakne prsa. Telo treba da dođe u položaj nalik krovu, ruke i noge ispružene (pridignuti se na nožnim prstima). Dok ste u gornjem položaju telo je prislonjeno na pod samo nožnim prstima i dlanovima. Izdah kroz nos ili usta dok se vraćate u prvobitni položaj.

Kada završite sa vežbama lezite i ispružite se za opuštanje, dišite polako. Ostanite tako neko vreme.

 

Foto: LOGAN WEAVER on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka